SHARE

Британия – държава, която през по-голямата част от своето съществуване изобщо няма прокуратура – успява да изгради една от най-издръжливите съдебни системи с върховенство на правото и да разпространи това познание от Америка през Индия до Австралия.

България – държавата с най-много прокурори на глава от населението в ЕС – за десет години не може да проведе съдебна реформа и страната ни е изразходвала двойно повече средства за правосъдие от средното в ЕС.

Но! Парите може да не носят ефективност, но носят стабилност (засега). Съвсем между другото – днес Европейският парламент започна наказателна процедура за върховенството на правото в Унгария – друг апогей на правната мисъл.

България е първа по брой прокурори на глава от населението сред страните от Европейския съюз, твърди доклад на Европейската комисия. Документът разглежда ефикасността на правосъдието и се основава на данни от 2012 г. През същата година страната е изразходвала 4.2% от бюджета си за съдебна власт, като средният процент за изследваните (предимно европейски) страни е 2,2%.

Бюджетът на българската съдебна власт е 2.3% от държавния бюджет на страната (около 5% от централния бюджет). За сравнение, 0,6% отделя Естония, 1,44% – Румъния, 0,9% – Испания, 0,38% – Норвегия, Унгария – 0,88%, и Полша – 2,3%.

Унгария се очаква да последва стъпките на Полша и срещу нея да бъде образувана процедура за отнемане на правото на глас в Съвета на ЕС за нарушения на върховенството на закона.

Депутатите от правната комисия на Европейския парламент одобриха започването на дългата процедура. Още миналата година процедурата бе задействана срещу Полша за съдебната чистка в страната, като парламентът на ЕС настоява комисията да образува дело и пред Европейския съд.

Британските консерватори получиха сериозни критики, тъй като отказаха да подкрепят започването на процедурата срещу Виктор Орбан, когото виждат като съюзник в преговорите си за Brexit.

Една новина, в която новини няма, но е водеща тема по неизвестни причини:

Европейските лидери няма да постигнат комплексна сделка за мигрантите на срещата на 28 и 29 юни. Първоначално тя бе планирана и по друга тема, а именно реформи в еврозоната.

Медиите предават анонс, който бе известен още след минисрещата на лидерите миналата неделя, че няма да има цялостно решение за искащите убежище и ще продължи да работи за двустранни споразумения.

Това бе известно още в края на миналата седмица, но също стана ясно, че лидерите са се споразумели да подсилят границите на съюза и за всички търсещи убежище или имигранти да бъдат изградени центрове извън ЕС. Отново такива вече има в Турция – що се отнася до бежанската вълна от Сирия, тук по-скоро проблемен е потокът от Либия, насочен основно към Южна Европа и в частност Италия.

КЗК започна да разглежда покупката на бизнеса на CEZ от Гинка Върбакова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) най-накрая започна да разглежда сделката за покупката на дружествата на CEZ в България от компанията “Инерком” на Гинка Върбакова. По закон ведомството има пет седмици, за да се произнесе.

Според предварителния договор “Инерком” има седем месеца да плати, обявиха преди време от продавача. Така, ако има сделка, тя вероятно ще е до септември. Съмненията и притесненията са, че малка българска компания с бизнес от 50 млн. лв. купува гигант с приходи за над 1 млрд. лв.

Цената не е обявена публично, но е известно, че е от порядъка 320-360 млн. евро, съобщава “Капитал”. Подробности може да намерите тук. 

Правителството смени шефа на Агенция “Пътна инфраструктура” Дончо Атанасов, който пое поста през 2016 г. от подалия оставка Лазар Лазаров. Атанасов все пак ще остане в управителния съвет на агенцията, а председателското място ще заеме Светослав Глосов. Години наред той бе председател на Камарата на строителите в България, а от година е и член на управителния съвет на пътната агенция.

Президентът на Македония от ВМРО-ДПМНЕ Георге Иванов  очаквано отказа да подпише договора за новото име Северна Македония, въпреки че премиерът Зоран Заев го заплаши с импийчмънт. Ветото на Георге Иванов обаче се очаква да бъде преодоляно в парламента и след това да бъде произведен референдум в страната, кандидат за член на ЕС.  Заев каза във вторник, че ще подаде оставка, ако той е неуспешен, макар че очкаванията му са за висока подкрепа.

Над 60 000 души са получили българско гражданство от началото на 2012 г. до средата на юни тази година. Най-често мотивът е български произход, макар и да има затруднения при доказването му, а най-много български паспорти са получени от македонци. Това показват отчетите на Комисията по българско гражданство в президентството, съобщи Mediapool.

 

Микробус е връхлетял редакцията на холандския в. “Телеграф” в малките часове на деня. Става въпрос за умишлена атака, но пострадали няма, уточняват от полицията. По това време сградата е била празна, там е бил само нощният охранител. Премиерът Марк Рюте нарече атаката “шамар за свободната преса и холандската демокрация”. “Телеграф” е най-големият всекидневник в Холандия. Това нападение се случва след година на огромен натиск срещу медиите в Европа и две убийства – на словака Ян Куцяк и на малтийката Дафне Галиция.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.