SHARE

“Ами тя си е страстна коалиция, събрани са всички войводи на едно място. Аз, дето се вика, не мога да се направя на войвода от тях.”

Това заяви премиерът Бойко Борисов относно цирка, в който се е превърнала управляващата му коалиция. Междувременно Валери Симеонов и Волен Сидеров се успокоиха, докато зад паравана нови спорни законови промени бяха прокарани с всеобщото усилие на правителство, президент, опозиция и така нататък.

Сравнения с войводите, кух патриотизъм и историческа амнезия маркират и друго събитие: за левия революционен терор у нас не се говори – т.нар. Народен съд и изтребването на хиляди българи без присъди и процес, както и продължаващите репресии през четирите последвали десетилетия продължават да се споменават с половин уста. Денят на жертвите на комунизма – 1 февруари, не честваме официално по никакъв начин. За сметка на това наследницата на БКП – БСП не се свени да прави походи до Бузлуджа, където Корнелия Нинова този път яхаше велосипеди. 

А иначе какво реално се случи: отново облекчаване на екологични процедури, за да се разрешава строителство по-лесно. Този път – водоемите. Отслабена защита и свиване на площта на защитните пояси около водоизточници за питейни нужди залагат гласуваните днес на първо четене. Измененията бяха одобрени със 100 гласа “за”, 1 “против” и 27 въздържали се. Промените, разбира се, не са били подложени на обществено обсъждане. 

Срещу тези промени се обявяват категорично здравното министерство и бизнесът, като според министерството са застрашени качеството на водата и здравето на хората. Ако законът бъде приет, защитните зони ще се определят произволно от собствениците и стопаните на водните съоръжения, които не притежават необходимата квалификация.

“Редица организации (БСК, КРИБ, Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране и др.) също изразяват сериозни опасения във връзка с предложените изменения в Закона за водите, които не са били подложени на обществено обсъждане. Те възразяват, че голяма част от текстовете са неясни и не гарантират опазване на качеството на питейните води, както и че липсва процедура за това как ще се определят зоните за защита и се препраща към наредба”, разказват колегите от “Дневник”, откъдето може да научите повече по темата.  

Другото важно нещо, което се случи, е, че президентът Румен Радев подписа спорния закон за горивата. Радев се съобрази с лидера на БСП Нинова, която е в близки отношения с директора на “Лукойл България” Валентин Златев. Въпреки това проектът не бе внесен от БСП, а от депутата на ВМРО Емил Димитров-Ревизоро, който се опита да спре журналисти от отразяването на гласуването му. 

Законът бе приет въпреки позицията на икономическото министерство, че той няма как да се гласува преди изпращане до Европейската комисия, което означава, че срещу България ще бъде стартирана наказателна процедура за нарушаване на правото на ЕС. Собствениците на безиностанции заплашиха с палежи, ако законът бъде приет. 

Днес отново беше убита жена, този път в Благоевград. Поглеждайки назад към началото на годината, математическата сметка сочи, че на всеки две седмици у нас умира по една жена от ръката на настоящ или бивш партньор. Днес Конституционният съд предпочита да жертва всички жени в България, само и само да не защити от насилие всички хора, включително различни уязвими групи”, заявиха днес в призив за протест Български фонд за жените и Младежка ЛГБТ организация „Действие“

Днес Конституционният съд отхвърли Истанбулската конвенция като противоконституционна. Действие, не просто противоречащо на всички 32 европейски страни, приели конвенцията за насилието над жените и домашното насилие, но изпълнено с тотални правни абсурди. Повече по темата говорихме тук. 

Но у нас е тихо, докато съдебните реформи в Полша изкараха хиляди на улицата, след като президентът Анджей Дуда подписа промени в законодателството, с които позволи на правителството да избере следващия председател на Върховния съд. Пред президентския дворец във Варшава се скандира “Позор!”, а много от участниците държаха свещи и химикалки като символ. Откакто “Право и справедливост” са на власт, десетки съдии са уволнени от Конституционния съд, Националния съдебен съвет и Върховния съд, припомнят колегите от “Медиапул”. 

Екстремното време по света е лицето на климатичните промени”, заяви проф. Майкъл Ман, един от най- известните учени в света в областта на климатологията. Пожарите и екстремната жега по цял свят са ефектите на глобалното затопляне на практика, заяви той. Климатичните промени предвещават екстремни метеорологични инциденти, като учените заявиха единодушно, че прогнозите започват да се сбъдват. Настоящата гореща вълна е причинена от застояване на струйни течения, които по принцип носят захлаждане от Атлантика към континента. Това води до горещ, сух въздух, който не се движи в продължение на два месеца – много по-дълъг от обичайния период. Това явление се свързва с глобалното затопляне, в частност бързото загряване на Арктика и загубата на лед. Противно на подвеждащата семантика “затопляне” не означава задължително горещо време – напротив, феноменът просто ще доведе до много по-екстремни форми на познатите ни явления. Повече по тази тема сме говорили тук. 

Снимка: Reuters 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.