SHARE

През последните годни се наблюдава пълен срив на чуждите инвестиции в България, каза пред журналисти днес изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев.

Делът на местните инвестиции в общия обем на инвестициите нараства драстично при успореден срив на чуждите вложения, като общият обем на инвестициите в България в периода 2007 – 2017 г. остава сравнително постоянен – по около 18 млрд. лв. годишно.

През 2017 г. общите инвестиции са били 18.947 млрд. лв., като чуждите инвестиции са 1.858 млрд. лв., тоест една десета от общата сума. През 2007 г. съотношението е било обратното – 98.6% от общите инвестиции в страната на стойност 17.962 млрд лв. са били от чужбина. Подробности от “Дневник”.

Асфалтът на мястото на катастрофата в Своге е бил с недопустимо качество, каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков на пресконференция в централата на ГЕРБ.

Резултатите от пробите, взети след инцидента, при който загинаха 17 души, са станали готови днес. Те са показали, че асфалтът съдържа варовик, който има свойствата да се полира при употреба. Съгласно нормативите този материал е недопустим за слагане в износващата част на асфалта, каза Нанков.

Според документите, които са подавани към Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), материалът е съответствал на необходимите стандарти. Пробите от асфалтовата настилка са изпитани от частна лаборатория в Стара Загора, където е и седалището на фирмата, ремонтирала пътя – “Трейс”, през лятото на 2014 г., и АПИ е информирана за рецептата на асфалта през юли 2014 г. Още по темата. 

САЩ и Мексико договориха ново търговско споразумение

САЩ и Мексико подписаха търговски договор след дълги преговори по преразглеждане на Северноамериканското споразумение за свободна търговия, познато като НАФТА. Канада, която е третата страна по НАФТА, не е участвала в тази фаза на преговорите, изчаквайки двете страни да изяснят разногласията си. В обръщението си американският президент Доналд Тръмп заяви, че се надява Канада да се включи в преговорите за ново търговско споразумение, но намекна, че е готов да продължи, дори това да не се случи. Според американски медии дипломатите на Отава ще се включат в преговорите.

Проектозаконът за хората с увреждания, който предизвика спорове и протести, е публикуван за обществено обсъждане.

Близо 1.2 млн. туристи са посетили България през юли с цел ваканция, като увеличението е с около 3.4% спрямо м.г.

Най-малко шестима души бяха ранени снощи при втория ден на сблъсъци между крайнодесни и леви демонстранти в източногерманския град Кемниц.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.