SHARE

Въпреки че Столичната община днес реши съдбата на София за рекордното време от по-малко от 3.5 минути на решение, тя успя да промени регулациите специално за главния редактор на в. “Труд” Петьо Блъсков, който да може да построи имот в “Мусагеница”.

Това се случи на фона на убежденията на премиера Борисов за стабилността на коалицията, докато патриотите се “бутат от столовете” в стаята на парламентарната група, докато непосредствено до морския сарай на Ахмед Доган край Бургас бе намерено тялото на гард на НСО.

А, и разбира се – това:

ПИРИНБъндеришка поляна, 2018 г.Сред незброимите герои от региона – борци за църковна независимост и национално…

Публикувахте от Красимир Симеонов в Сряда, 25 юли 2018 г.

 

Отдаване на спирките на градския транспорт на концесия, разширяване на зелената зона, замяна за имоти, кредити за милиони евро, извънсъдебно споразумение за 5 милиона лева – 120 точки бяха взети на последното заседание преди ваканцията на Столичния общински съвет. Капацитетите на поста са, разбира се, толкова способни, че на всяка точка се падаха средно по 3.5 минути обсъждане и гласуване.

Форматът, разбира се, е умишлен – така не остава почти никакво време за дискусия, въпроси, поправки, сериозни анализи и консултации с експерти, от каквито почти винаги има нужда.

Липса на обсъждания на решения, като например това: съветниците променят регулацията на имот в “Мусагеница”, така че собственикът – дружество, управлявано от главния редактор на в. “Труд” Петьо Блъсков, да може да построи в него 3 сгради.

Видно от Търговския регистър е, че финансовите отчети на дружеството на Блъсков са качени от адвокат Петър Петров – член на съвета на директорите на дружеството, концесионер на ски зоната над Банско – “Юлен”, и на “Витоша ски”. Държавните такси пък са платени през Първа инвестиционна банка, разказват колегите. 

Дали и там ще направят Батман, остава да се питаме ние, докато държавата потъва сантиметър по сантиметър, имот по имот и мутра по мутра.

А за сметка на това администрацията ще прави велоалеи, по-тесни от минимума, на тротоарите – отнемащи пространство на пешеходците и против съветите на специалисти, както и желанието на гражданите.

Междувременно срещу поръчката за доставка на 400 линейки е постъпила нова жалба, от друга фирма, но с идентичен текст. Новата жалба е структурирана по идентичен начин като тази на Вайнман технолоджи” ЕООД, която два пъти спира търга за линейките. Още по темата. 

Важните неща, като например горната новина, която е илюстративна за ендемичната корупция у нас, са заглушавани от циркове като разигралия се днес такъв в парламента между звената на управляващата коалиция.

Бойко Борисов отново тръгна да успокоява народа колко стабилно и хубаво е всичко и как “Патриотите” ще разрешават конфликтите си само помежду си вече, без те да преминават във физически сблъсък, както било станало днес. Няма да се спираме на маловажното театро дълго и нашироко, повече може да научите от колегите от “Медиапул” тук. 

Междувременно ГЕРБ подкрепи ветото на президента Румен Радев върху приватизационния закон, който сама прие. Тези промени щяха да позволят на множество тъмни приватизационни сделки и техните извършители да се измъкнат недокоснати и без да платят неустойките си. Сред тях, разбира се, освен братята Домусчиеви би попаднал и Делян Пеевски. Припомняме казуса тук. 

Протестите на майките на деца с увреждания продължават въпреки организираните акции срещу тях. А как се организира контрапротест видяхме вчера – ето така. Насъскват се различни нуждаещи се едни срещу други, извозват се хора с автобуси, дезинформацията и “бухалките” работят безотказно. Може да се информирате по темата тук, а за настоящите протестни действия – тук.

Пък ей така се правят протести – Товариш си хората в рейс , под строй , а защо ? Ааааа в рейса ще разберете ! Интересно…

Публикувахте от Ina Marinova в Сряда, 25 юли 2018 г.

 

Въпреки тези методи за задушаване на гражданската борба от едно друго време – тя активно продължава. Правозащитни и екологични организации ще сезират президента да наложи вето на новоприети изменения в Административнопроцесуалния кодекс, които според тях ограничават и нарушават фундаментални правата на гражданите и демокрацията, съобщава “Дневник”. Промените предвиждат редица дела да могат да се обжалват само на първа инстанция, а таксите за втора инстанция по дела за оценка на въздействието върху околната среда (напр. “Юлен” и казуса Пирин) да се вдигнат до 4500 лв.

Едно абсурдно посегателство, което е един вид забрана на конституционното право на гражданите да защитават правата си в съда.

В четвъртък сутринта до морската вила на Ахмед Доган край Бургас е намерено тялото на 37-годишния гард на НСО Радослав Д. Към момента на смъртта си мъжът не е бил на работа, а от службата не дадоха обяснение защо той се е намирал там. Колегите от “Медиапул” съобщават, че от ДПС охрана от НСО има само депутатът и медиен магнат Делян Пеевски, но по неофициални данни Ахмед Доган също се ползва с такава. Повече по темата. 

Вероятно подобни абсурди са причината за недостиг на кадри в България, който според Институтан за пазарна икономика ще обезсмисли ръста на заетостта в страната ни в близкото бъдеще. Няма квалифицирана работна ръка в сектора на транспорта, туристическия сектор, здравеопазването, информационните технологии. Още по темата. 

Акциите на Facebook рухнаха със 118 милиарда долара, след като компанията призна, че притокът на потребители е намалял след скандала с “Кеймбридж Аналитика”. Сривът в цената на акциите на компанията я поставя в положение, в което тя вероятно ще се превърне в компанията, загубила най-много от пазарната си стойност в рамките на един ден. Предишният подобен срив е преди близо 20 години, когато през 2000 Intel губи 91 милиарда щатски долара. Най-много губи Марк Зукърбърг, който е собственик на 17% от компанията и чието богаство спадна с повече от 16 милиарда щатски долара. Сега Зукърбърг е шестият най-богат човек на планетата, като само преди часове бе трети в света.

Министърът на отбраната в Гърция звучи като много неприятна фигура без умения за справяне с кризи. Но той посочва, че…

Публикувахте от Maria Spirova в Четвъртък, 26 юли 2018 г.

 

Проучване откри, че почти целият световен океан е замърсен от човешко влияние. Оставащите диви части, които са основно в отдалечения Тих океан и близо до полюсите, трябва да бъдат защитени от интензивен риболов и замърсяване, казват учените. Тези площи се равняват на едва 13% от Световния океян, като огромният индустриален риболов, световната търговия и замърсяването, което произтича от континентите, в комбинация с климатичните промени влошават значително състоянието на океаните. Само 5% от оставащата недокосната океанска среда е в границите на защитени територии.

Снимка: Учредяване на Български медиен съюз – Тошо Тошев, Светлана Шаренкова, Петьо Блъсков и Делян Пеевски; Юлия Лазарова за “Дневник”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.