SHARE

Поставяйки убежището си в риск непосредствено преди срещата между Тръмп и Путин, американският разобличител Едуърд Сноудън, който предизвика теч на информация на Агенцията за национална сигурност в САЩ и бе обвинен за шпионаж през 2013 г., заяви, че руското правителство е корумпирано. Русия е убежище на Сноудън от известно време и съществуват основателни съмнения, че Сноудън е бил вербуван от тях. “Руското правителство е корумпирано в много отношения и това е нещо, което руснаците осъзнават. Те са гостоприемни и умни, това е прекрасна страна. Правителството е проблемът, не хората”, заявява той в интервю за  Süddeutsche Zeitung. Сноудън беше критикуван в началото на пребиваването си в Русия за безкритично отношение към държавата, но неговите критики зачестяват, включително в защита на журналистите. Още по темата. 

Днес беше внесен в парламента проектозаконът за личната помощ, като управляващите имат петдневен ултиматум той да бъде припознат и да се придвижи за разглеждане. Напомняме, че майките на деца с увреждания са в безсрочен символичен протест пред парламента, докато правителството не намери трайни решения на проблемите им. В обсъждането на този проектозакон при създаването му не са се включили представителните организации, които нападнаха майките и ги засипаха с обвинения. Повече по темата. 

Лавина от гражданска подкрепа пък получи журналистът Мария Чернева, която бе отстранена по искане на БНТ от Обществения съвет на фонда за лечение на деца и ѝ бе отнет ресорът. Чернева бе подкрепена от Асоциацията на европейските журналисти, Националната пациентска организация, Български дарителски форум и още множество организации, които поискаха обяснение от БНТ.

“Като обществен оператор БНТ дължи на своите зрители и на цялата общественост откритост и прозрачност по отношение на решенията си. Дълг на БНТ е да отстоява високи професионални и етични стандарти”, заявиха АЕЖ, а продължението може да прочетете тук. 

Благоевградско училище написа в профила си във „Фейсбук”, че не приема деца от ромски произход, затвърждавайки максимата, че за неуредиците в България и в социалните ѝ политики се държат отговорни не политиците, чийто ресор е това, а най-слабите и потърпевши от неадекватността на държавата да налага законите си и да се грижи за гражданите си. Девето училище в Благоевград има между 12 и 14 места за първолаци. Децата ще бъдат приети при едно условие – да не са от ромски произход, пише в социалната мрежа.

Обикновен расизъм: невъзможността да понесеш мисълта детето ти да е в една стая с по-мургаво от него дете, докато…

Публикувахте от Maria Spirova в Петък, 29 юни 2018 г.

 

Встрани от внасянето на етническо напрежение, което печели избори и не решава проблеми, са реалните такива. Наводнения в Северозападна България, евакуация на градове и села и още предупреждения за опасно време. Проблеми във Врачанско, бедствие в Садово, където се скъсаха две диги на река Чая и наводниха земеделски площи. Обзор тук. 

Междувременно депутатите от целия “спектър”, който малко се слива напоследък, обслужват упорито един и същи интерес – този път отново си говорим за цигари. По темата коментира един от основателите на “Терминал 3” Теодор Михайлов:

“Значи. Ако сте гледали български музикални клипове, може би сте забелязали, че всички изпълнители пушат. Пушат цигари от определени марки. По закон рекламата на цигари е забранена, но всички си затварят очите, щото цигарите плащат клипа, телевизиите има кво да въртят и всички са щастливи. Това продуктово позициониране е насочено основно към тийнейджърите. И децата. Вие може да не сте гледали тези клипове, може да не следвате инстаграмите на звездите ни, но навсякъде дискретно се вижда кутия с цигари. 

Защо ви разказвам всичко това? Защото компактна група депутати от ГЕРБ начело с шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова са внесли предложение, което ще удвои цената на IQOS, които са бездимни цигари и се произвеждат само и единствено от Marlboro и цената от 5 ще стане 10 лева за кутия. Кого или #КОЙ обслужва всичко това, може да видите във всеки български клип или евентуално в някоя пещера.
Не знам защо се сетих за UBER, но историята се повтаря. Щото е важно да поддържаме монополите. Монополите, които имат малки компактни групи от депутати.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията открива недобросъвестни практики на телевизионния пазар. За пореден път си говорим за медийна концентрация и разпределяне на рекламни бюджети към големи медийни групи. За пореден път не си предлагаме ясни решения – КЗК предлага създаването на регистър, съдържащ информация относно собствениците на медии, но не е ясно как такъв регистър би спомогнал за регулиране или демонополизиране на медийния пазар. Проблем има и в липсата на надеждна информация за тиражите на печатните издания, като КЗК препоръчва предприемане на политики за тяхното решение. Още по темата. 

До края на септември очакваме нова концепция за здравна реформа от Кирил Ананиев. Обещано е обсъждане с всички заинтересовани страни, както и бе обещано електронно здравеопазване до средата на 2019 г. “До средата на следващата година ще трябва да имаме електронно здравеопазване и национална здравна информационна система”, каза Ананиев по време на разискванията по Националната здравна карта.

А на първи юли – посрещаме изгрева на Корал. С протест.

Публикувахте от Да запазим Корал в Четвъртък, 28 юни 2018 г.

ЕС продължава с шест месеца икономическите санкции срещу Русия. Решението бе взето по време на срещата на върха в Брюксел, като Русия ще продължи да бъде подлагана на санкции заради анексирането на украинския полуостров Крим и подкрепата за бунтовниците, сражаващи се в Източна Украйна. Санкциите засягат руски банки, отбранителни фирми и петролни компании, както и забраняват на европейци да инвестират финансово в Русия. За санкциите срещу Русия и България говорихме тук. 

Споразумение за миграцията бе постигнато, но формулировки говорят за оставащи различия. От 2015 г. насам, когато бе пикът на миграцията към ЕС, потокът е намалял с 96%, заяви само преди дни председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Това, разбира се, не пречи на медиите постоянно да се връщат към тази тема и води до огромните разминавания между реалния брой имигранти и представите на обществото, както доказа съвсем скорошно изследване на Евробарометър. Остатъкът може да намерите тук. 

Истинската история на настоящия Европейски съвет на 28 и 29 юни е дългоочакваната реформа на еврозоната, за която постигнаха съгласие лидерите на Франция и Германия и сега ще предложат на останалите лидери.

Снимка: Business Insider

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.