SHARE

Най-често в страните от ЕС правителството предлага, а държавният глава назначава главния прокурор.

За първи път у нас е направено мащабно сравнително правно изследване на професионалните профили на главните прокурори в държавите – членки от ЕС, техните функции и процедурите по назначаването и избирането им.  Проучването е на институт „Отворено общество“, а негови автори са д-р Иванка Иванова (ръководител на проекта), Георги Ангелов (eксперт, събиране на данни ) и д-р Яни Кирилов, (експерт, събиране на данни).  Изследването съдържа богат  сравнителен анализ, ползван като основа за разработване на матрицата за събиране на информация за това изследване, казват авторите.

Освен богата фактология, изводи и анализи предложеното проучване е безценно за България, нейните политици, юристи, съсловни организации, лобисти и прочее в годината, в която  предстои да бъде избран нов главен прокурор. Мандатът на действащия изтича през януари 2020 година, а според чл. 173 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) процедурата за избор на нов може да започне не по-рано от шест месеца и не по-късно от четири месеца преди изтичане на мандата на действащия.

Изследването посочва още, че в държавите – членки на ЕС, въпросите на назначенията и кариерното развитие на прокурорите обикновено са уредени по различен начин от тези на съдиите, а назначенията, специално на прокурори, в преобладаващия брой държави членки се извършват от едноличен орган (министър на правосъдието, държавен глава).  Доминиращият европейски модел при назначенията/избора на главен прокурор има правителството при номинацията и на държавния глава при извършване на самото назначение.

Шансът за влизането на България в чакалнята на еврозоната изглежда висок

Все по-възможно изглежда България да бъде приета в чакалнята на еврозоната през тази година. Влизането в ERM II е приоритет на управляващите, а в Брюксел също изглежда страната да има подкрепа, ако се съди по изказванията на премиера, финансовия министър и еврокомисаря по еврото, които участваха в годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от “Капитал”.

Световната банка ще има в София център за услуги с 200 служители

Световната банка е избрала София за втория си глобален център за изнесени услуги. Новината дойде от премиера Борисов по време на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от “Капитал”, и е потвърдена в сайта на банката. Новият офис, който ще се намира в държавния “София тех парк” и трябва да започне работа в средата на тази година, ще отговаря за вътрешните корпоративни и IT операции на банката. Плановете са в центъра да работят около 200 специалисти.

САЩ обвиниха Huawei в кражба на технологии и нарушение на санкциите срещу Иран

САЩ обвиниха Huawei и нейния главен финансов директор Мън Уанджоу, че чрез дъщерната Skycom е прескочила американските санкции срещу Иран. Китайската компания е извършвала бизнес в Техеран през това дружество, което опитала да скрие. Министерството на правосъдието посочва още, че Huawei е откраднала технологии за роботика от T-Mobile US. Huawei от своя страна твърди, че двете компании са решили спора си още през 2017 г.

С голямо закъснение София все пак подписа договора за почти 45 млн. лв. с полската PESA за 13 нови трамвая, които да се движат по линия №5. Те трябва да пристигнат през есента на тази година. Изборът на изпълнител трябваше да стане още през лятото на 2017, но се забави значително без обявена конкретна причина. Ремонтът на трамвайното трасе пък остава блокиран, след като избраният изпълнител “Джи Пи груп” се отказа от него.

На 22 места в София ще бъдат поставени сензори, които да следят за замърсяване на въздуха. Те ще са част от общинската мрежа и се очаква да започнат да работят до края на годината, съобщи зам.-кметът по екологията Йоана Христова. Информацията от сензорите ще е достъпна в реално време в интернет.

Германското правителство изключи възможността за ограничаване на скоростта по магистралите до 130 км/ч и така сложи край на дебатите. Темата бе обсъждана като екомярка срещу климатичните промени, а проучване показа, че тя се подкрепя от 51% срещу 47% против. Германия е единствената европейска страна без ограничение на скоростта по автомагистралите.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.