SHARE

София ще плаща 19 години заем от 67 млн. евро за допълнителен мръсен въздух

Столичната община задейства процедурата за получаването на 67 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка за проект на “Топлофикация – София”. Става въпрос за изграждането на мощност, в която да се изгаря горивото, получавано от отпадъците на столицата. Тя трябва да е алтернатива на производството на пара и топла вода с газ, а в сряда беше общественото обсъждане за отпускането на кредита.

От “Да, България”, ДСБ, ДЕОС, БЗНС и “Зелените” смятат, че проектът е икономически и екологично несъстоятелен, а в София има много по-спешни екологични и инфраструктурни проекти, в които да се инвестира.

Другите новини от страната днес са свързани със сделката с ЧЕЗ.

Чешкият премиер в оставка Андрей Бабиш отрече да е давал на българския си колега Бойко Борисов документи по сделката за продажбата на българския бизнес на енергийната компания ЧЕЗ, в която чешката държава притежава близо 70 на сто. Това съобщи самият Бабиш , цитиран от собственото си издание “Лидовки”.

Изявлението му идва, след като Борисов във вторник следобед обяви, че е внесъл в секретното деловодство на Народното събрание изпратени му от чешкия премиер документи по сделката за ЧЕЗ, за да ги четат депутатите. Подробности. 

На въпрос ще поканят ли представители и на държавната Българската банка за развитие, която отричаше да е обещавала подкрепа за сделката на “Инерком”, но получените от ЧЕЗ документи сочат обратното, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев каза: “Притеснението ни да каним банки е, че по този начин нарушаваме документа, класифициран от Министерския съвет. Нека БСП кажат кои са банките, посочени в документа, и тогава може да ги поканим в комисия. Но в крайна сметка не може да каним само една. Ако каним някого, трябва да са и трите банки. Премиерът каза, че банките са дали писма за намерения, но тъй като има закон на банковата тайна, съм сигурен, че МС ще провери доколко този документ може да се разсекрети и ако може, ще го разсекретят”.

Президентът Румен Радев коментира, че “в този скандал жертвата не е властта, жертвата сме ние, абонатите на електроразпределителното дружество, българските граждани. Затова и държим да знаем как така тази фирма без история, без капацитет получава такива големи банкови гаранции. Кои са банките и какви са най-вече механизмите за финансиране и получила ли е тази фирма политическа подкрепа, за да бъдат банките толкова щедри към нея”.

Междувременно парламентът отхвърли предложението премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан за сделката за ЧЕЗ. Предложението беше подкрепено от 82 народни представители, 98 бяха ”против“, а 10 се въздържаха. От левицата настояха Бойко Борисов да отговори на въпросите ”кого ще гони до дупка“ и ”кой клати правителството”.

Цветан Василев иска прекратяване на делото “КТБ”. 

Основният обвиняем по делото за източването на Корпоративна търговска банка Цветан Василев поиска процесът да бъде прекратен, а прокуратурата да се насочи към ново разследване – за организираното разграбване на банката след затварянето ѝ.

Като алтернативно искане защитниците на Василев настояха съдия Виржиния Петрова поне да спре разглеждането на процеса, докато тече процедурата по екстрадицията му от Белград, поискана от прокуратурата. Съдът ще се произнесе до месец. Още по темата. 

Националният рамков договор, по които здравната каса ще плаща медицинските услуги през тази година, беше подписан в сряда в Министерството на здравеопазването след продължила няколко седмици игра на нерви.

След срещата стана ясно, че премиерът е заръчал на медиците да се включат в контрола по изразходването на бюджета на касата, който тази година е увеличен с 400 млн. лева и достигна 3,8 млрд. лева. Още по темата. 

Проектите за центрове за върхови постижения, които ще се правят с близо 130 млн. лева по оперативната програма за наука и образование, трябва да приключат до декември 2023 г. Договорите с трите консорциума, които ще осъществяват проектите, бяха подписани в последния ден на февруари, съобщиха от ръководството на програмата.

 

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.