Вечерен бюлетин – 27 ноември 2017 г.

SHARE

Инициативата “Здравен медиатор” спечели второ място на Здравната награда на ЕС за “разпространяване на информация за нуждата от ваксинация сред ромското население”, пишат от ЕК. 

“Много години националната мрежа на здравните медиатори си сътрудничи с европейски неправителствени организации от Балканите, за да разработи “Здравния медиатор” – модел за работа с уязвимото ромско население. Основната задача на “Здравен медиатор” е да постигне добро ниво на имунизация, което значително ще подобри общественото здраве чрез включване на най-маргинализираните в здравната система”, казват от Европейската комисия.

Междувременно в страната на дъното по класациите за свободно слово журналистка с разкрития за местната власт в Добрич е разследвана по фалшив сигнал. Юлияна Велчева се оказа обект на проверка по фалшив сигнал, след като списваният от нея сайт “Бележник“ разкри смущаващи практики от работата на местната власт.

Сигналът срещу нея е изпратен до няколко институции и медии – Агенция “Митници”, Районната прокуратура в Добрич, НАП – Варна, Инспекцията по труда в Добрич, Комисията за незаконно отнемане на имуществото, Съюза на българските журналисти и вестниците “24 часа”, “Труд” и “Добруджанска трибуна”. Подробности в Mediapool. 

Българската църква се съгласи да съдейства на македонската за каноническия ѝ статут. 

“При положение че МПЦ (Македонската православна църква) признава БПЦ – БП за своя майка църква, БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ”, се казва в решението на Светия синод на БПЦ. По този повод е назначена комисия, която да преговаря с останалите църкви по казуса. 

Борисов и Нинова се съдят взаимно. Премиерът е завел дело срещу лидера на БСП заради думите ѝ по негов адрес “крадецът казва дръжте крадеца”, Корнелия Нинова завежда три насрещни иска за обида и клевета. Тя се е обидила от твърденията, че е “върл активист на СДС”, както и за определението “госпожа Лъжа”, изречено в национален ефир. Подробности в Mediapool. 

А левицата, разбира се, се занимава с водещата им тема – отпадане на санкциите срещу Русия. БСП ще прави национална кампания за снемане на санкциите срещу Русия, обяви заместник-председателят на парламентарната група Георги Свиленски, макар че инициативата, предложена от пловдивската партийна структура, засега не е одобрена от партията.

България ще бъде домакин на Седмата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през 2018 г. Още по темата. 

Близо 60 процента от българите са щастливи. Същевременно горе-долу същият е и делът на онези, които не са доволни от материалното си положение. Това показват данни от проучване на изследователския център “Тренд”.

“Военното министерство все още отказва да приеме новите руски двигатели за старите изтребители МиГ-29 – единствените, на които България разчита, за да пази небето си”, разкриват от Mediapool. В отговор към медията oт министерството уточниха, че в момента са доставени и десетте нови и ремонтирани руски двигателя, които МО закупи през българския посредник фирма “Авиостарт”. Все още обаче са приети само първите два ремонтирани двигателя. Цялата история може да намерите тук. 

Принц Хари се е сгодил миналия месец с американската актриса Меган Маркъл и двамата ще се оженят през есента на 2018 г., обяви Бъкингам. Това ще е първият път, в който британското кралстко семейство приема американка – като през  1936 г. Едуард VIII абдикира от престола, тъй като иска да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън, което тогава се приема за недопустимо.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.