SHARE

Липса на реакция от страна на България след новата ескалация на руската агресия в Украйна и готовността на Киев да обяви военно положение.

Напрежението между Русия и Украйна се покачи, след като кораби на руския военноморски флот задържаха в неделя три украински плавателни съда в Керченския проток.

Международните спогодби между Киев и Москва гарантират свободно придвижване на корабите в Азовско и Черно море. ЕС и НАТО призоваха двете страни за сдържаност и намаляване на напрежението. Протокът все пак беше отворен тази сутрин за плаване, но Русия отказва да върне пленените украински военни.

Украинският президент Петро Порошенко предложи свикването на 60-дневно военно положение, като се появиха неосновани спекулации, че то ще попречи на президентските избори през март 2019 г. – което бе отречено от украинските власти.

Освен безплатен апартамент кръстникът на Владислав Горанов му е осигурил и луксозна вила във вилна зона „Ярема“, показа проверка на “Биволъ”. Импозантната сграда принадлежи на Снежана Сариева, съпруга на кръстника Иван Сариев. Владислав Горанов често я посещава, а съседите твърдят, че дори надзиравал строежа и давал инструкции на работниците.

Подробности можете да научите тук. 

Кабинетът работи по закриването на агенцията за българите в чужбина

Премиерът е възложил закриването на Държавната агенция за българите в чужбина. Последният й председател Петър Харалампиев е задържан по съмнения за корупция. Разследван е и главният секретар Красимир Томов, в чийто сейф бяха открити близо половин милион лева. Задържани са и още двама души. Основната функция на агенцията е да потвърждава издадените документи за български произход на кандидатстващите за български паспорти чужди граждани. Останалите институции, от които зависят следващите етапи в процедурата, са Министерството на правосъдието, МВР и президентството. Бойко Борисов съобщава по време на последното заседание на правителството, че връзките с българите зад граница по въпросите за образованието и културата ще се поемат от Министерството на външните работи.

Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба на А1 от 803 хил. лева заради прекратения през март договор с веригата за мобилни телефони Handy. Според антимонополния орган А1 е злоупотребила с по-силната си позиция спрямо Handy при предоговарянето на споразумението между тях, а след това и при едностранното му прекъсване.

Глобите за неправилно паркиране, карането в бус лентата, за шофиране без фарове и други дребни провинения на шофьорите няма да се отразяват на стойността на застраховката “Гражданска отговорност” при системата “бонус-малус”. Тя ще поскъпва за нарушения, които най-често са причина за катастрофи според статистиката.

Държавата да финансира вероизповеданията с по 10 лв. за всеки, декларирал принадлежност, ако общо последователите на съответната деноминация са поне 1% от българските граждани. Това предлага депутатът от БСП Николай Тишев в Закона за вероизповеданията, като предвижда ограничения – горна граница за всяко отделно финансиране – 15 млн. лв. Ако текстът се приеме, православната църква ще получи максимума, а Главното мюфтийство – около 5.8 млн. лв. Държавата ще отпуска средства и за останалите вероизповедания, но на друг принцип.

Управителният съвет на японската група Mitsubishi Motors обяви, че е отстранил Карлос Гон от председателския пост, който той изгуби и в Nissan заради обвинения във финансови злоупотреби. Покрай скандала президентът на Nissan Хирото Саикава нарече съюзните отношения с “Рено” неравноправни. “Рено” има 43.4% от японската корпорация, а тя държи само 15% от акциите на френския си партньор и няма право на глас при определянето на неговата политика.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.