SHARE

Драматични изслушвания във вашингтонския Капитолий, където Правната комисия на Сената в САЩ изслушва проф. Кристин Форд.

Г-жа Форд обвини номинацията за върховен съдия на Тръмп – Брет Кавано, че се е опитал да я изнасили, когато е бил на 17 години.

Досега се предполагаше, че въпреки показанията ѝ републиканците ще одобрят кандидатурата на Кавано, но до момента представянето е изключително убедително и потресаващо.

Водещи лица дори на проправителствената Fox News като Крис Уолъс се изказват с възхищение за смелостта и убедителността на проф. Форд, като определи събитията като “бедствие” за републиканците.

На карта в политически план е бъдещето на Върховния съд за десетилетия напред, тъй като в него съдиите понастоящем са с паритет – 4-ма консерватори и 4-ма либерали.

Макар републиканците все още да се надяват да задържат Сената след изборите за Конгрес този ноември, то може да се окаже изключително трудно да потвърдят друга номинация, ако крехкото им мнозинство от 51 на 100 се стопи.

Можете да гледате показанията на проф. Форд, а и впоследствие отговора на съдия Кавано на живо тук:

Столичната община прие мерки за ограничаване на шума със съмнителен ефект

Столичният общински съвет прие днес нова наредба за обществения ред след близо година обсъждане и редакции. Основните забрани в нея засягат шума, който според местната власт е големият проблем за хората. Затова и вдигането на шум в домовете, на открито и от строежите е забранено в часовете за почивка – от 22 до 8 и от 14 до 16 в работни дни, а за строежи – от 21 до 9 ч. Глобите са от 100 до 300 лева.

Пленумът на ВАС обяви за противоконституционно обратното действие на закона “Пеевски” за банковата несъстоятелност и така се присъедини към колегите си от Върховния касационен съд, които по-рано тази година атакуваха закона пред Конституционния съд.

Новите пътища трябва да се проектират според интензивността на трафика за период от 30 години, предвижда новата Наредба за проектиране на пътища, която вече е обнародвана в “Държавен вестник” . 

Повече от половината работещи българи – 50,5%, не знаят нито един чужд език, сочат данни от анализ на Евростат. Поне един чужд език ползват около 33%, с два езика боравят около 14%, а с три – около 3%.

 

 

SHARE