SHARE

Представете си, че някой е ранен. Мълвата е, че именно вие сте извършител на това деяние. Премиерът на държавата, на която сте гражданин (може би дори за когото сте дали гласа си като избирател), нарежда арести по случая, и то “до час и половина”. И вие сте арестуван, повдигнати са ви обвинения и сте задържан с прокурорско постановление за 72 часа. И никой не се интересува какво се е случило. Защото така е наредил Главния.

В България това е напълно възможно. Това стана ясно, след като “Медиапул” разкри, че вече уволненият журналист от “Господари на ефира” Димитър Върбанов е симулирал нападение.

От Ню Йорк Първият на България даде срокове и говори за “цялата строгост на закона”, а прокуратурата – която се предполага, че на първо място трябва да се е запознала със записите от камерите, преди да прави арести – не само даде заден ход, но и поиска журналистът да бъде подведен под отговорност. Действията на Върбанов са достойни за критика, но ситуацията доказа на България нещо много по-страшно: че законите наистина са формалност.

Но това не е всичко: случилото се доказва за пореден път колко е важно присъствието на журналистика с висок стандарт в общественото пространство. Не само що се отнася за злоупотребата с общественото доверие от страна на Върбанов, но и относно произволите на властта, които стават все по-често явление и които повече напомнят авторитарен апарат, отколкото демократична европейска република, където върховенството на правото и справедливият процес са водещи практики. Равносметката оставяме на вас.

Понеже отново се дивижим по повърхността. Безспорно изпълнението на момчето е тъпо, безспорно "Господари на ефира"…

Публикувахте от Polina Paunova в Петък, 28 септември 2018 г.

Позицията на  „Господари на ефира“ може да прочетете тук. Изявлението на “Нова Броудкастинг Груп” публикуваха колегите от “Медиапул” тук. 

На фона на процесите в държавата върви цирк, от който всички сме до болка уморени. Пантомимата, която разиграва ГЕРБСП, отново ще бъде пътьом спомената в бюлетина, тъй като предпочитаме да се концентрираме над важното в държавата, а българските театри предлагат достатъчно качествени постановки – няма нужда от бурлески.

А важното днес е, че фирма на иракския контрабандист Салам Кадер Фарадж е купила от България и е изнесла за ОАЕ 3,3 милиарда пакета цигари за периода от 2009 до 2017 г. Незаконният бизнес генерира милиарди долари печалба за трафикантите. Това показват данни на митниците, а повече може да научите тук. 

Важното е, че в рамките на 2018 г. природният газ е увеличил цената си с една трета. Четвърто поредно поскъпване на газа, което повлича след себе си цените на парното и топлата вода. Има реална възможност да бъдат договорени по-ниски цени за природния газ чрез Европейския съюз, но България няма готовност и няма екип за преговори с „Газпром”. Държавата ни можеше да съгласува позиции с Полша и балтийските страни чрез Европейската комисия, но това означава да не слугува на руски интереси – стратегия, която нито една от еднотипните политически партии в управлението няма интерес да предприеме. Плащаме всички ние.

Има и още. Бизнес климатът в държавата продължава да се влошава. Мненията им относно настоящото търсене на услуги са по-резервирани, като и очакванията за следващите три месеца се влошават.
Най-сериозните затруднения за дейността остават конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, като през последния месец се отчита засилване на негативното въздействие на първия фактор. Анализът продължава тук. 

Нова атака над мрежата на Фейсбук е довела до теч на информация за близо 50 милиона потребители. Над 90 милиона потребители са били принудени да излязат от профилите си в петък сутринта – мярка за сигурност за акаунти, които са компрометирани. Компанията заяви, че няма представа какъв е произходът или идентичността на нападателите, нито е запозната с размера на щетите. Разследването все още е в началната си фаза. 

Междувременно в Европа влиза възможността за взаимно признаване на електронни документи за самоличност – такива, каквито ние трябваше да имаме отдавна, а сега са ни обещани най-рано 2020 г. Повече по тази тема може да научите тук. Улеснението ще помогне при откриването на банкови сметки, записване в университет, обмен на данни с държавните и местните служби. Продължението е тук. 

И докато сме на европейска тематика: Европейската нощ на учените започва днес с домакинството на 52 институции в 13 града в страната, съобщиха организаторите. Програмата включва научни опити в училища, срещи с учени и конкурси в изследователски институти и университети, събития в публични градски пространства, на влак, в планината, на кораб. Част от местата, където всеки желаещ може да се включи в проекта в София, са Минно-геоложкият университет “Св. Иван Рилски”, Античният комплекс “Сердика”, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографския музей – БАН, Националният политехнически музей и “Музейко”. Повече информация може да получите тук. 

Деканът на факултета по право в Йейл, в който е учил номинираният за върховен съдия на САЩ Брет Кавано, призова за допълнително разследване преди потвърждаването на Кавано за съдия в доживотен мандат. Случаят “Кавано” ще остане като тъмно петно в историята на страната, която се сблъсква с някои от най- тежките си социо-културни проблеми, плюс призиви за институционални реформи. Според голяма част от американците доживотните назначения във Върховния съд са отживелица и призовават за реформи в системата. Към 21 ч. българско време номинацията на Кавано бе приета, при условие че ще бъде разследван от ФБР. Джеф Флейк, един от решаващите гласове сред републиканците в Сената, поиска окончателното потвърждение на Кавано да бъде забавено със седмица, за да даде време ФБР да разследва случая. Следим отблизо процеса около кандидатурата на съдия Кавано.

Изображение: “Вярвай в нещо. Дори това да означава да пожертваш собствената си държава.” Иван Червенков, по кампанията на Nike

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.