Вечерен бюлетин – 27 април 2018 г.

SHARE

Ще успее ли държавният апарат да подсигури старините си – докато е време? Европейската комисия, подкрепяна от Германия, Франция и други богати платци в ЕС, ще обяви предложения като част от бюджета за 2021- 2027 г., които ще обвържат финансирането на страните от Източна Европа със зачитане на върховенството на закона, съобщава Ройтерс. Очаква се бюджетният натиск да промени играта, като предложенията предвиждат спиране на финансирането за страни, които не спазват договорените задължения за зачитане на върховенството на закона и независимите съдилища. Прочетете цялата статия тук. 

Президентът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ханс ван Баален призова премиера Бойко Борисов да поеме отговорността, че коалиционният му партньор подкрепя незаконното анексиране на Крим. Баален обяви, че всички искат добри отношения с Русия, но трябва да се спазва международното право. Проблемът в България започва да става все по-ясен тогава, когато ДПС остане единствената партия, агитираща за проевропейски и евроатлантически ценности. Междувременно председателят на Либералния интернационал Жули Миновес каза, че не може да се играе с евроатлантическата ориентация на България.

Стабилността продължава и днес. През учебната 2016/2017 16.1 хил. ученици са напуснали общообразователните училища, а после половината от тях са заминали в чужбина. Вижте повече по темата тук. 

А икономическият еврокомисар отново охлади ентусиазма на Борисов за еврозоната.  В интервю пред Би Ти Ви днес той призова да не се поставят срокове и на няколко пъти подчерта, че не трябва да се бърза, пише “Дневник”. Вчера Бойко Борисов заяви пред журналисти, че “до 1 година страната може да се поздрави с успех” и да попадне в т.нар. механизъм ЕРМ 2. “Влизането в чакалнята е свързано с покриване на условия и критерии. Не става бързо. Подготовката е важна, Гърция не беше готова и изпадна в криза”, подчерта Московиси.

Промени ще има, но след време – това е рефренът на управляващите. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че до една година ще има ефективни мерки за борба с футболното хулиганство, но само ако се работи целенасочено. “Изготвихме краткосрочни и дългосрочни мерки за борба с хулиганството. Вече на националния стадион има камери с качество 4К, които приближават образа 36 пъти, ще сложим и турникети. Обединихме се, че трябва да има чисто нов закон за футболното хулиганство. До края на годината с МВР и двете ресорни парламентарни комисии с упорита работа можем да финализираме новия закон”, заяви Кралев в сутрешния блок на БНТ.

Вече са вдигнати 17 бунгала, 6 апартамента и 2 къщи за гости. До момента. Цялата територия до плажа е оградена, защото е частен имот.

Публикувахте от Клуб Z в 27 април 2018 г.

На 21 март цяла смяна гранични полицаи напускат постовете си на летището и не проверяват пасажерите на самолет, кацнал от Париж. Заклочението на МВР? “Нещо като немарливост”. Това, от една страна, харесвало на министъра Валентин Радев, а, от друга, се бил притеснил. Това се случва на фона на заявките на страната ни да бъде пълноправен член на Шенген. Може би трябва да сме спокойни от факта, че Радев е оптимистичен – рано или късно двамата затворници, избягали от софийския затвор, ще бъдат хванати. А дори бавно дори Братя Галеви щели да бъдат хванати. Супер.

Трима български граждани са ранени, след като автобусът, в който са пътували, се преобърна в Сърбия. Нито един от тях не е с опасност за живота, съобщи Министерството на външните работи. 

И ако в правосъдието не ни върви, то ако търкането на билетчета беше национален спорт, ние щяхме да сме шампиони. 57% от българите играят лотария, тото или друга форма на хазарт. Те харчат около 5% от дневния си бюджет, което се равнява на половин милиард лева на година. Повечето хора не познават нито един спечелил от подобни игри. Проучването може да видите тук. По този повод прилагаме карикатурата на Христо Комарницки за в. “Сега”.

Туш!!!Карикатура: Христо Комарницки

Публикувахте от вестник Сега в 27 април 2018 г.

 

Поискано е дисциплинарно наказание за главния прокурор Сотир Цацаров поради политическите му речи от последните няколко дни. “Демократична България” е сезирала правосъдния министър Цецка Цачева, която единствена може да направи подобно предложение. Вижте повече.

 

А светът продължава да върви напред. Европейския съюз налага пълна забрана на инсектицидите, които убиват пчели. Целта е да бъдат защитени измиращите масово пчелни популации, които са неделима част от цикъла на живота на планетата и без които човешкото оцеляване е застрашено. Решението идва, след като научен доклад през февруари заключи, че високият риск за пчелите се дължи на определени пестициди, които замърсяват водата и почвата, като следи от тях се откриват в поникналите растения, с които пчелите се хранят. Изследвани са и проби на мед за консумация, като резултатите показват световно замърсяване с неоникотиноиди, специфичния вид пестицид. Позицията на България? Въздържал се. 

 

Знаков момент за двете Кореи, Северна и Южна, след като двамата президенти Ким Чен Ун и Мун Дже Ин се зарекоха да спрат ядрената програма на Севера по време на историческа среща. Двамата говориха за сключване на официален мир между двете държави, които технически са във война от 1953 насам, като до момента между тях има сключено единствено примирие.

North and South Korea summit | The Moment

The handshake that made history between North and South Korea and the mango mousse that enraged Japan. #TheMoment

Публикувахте от CBC News: The National в 27 април 2018 г.

 

 Междувременно визитата на бившия руски генерал от КГБ стартира днес от Русе. Предвидени са мероприятия в гр. Бяла, с. Иваново. Няма съмнение, че визитата на руските гости ще бъде използвана за кремълска пропаганда, маскирана с инициативи, посветени на 140 години от Освобождението. Вероятно неслучайно е избран и Русе – през 1887 г. оттам стартира преврат, организиран от офицери русофили срещу  княз Александър I Батенберг. Но бунтът е потушен с контрапреврат начело със Стефан Стамболов, пише Faktor. 

Снимка: EPA/JULIEN WARNAND
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.