SHARE

Военното положение в Украйна, въведено на 25 ноември, след като Русия задържа три украински кораба и наложи блокада над Азовско море, бе отменено и – противно на масираната пропаганда в опит да сме смени темата за руската агресия – то не доведе до никакво ограничаване на изборните или човешките права в Украйна. 

“Днес в 14 часа се прекратява военното положение. Това е мое принципно решение, то е основано на анализ на всички елементи на текущата ситуация в сферата на сигурността”, каза украинският президент Порошенко и отбеляза, че засега не планира да удължава срока. Той поясни, че не желае да продължава извънредния режим, тъй като не иска да ограничава правото на гражданите да избират и да бъдат избирани. Порошенко гарантира, че президентските избори ще се състоят така, както е по план – на 31 март догодина.
 

Като основно постижение на военното положение украинският президент посочи значително увеличаване на отбранителните способности на Украйна. Беше свършена огромна работа по предислокация на войски, осъществяване на доставки на ново въоръжение и модернизация на бойна техника, каза той. 

Фондовите борси направиха един от най-добрите си дни в сряда на фона на иначе кошмарната за тях 2018 г. На Dow Jones 30 се повиши с повече от 1000 пункта, което се случва за пръв път в историята му. Това отговаряше на скок с близо 5%. Подобен ръст отбелязаха и останалите индекси, като Nasdaq дори добави малко над 6%. В Япония Nikkei 225 последва тренда и се покачи с 3.9%.

Ръстът обаче, съобщава “Капитал” , се дължи на чисто техническа причина – става въпрос за покриване на къси позиции в акции, от което инвеститори са реализирали печалби. Това се потвърждава и от индексa Thomson Reuters United States Most Shorted Index, който се покачи с 6%, което е най-големият дневен ръст в 6-годишата му история. Още по темата. 

Правителството даде на концесия още два плажа за срок от 15 и 20 години
На заседанието си в четвъртък Министерският съвет избра дружеството “РВК 1”, еднолична собственост на Вася Павлова, за концесионер на централния плаж в Слънчев бряг, който се намира в близост до станцията на Министерския съвет. Новият стопанин се задължава да инвестира над 340 хил. лв. за опазване на околната среда и дюните в периода на концесията, както и да предлага чадър или шезлонг за максимум 10 лв.

Флашмоб поиска развалянето на концесията за Банско
Флашмоб “Не ни пързаляйте за Пирин”, организиран от природозащитната коалиция “За да остане природа в България”, се проведе в четвъртък пред сградата на Министерския съвет в София с искане да бъде развален концесионният договор на “Юлен” за ски зоната в Банско. В последните седмици петкратният носител на световната купа по ски Марк Жирардели изненадващо обяви, че е мажоритарен собственик на дружеството.

Магистрала “Люлин” вече е част от “Струма”, пътят до Калотина ще се казва “Европа”

Решението на правителството беше взето, тъй като “Люлин” е твърде къса – малко под 20 км, а и е естествено начало на трасето на “Струма”. Пътят Калотина – София пък вече ще се казва магистрала “Европа” и ще включва Северната скоростна тангента.

Анекс към действащия медицински рамков договор
Здравната каса и Българският лекарски съюз подписаха анекс към действащия рамков договор за цените и обема медицински услуги, които ще заплаща касата от 1 януари. В него има увеличение на клиничните пътеки за долекуване и палиативни грижи и намаление на други пътеки. Цените за лъчелечение няма да се намаляват поне през първото тримесечие. Чрез анекса лекарите се съгласяват техните колеги и пациентите да бъдат снимани на входа на кардиологичните зали, както и да има твърди законови лимити за прием в болница.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.