SHARE

Поуката на деня е, че е добре да си мериш приказките (дори да си най-големият деребей по Турско), защото рано или късно може да ти се наложи да искаш пари на тези, които си хулил.

Германия обмисля дали да окаже спешна финансова помощ на Турция, съобщи Wall Street Journal.

Турският президент потърси помощта на Германия, след като страната му е заплашена от финансов колапс, отношенията с Тръмп продължават да се обтягат, а множество анализатори смятат, че източните съюзници на Ердоган – Китай, Русия и Катар – нямат политическата воля и финанси да спасят режима му.

Остана Меркел.

От друга страна, Европа е силно заинтересована Ердоган да спази договорката си да не допуска сирийски бежанци към Стария континент. Турция е на ръба на финансов колапс, след като лирата ѝ се срина, а отношенията с американския президент Тръмп продължават да се обтягат. В Берлин нарастват опасенията, че голяма икономическа криза в Турция може да дестабилизира региона.

Стартира търгът за над 1 млрд. лв. за едното платно на “Струма” през Кресненското дефиле, съобщава “Капитал”. 

Най-голямата пътна поръчка за годината – за магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, вече е открита, обявиха от Агенция “Пътна инфраструктура”. Индикативната стойност е 875.3 млн. лв. без ДДС, или над 1.05 млрд. лв. Търгът е за проектиране и строителство на платното в посока София в участъка Кресна – Крупник, което ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе. То ще е дълго 23.6 км, като се предвиждат 7 тунела, 21 виадукта, 4 пътни възела, 12 надлези и подлези. Още няма обаче никакви налични документи, които да разкрият технически подробности за проекта или критерии към кандидатите.

До 15 ноември ще заработи централно хранилище за резервни копия на данните от регистрите, като решението идва на фона на срива на Търговския регистър.

Реалистично е в началото на 2019 г. да има избран инвеститор за АЕЦ “Белене”, е прогнозирала министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред китайската делегация, която е на работно посещение в България.

През август бизнес климатът се влошава значително, като намалява с 2.9 пункта спрямо оптимистичния юли според анкетните данни на НСИ. Понижението е факт във всички наблюдавани сектори, но най-негативно са настроени мениджърите в търговията и строителството.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.