SHARE

Агент “Иван” Каракачанов, който понастоящем е вицепремиер,  започна антипазарна битка с поскъпването на хляба. Идеята му – таван на надценките на продукти от “социалната кошница”.

За основни хранителни продукти от т.нар “социална кошница” да има максимални фиксирани ставки за печалба на производител и търговец. Става дума за продукти като хляб, яйца, пилешко и свинско месо, сирене, кашкавал и др. Каракачанов дори провел заседание с неназовани експерти на ВМРО, на което е взето решение да се предложи на обсъждане идеята.

Още по-абсурдна е идеята маржът на търговеца да не надвишава този на производителя – тъй като и двете са търговска тайна и няма как конкуренти да се съобразяват един с друг, а още по-малко някой да ги контролира.

Една от основните причини цената на хляба да расте е именно поскъпването на горивата – фактор, срещу който правителството не иска да предприеме никаква стъпка, тъй като засяга интересите на Русия.

Премиерът Бойко Борисов участва и в срещата на върха за мира “Нелсън Мандела”. Там той се обяви за “премахване на насилието заради полова, религиозна и етническа принадлежност в Африка и в целия свят”, както и за “овластяването на жените и на младите хора, които са бъдещето на света”.

Франция намалява данъците от 2019 г.

Домакинствата ще получат данъчни облекчения, които сумарно възлизат на 6 млрд. евро от планираното понижаване на осигурителните вноски и местните данъци, а тези на бизнеса – на близо 19 млрд. евро, пише Reuters. Няма обаче конкретна информация за намаляването на ставките за различните данъци.

Красимир Влахов засега е единствена номинация за конституционен съдия

Парламентарните групи на ГЕРБ и “Обединени патриоти” в сряда ще внесат официално номинацията на доскорошния председател на Върховния касационен съд Красимир Влахов за конституционен съдия от парламентарната квота. Срокът за номинации изтича утре и по всичко личи, че Влахов ще остане единствената кандидатура, след като във вторник БСП съобщи, че техният кандидат Янаки Стоилов се е отказал да участва “в едно състезание, което изглежда предрешено”. През уикенда председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че кандидатурата на Красимир Влахов е обсъдена с лидерите на коалиция “Обединени патриоти” – Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов, и те са я одобрили, което прави избора предварително известен.

Финансовият министър Владислав Горанов и министърът на труда Бисер Петков се обявиха засега против отпадането на тавана за всички пенсии преди предстояща утре дискусия в парламентарната комисия по труда и социалната политика.

Зам.-председателят на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев беше освободен от поста си, след като преди това БСП го изключи от групата си. Решението на общинските съветници е заради разследването срещу Бенчев, след като беше задържан преди близо два месеца в Истанбул с Димитър Желязков–Митьо Очите.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.