SHARE

Помните ли историята с Пирин? С контрапротестите, с очернената опозиция, с кръшните концерти срещу вражеските елементи, пардон, опозицията. Сега обаче не само Върховният административен съд, но и ЮНЕСКО също настоява за екологична оценка на този план. Експертите потвърдиха многобройни опасения, свързани с опазването на парка като обект на световното наследство. ЮНЕСКО настоява за пълна екологична оценка и отлагане на промените в настоящия план – същото, което искаха и протестиращите в поредица от протести. Същото, което искаше  и опозицията, която беше каляна като за последно от държавата.

Помнете историята с Пирин, защото тя е моделът, по който се управлява държавата ни – лъжи, корупционни схеми, източване, санкции. И накрая експертната оценка, която потвърждава истината – такава, каквато е.

Тазвечерните новини продължаваме с тест – на кого принадлежат следните думи: “България трябва да бъде посредник между Европа и Русия.” Те са казани от Волен Сидеров – “Атака”, по време на посещението му в Крим, Георг Георгиев – ГЕРБ, това е желание, повтаряно неколкократно от Борисов, но вече влиза в аджендата и на Корнелия Нинова.

Затова темата на тазвечерния ни бюлетин ще бъде плурализмът, така необходим за демокрацията, и по-точно как не се прави плурализъм, да се живее в държава, наследник на постоталитарната, в която едни и същи хора си говорят едни и същи неща вече трийсет години.

Първо, разбира се, няма начин да имаме плурализъм, когато всички партии са населени с бивши кадри на БКП и премиерът е бивш охранител на Бай Тошо, който му е университет. Ако не вярвате, че резултатът при тези условия ще е катастрофален – ето ви днешния “десен, проевропейски, свободен и демократичен” цитат на любимия ви Вожд – Боцко, не Тошо. 

По тази тема никак не е демократично и тъй нататък, когато си бетонираш Черноморието само за себе си и после по прасешки започнеш да го замърсяваш безконтролно. Резултатът е, че българското Черноморие е на практика съсипано – по-малко от половината проверени места за къпане в страната са с отлично качество на водата – или 44%, за 2017 г. Основната мърсотия идва от канализацията и земеделската дейност. Междувременно съседна Гърция е сред държавите с най-добри водоеми за къпане, а водните басейни с отлично качество за къпане са над 95%.

И така, докато забучваме отрязани розички в райграс пред НДК, българската природа си отминава бавно, отминава бавно, неусетно почти, както се пееше в една българска песен.

Друга блестяща липса на плурализъм са Румен Радев и Бойко Борисов. На пръв поглед те са двама силни и харизматични лидери, омаяли българското народонаселение. За пред него те въплъщават една божествена битка – например тази между Зевс и Хадес, но е някакъв маргинален детайл, че политиките и вижданията им са абсолютно, ама абсолютно идентични. Ето, днес г-н Президентът се почувствал игнориран от правителството, които пък са виновни за влошените отношения с Русия. Радев чудесно успява да канализира публичното недоволство, разграничавайки се от него с цитата “някой тегли каруцата към автокрация”, без да признава, че той е едно от впрегнатите магарета. А Борисов ще прави точно това, което и Радев пожела – ще преговаря за газ с Русия. По този повод ви поздравяваме с долната карикатура.

Междувременно съществува реална опасност през 2018 г. военновъздушните сили да не могат да изпълняват задачите по охрана на въздушното пространство на алианса, което е просто супер, имайки предвид, че и без това почти сме продали държавата на Русия. Една тревога по-малко си е една тревога по-малко – ако имахме адекватна армия, какво ще я правим, когато станем Пета колона? Нещо повече – през изминалата година е имало 36 авиационни произшествия вследствие на откази на авиационна техника. Добрата страна – по-голямата част от тази техника е съветско производство, така че нашите братя ще ни я оправят, когато всичко си дойде на мястото.

Понеже днес темата е розата – какво се случва с розовата индустрия, където демокрацията се разбира като свободия за обслужване на интересите на малцина, разказва Ясен Бояджиев. 

Добрата новина е, че може да нямаме демокрация и плурализъм, но ще има толкова много за крадене след 2020 г.! Европейската комисия предлага на България да получи повече средства от еврофондовете по политиките за сближаване, които са предназначени за по-бедните региони и тяхното изравняване с по-богатите. Северозападна България – която остава най-бедния регион в ЕС, е част от тази политика и усилията на ЕС регионът да бъде изваден от трагичното състояние, в което се намира. Тези усилия, разбира се, са успешно контрирани от дълбоко вкоренена корупция на местно ниво, липса на инвеститори – които бягат от същата, и съответно бедност и липса на работа, които прогонват населението оттам.

И защото всичко това се случва в България, защото държавата ни крета из безвремието, без да върви наникъде, управляващите не желаят и въвеждането на демократични инструменти като електронното гласуване.

“Проектът, за който е осигурено европейско финансиране, е зациклил. Спрян е проектът за електронна идентификация, а новите електронни лични карти, с които електронното гласуване би могло да бъде масово, се отлагат постоянно. Когато наближат европейските избори през 2019 г., управляващите ще се “завайкат” как ЦИК и администрацията не са изпълнили закона. Но на всички е ясно, че един проект се движи не от администрацията, а от политическата воля – ако управляващото мнозинство имаше такава, проектите вече щяха да са реализирани – както за електронно дистанционно гласуване, така и за електронна идентификация, и вече щяха да текат тестови гласувания, с които да се докаже работоспособността и сигурността на системата.”, казват в своя позиция “Демократична България” и са прави – нямаме нужда от истински избори, когато си имаме нагласени такива и всичко си работи както си трябва.

Галиче!Страшното идва догодина на редовните местни избори!Галиче бе само репетицията и показното, което Герб вече без…

Публикувахте от Стела Николова в 29 май 2018 г.

А по света? В Италия се готвят за нови избори, като има риск от нова финансова криза след разпадането на коалицията и неспособността им да сформират правителство. Парижкият герой, за когото ви разказахме вчера, вече е част от Парижката противопожарна бригада. Мамоду е получил легален статус във Франция и моментално се е записал за стаж в бригадата, където ще мине обучение за 600 евро на месец.

А в САЩ Белият дом обяви, че ще наложи 25% мито на китайски стоки на стойност 50 милиарда долара, агресивен ход, чиято предполагаема цел е намаляването на търговския дефицит на страната. Реакцията на китайците? Изненада, тъй като решението е в разрез с обсъденото между Тръмп и Дзинпин на последните им срещи. Що се отнася до срещата със Северна Корея, която първо щеше да се състои, после нямаше да се състои и сега пак ще се състои – Тръмп заяви, че дипломат от Северна Корея е на път към Ню Йорк.

Тръпнем в очакване.

Снимка: Нено Димов пред bTV, като неговите изказвания може да намерите тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.