SHARE

Сива, срутена къщурка, с двама протестиращи отпред… така би изглеждала българската действителност в стихове днес.

Докато надстройката на столичния хотел “Маринела” ще бъде съборена – както се очакваше, защото е незаконна – протестите срещу строене на завод за изгаряне на отпадъци непосредствено до София започнаха. Междувременно знакова за София сграда изчезва пред очите на столичани. Да, точно така – бившият паметник на културата читалище “Възраждане”, който символично бе превърнат в чалга клуб и още по-символично горя, ще бъде възроден… без да е ясно още как. Остават надеждите.

Готовоооо…Оградиха го. Някой да знае нещо? Мирише ми, че скоро багерът ще направи като с тютюневия град в Пловдив….

Публикувахте от Peter Danailov в 25 май 2018 г.

Да се върнем на мръсния софийски въздух: Най-сериозно е замърсен въздухът в района на булевард “Цариградско шосе”, около Орлов мост и Софийския университет. В момента има риск от финансови санкции от страна на Брюксел, след като България вече беше осъдена заради системно надвишаване на допустимите норми, а отговорните институции не прилагаха адекватни мерки за справяне с опасния за здравето на гражданите си проблем, съобщава ни “Дневник”. А институции вземат мерки – както ви съобщихме, ще усвояват субсидии за пречистване на въздуха, докато със заеми се строят заводи, които ще го замърсяват. Всичко е точно.

Не минава и ден без златен бисер от нашия премиер, който да си заслужава да бъде описан в текстове, които да възхвалят името Му и славата Му. Този път той се чуди как са отделени между 16 и 20 милиарда лева, а българските пациенти все са недоволни. Борисов, разбира се, не спомена нищо за ниските заплати на лекарите и медицинските сестри, липсата на персонал, мизерните условия в болниците и така нататък. Но все пак не искаме Той да се претоварва, в противен случай знае ли човек – някой милиард може и да не се усвои, а някой пациент – да остане доволен…

Реалността извън Бойко изглежда така – пациенти и лекари имат затруднен достъп до биологични терапии, като пациенти от цялата страна са принудени да пътуват до София за назначаване на скъпата терапия – всичко това, за да може щедрата държава, която хвали Борисов, да пести пари. Вижте повече по темата тук. 

Изписват след мозъчна операция 86 – годишен пациент 3 дни след нея, неподвижен! Толкова била клиничната пътека!…

Публикувахте от Стела Николова в 28 май 2018 г.

А токът отново ще поскъпне. С него и цената на парното в София, Плевен, Бургас и Варна също ще се вдигне. Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда поскъпване с 1.89 на сто от 1 юли тази година. Цената за достъп до електропреносната мрежа ще се покачи с почти 50%, а цената за пренос на ЕСО се вдига с около 35%. Наполовина пада цената за достъп до електропреносната мрежа за слънчевите и вятърните централи.

Докато сме на темата за тока – Демократична България” подаде във Върховния административен съд (ВАС) жалба срещу решението на Министерския съвет от 16 май, с което правителството внесе в Народното събрание доклад с варианти за бъдещето на проекта за АЕЦ “Белене”.

Обединението смята, че правителственото решение е взето в нарушение на закона и моли съда изрично да разпореди спиране на изпълнението му, включително внасянето му в Народното събрание, докато съдът не се произнесе по законността на документа, цитираме “Дневник”. 

Делът на емигриралите в ЕС българи е нараснал до 12.5% за 2017 г. От “Капитал” разказват каква е връзката образование-емиграция, защо България не е изключение, и коя страна е начело по брой граждани, които живеят в страна, различна от родината. В тази връзка пък силата на българския паспорт се е увеличила, като България се е изкачила на 16-о място в класацията, а гражданите ѝ имат свободен достъп до 169 дестинации. За сравнение, най-силният паспорт в света – японският –  дава достъп до 189 дестинации.

Хубава новина за всички софиянци, които са уморени от мръсотията и сивотата в градската среда – ако имате желание да оправите градинката пред блока си с доброволен труд, общината ще ви предостави всичко нужно. Това предвижда програма “Зелена София”, която е финансирана от Столичната община и е насочена към финансиране на проекти за развитие и опазване на зелената система на София и подобряване на състоянието на зелените площи, общинска собственост, които да се изпълняват с доброволен труд от етажни собствености, четем на уебсайта uspelite.bg. Повече информация може да откриете на сайта на Столичната община – тук. 

Още по-хубаво е, когато се грижим за средата около нас на високо ниво – Европейската комисия планира да забрани редица пластмасови продукти за еднократна употреба. Новото предложение засяга 10-те еднократни пластмасови изделия, които се срещат най-често по европейските плажове и морета, цитираме “Медиапул”. Говорим за пластмасови клечки за уши, прибори за хранене, сламки, бъркалки, пръчки за балони.

По света – Италия върви към предсрочни избори, за които съществува опасност да прераснат в референдум срещу еврото. Това се случи, след като президентът отказа да одобри евроскептичен министър на икономиката, назначавайки бивш служител на Международния валутен фонд за временен премиер. Евроскептичните партии “Лига” и “Пет звезди” отказаха да съставят коалиция заедно в реакция на ветото на президента. Колегите от “Капитал” наваксват с италианската афера, която за момента изглежда мрачна. 

Абсурдите имат много имена и лица – едното от тях е Брекзит. И този път не тежки икономически последствия и граници са причина за притеснението, а сиренето, прошутото, френският коняк и белгийската бира. Европейският парламент изисква от Обединеното кралство да защити със законодателство няколко хиляди защитени продукти от техните имитации. Това е едно от условията за напускането на Британия догодина. Дипломати от Франция, Италия и Гърция, където има стотици продукти, защитени от ЕС, оказват натиск над ЕК за резултати. “Не подценявайте важността на тези проблеми”, предупреждават източници на Guardian от високо ниво. 

Скандал в Индия, който отсъства от медиите, по простата причина, че включва едни от най-мощните медийни институции в страната. Това е историята на Би Би Си, като разследване на новинарската организация твърди, че е разкрило политическа пристрастност срещу управляващата партия в множество от водещите медии в Индия, както и системно вземане на подкупи от старши главни редактори и журналисти, за да пишат в полза на определена политическа адженда. Историята се казва “Операция 136” и е посветена на 136-ата позиция на Индия в Индекса за свободата на словото.

В България остава да помечтаем за “Операция 111”.

Снимка: НОВА 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.