SHARE

Една българска банка не е изпълнила предписанието на БНБ да увеличи капитала си от външни източници след мащабната проверка на активите през 2016 г. За проблема сигнализира Европейската комисия, която в сряда представи редовния си преглед на икономическите политики на 27-те страни членки по линия на т. нар. Европейски семестър. Името на банката не е посочено в доклада, но от обясненията в него и по информация на неофициални източници на Mediapool става дума за ПИБ. През 2016 г. се проведе мащабна проверка на активите на 22-те банки у нас, последвана от стрес тестове. Целта беше да се върне доверието в банковата система след фалита на КТБ. На 13 август централната банка обяви, че две банки се нуждаят от увеличение на капитала – Първа инвестиционна банка (Fibank) и Инвестбанк. Инвестбанк трябваше да вдигне капитала с 20 млн. лв. от акционерите до април 2017 г. Повече можете да научите в “Медиапул“.

Помните ли, че имаше такава банка?

Четирима депутати – Данаил Кирилов (ГЕРБ), Йордан Цонев (ДПС), Хамид Хамид (ДПС) и Христиан Митев (“Обединени патриоти”), са внесли поредните промени в Закона за банковата несъстоятелност, които ще имат ефект върху случая “КТБ (н)”. Новите промени, които този път не минават директно под марката “Пеевски”, предвиждат имуществото на разграбената банка да се продава “чрез пряко договаряне”и “без първоначална продажна цена”, ако то е било предлагано на публична продан три пъти и не е било реализирано. Това според вносителите щяло да способства за “максимално попълване на масата на несъстоятелността”. Много от кредитните пакети, които синдиците пускат за продажба, откакто започна осребряването на имуществото на трезора, са на практика непродаваеми. Не е ясно обаче дали предложената поправка няма да се ползва и за евтино придобиване на по-апетитни активи. Още по темата тук.

И още за банки, пари и медии.

По-голямата част от цената за “Нова телевизия” от 185 млн. евро ще дойде от синдикиран заем. Той е за 100 млн. евро, които са отпуснати от четири банки, които и досега финансират бизнеси на купувачите – братята Кирил и Георги Домусчиеви. Става въпрос за топ три на банките в България по активи – Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ, както и белгийското поделение на френската банкова група – BNP Paribas Fortis. Това научаваме от “Капитал“.

След като вчера след среща при премиера Бойко Борисов се взе решение да се удължи със седем месеца срокът за въвеждане на нов софтуер и касови апарати от фирмите, днес Националната агенция за приходите внася уточнения. Всички търговци, независимо от това дали са регистрирани по ДДС, използващи софтуер за управление на продажбите, имат срок до края на септември 2019 г., в който трябва да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания. Те ще могат да продължат да ползват старите си касови апарати до 30.09.2019 г., като от началото на октомври няма да се допуска едновременната употреба в един търговски обект на касов апарат и софтуер за продажбите, ако те не са свързани, допълват от НАП. За това ни информира “Дневник“.

Медицински сестри от цялата страна ще излязат в петък на национален протест пред Министерството на здравеопазването с искане за по-достойно заплащане на труда им.

Напрежението между ядрените сили Индия и Пакистан ескалира след съобщения от двете страни за свалени самолети. Пакистан съобщи, че е свалил два военни индийски самолета. В отговор военновъздушните сили (ВВС) на Индия информираха, че са свалили самолет F-16 на пакистанските ВВС, съобщи “Таймс оф Индия“ (The Times of India).

Контролираната от демократите Камара на представителите в американския Конгрес гласува с убедително мнозинство от 245 на 182 гласа против обявеното от президента Доналд Тръмп извънредно положение, което би му позволило да построи стена по границата с Мексико за спиране на незаконната имиграция, предаде Франс прес. Резолюцията, чиято цел е да прекрати националното извънредно положение, подкрепиха и 13 републиканци.

Секс, наркотици и рокендрол… или почти:

Бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен свидетелства днес пред Сенатската комисия, че президентът е „престъпник“ и „измамник“, който е знаел, че дългогодишният му съветник общува с WikiLeaks – и който имплицитно е инструктирал г-н Коен да лъже за проект Trump Tower в Москва, по време на президентската кампания през 2016 г. Той също така направи допълнителни разкрития, които доказват, че президентът е извършил престъпление, като е платил, за да откупи мълчанието на порно звездата Сторми Даниелс.

Това е началото на едно голямо приятелство…

В същото време се случва втората среща между Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

“Мисля, че вашата страна притежава великолепен икономически потенциал, той е невероятен и няма граници. Мисля, че вас ви чака великолепно бъдеще, доколкото вие сте великолепен лидер. Искам да видя как ще стане това и ние ще помогнем да се направи така, че това да се случи”, каза Тръмп.

“Напълно сигурен съм, че този път ще има големи резултати, които ще бъдат приветствани от всички. Ще направя всичко по силите си, за да се случи това”, каза от своя страна Ким.

„Ще подкрепим искане за удължаване, само ако то бъде оправдано от нов избор на британците“, каза той пред репортери. “Но ние няма по никакъв начин да приемаме удължаване без ясна цел.”, каза Макрон след среща с Ангела Меркел в Париж и добави, че “както казва Мишел Барние – не ни трябва време – трябва ни решение”. Франция има право на вето върху удължаването на Член 50, тъй като всички държави от ЕС трябва единодушно да се съгласят на удължаване на срока, за да може това да се осъществи. Още по темата четете в “Терминал 3“.

И накрая, но не последно място:

Лаура Кьовеши печели с 4 гласа вота в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) за поста първи главен прокурор на ЕС. Веднага след изслушванията и в двете комисии вчера стана ясно, че тя е фаворит на Комисията по бюджетен контрол (CONT) на Европейския парламент. Тя получи 12 гласа, Жан-Франсоа Бонер – 11, а Андерс Ритер – един. Нито един български евродепутат не участва в днешното гласуване, съобщава “Клуб Z”. Председателят на ЕП Антонио Таяни ще получи писмо с резултата и ще реши дали да се проведе гласуване в Европарламента.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.