SHARE

КПКОНПИ, известна още като “буквите по средата на азбуката”,
правила проверки на Делян Пеевски само по документи, докато срещу Цветан Василев проверката е по същество, макар и двамата да са замесени във фалита на КТБ (но Пеевски не е обвинен).

Председателят на комисията Пламен Георгиев посочи, че между двамата имало голяма разлика.

“При г-н Цветан Василев има повдигнато обвинение и ние вършихме проверка по същество. Извършихме проверка и установихме такова несъответствие (над 2.2 млрд. лв.) и затова запорирахме имущество. Няма нищо общо – при г-н Пеевски получихме сигнал. На него не му е повдигнато обвинение, ние няма как да направим цялостна проверка на неговото имущество”, посочи шефът на КПКОНПИ.

По думите му “всъщност при г-н Пеевски ние направихме анализ на всички извършвани проверки от прокуратурата и от данъчните органи и казахме това, което виждаме от документите”.

“Като дръпнем чертата, Делян Пеевски е един от най-проверяваните хора в държавата и един от най-чистите или има едни от най-добрите адвокати. Той може би е един от най-крупните данъкоплатци”, обяви в края на юни Пламен Георгиев при представянето на резултатите от въпросната проверка по документи.

КПКОНПИ прави проверки на всички партии в парламента, увери днес той.

Подробности.

Ананиев представи идеята си за нова задължителна застраховка за здраве

Здравният министър Кирил Ананиев представи два варианта за промяна в здравния сектор. Първият е демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, която ще се конкурира за пълните здравни вноски със застрахователните компании. При него здравната вноска не се увеличава. При втория държавната здравна каса ще плаща евтините услуги, а тези над 700 лв. ще се покриват от здравна застраховка, която ще бъде около 12 лв. месечно за всеки. При този вариант легалните плащания за здраве се увеличават. Ананиев е поддръжник на задължителната застраховка и твърди, че конкуренция на каси е възможна, но едва след години.

КЕВР окончателно ще има последна дума при сделки в енергетиката

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече ще бъде последна инстанция, която може да одобрява сделки с дялове от над 20% на дружества, осъществяващи пренос и разпределение на електрическа енергия и газ, както и да отнема лицензите им. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промените в Закона за енергетиката. Това реално е редакция на вече гласуваното предложение на “Обединени патриоти” след скандала с изненадващата сделка за българските активи на CEZ между чешката компания и българската “Инерком” на Гинка Върбакова, която към момента е блокирана от антимонополния регулатор.

Съдът е запорирал имущество на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков

Софийският градски съд (СГС) е наложил обезпечения върху имущество на бившия министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет на Борисов – Трайчо Трайков. Това е станало по искане на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. За определението на съда съобщи вчера “24 часа”, а днес информацията беше потвърдена от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев пред “Нова тв”. Според Георгиев проверката е установила несъответствие от 2.4 млн. лв. между притежаваното от Трайков имущество и приходите му. Той обаче не уточнява кои приходи на бившия министър не са били признати за законни от комисията, за да се получи това несъответствие.


Ердоган ще посети Германия и ще се срещне с Меркел на фона на протести

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще пристигне в Берлин в четвъртък по покана на президента Франк-Валтер Щайнмайер. Той ще се срещне два пъти с германския канцлер Ангела Меркел, преди да отпътува за Кьолн за откриването на джамия. По повод посещението се очакват големи протести срещу Ердоган в Берлин и Кьолн.

Ryanair отменя 190 полета заради стачки в петък

Ирландският нискотарифен авиопревозвач Ryanair обяви, че ще отмени 190 полета заради стачките на кабинния персонал, планирани за петък (28 септември) в редица европейски страни. Около 30 хил. клиенти на компанията ще бъдат засегнати. Очаква се към стачката да се присъединят служители на авиопревозвача в Испания, Белгия, Холандия, Португалия, Италия и Германия. В последните месеци компанията е изправена пред чести стачки.

От началото на следващата година цялото възлагане на обществени поръчки ще става по електронен път, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. 

Малко повече от две години след пускането й гаранционни ремонти налагат затварянето на Северната скоростна тангента, а трафикът ще се прехвърли по Околовръстния път. До 7 октомври ще е ограничено движението в посока Ботевград от девети километър до включването в Околовръстното, а от 9 октомври до 20 октомври – от пътен възел “Ботевградско шосе” до пътен възел “Чепинско шосе” в посока Калотина.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.