SHARE

Европредседателят, премиер и обичан обект на съвременния култ на личността Бойко Борисов напусна срещата в Брюксел за миграцията вчера, за да гледа мач, предаде “Файненшъл таймс”. Неформалната среща, посветена на миграцията, е едно от най-важните събития в периода на изтичащото европредседателство. След срещата Борисов се похвали, че Европа го е похвалила за охраната на границата.

Междувременно председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че ЕС е заплашен от смърт, ако не намери общо решение за миграцията. “Срещата на върха на ЕС в края на тази седмица е последен шанс надеждите на половин милиард европейци да не останат излъгани. Страните – членки на ЕС, трябва да намерят общо решение за регулиране на миграцията в Европа.”, заяви той.

Въпросът с миграцията е повече политически, отколкото застращаващ който и да било. Но именно защото е важна политическа разделителна линия,  ЕС има апетит за това – въпросът с миграцията да бъде решен и съюзът да се концентрира върху дългоочакваните си реформи. Повече за това говорихме тук, където може да намерите и черновата на Европейската комисия за декларация на срещата на Европейския съвет.

Междувременно Испания отказа да приеме кораб с 224 спасени в морето мигранти, отказани от Италия и Малта. Испания би искала да даде пример за хуманност, но няма как да става спасителна организация за целия континент по думите на министъра на икономическото развитие Хосе Луис Абалос. 

У нас няма нужда да се “пазим” от мигранти, защото имаме избягали затворници, за които да се притесняваме. Четиринайсет души са наказани дисциплинарно заради бягството през април от Софийския централен затвор на Владимир Пелов и Радослав Колев. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на правосъдието Цецка Цачева. Не е ясно защо за тях не е казал добра дума заместникът на Цачева, който винаги намира положителното в ситуацията и заяви, че много мъже се разхождат из България с мисли за блудство и няма смисъл да се притесняваме за избягали затворници.

Хекимян:“Сега тук е Цецка Цачева след поредното бягство от затвора.“

Публикувахте от Владо Руменов в Понеделник, 25 юни 2018 г.

https://www.mediapool.bg/zatvornik-izchezna-v-lovech-zam-ministar-uspokoi-che-samo-se-e-otklonil-news280586.html#ГарантираноОт…

Публикувахте от Ivan Chervenkov в Петък, 22 юни 2018 г.

 

А истинските лидерите действат. И ръководят. Европейската инициатива за намеса, ръководена от френския президент Макрон, днес бе обсъдена от военните министри на девет страни, включително Великобритания.

Сред тях е и малката, бивша съветска Естония. Просто действието поражда успех. Останалите държави са Германия, Белгия, Великобритания, Дания, Холандия, Испания и Португалия, както и лидерът Франция. Италия все още не е взела окончателно решение. Идеята на механизма е да позволи бърза съвместна реакция извън рамките на НАТО и ЕС, като страните, част от инициативата, ще координират действията си при планирането на сценарии за обща реакция на потенциални кризи. Това е и възможност за Великобритания да остане в рамките на европейската отбрана, пишат колегите от “Медиапул”.  

И така – когато у дома си прехвален балансьор, европейски тигър и геополитически звяр, можеш да си позволиш да пропуснеш решаваща европейска среща в името на страстта – футбола.

И докато бистришкият тигър бистри или не бистри политики, някои изключително важни решения и стъпки бяха направени в Европа през изминалите часове.

Европа на новите визионери изглежда започва да се движи – Европа на онези, които искат да действат и да вървят напред, като малката Естония, която стана част от обсъждането на Европейската инициатива за намеса.

Останалите? Останалите гледат телевизия в другата стая, за да не пречат на възрастните.

Останалото от деня:

Първо решение на Софийски апелативен съд, което признава, че прокуратурата може да причини имуществени и неимуществени вреди за търговско дружество с незаконни действия или бездействия по конкретно дело. Това се случи днес в отсъждане, засягащо операция “Октопод” отпреди осем години, която се провежда пред камерите на МВР, припомнят от “Дневник”. Дружеството “Голд лизинг” ООД осъди прокуратурата да му плати обезщетение за имуществени вреди от 802 408.92 лв.

Решението на апелативния съд, въпреки че отхвърля част от претенциите на фирмата, е важно, защото разчупва клишето, че за вреди от действията на прокуратурата не могат да претендират юридически лица, срещу които не е пряко насочено наказателното производство, коментира пред “Капитал” юристът Михаил Екимджиев. 

Парното и топлата вода поскъпват с приблизително 7% от началото на юли тази година. Първоначално се говореше, че увеличението няма да е над 2%. Повече по темата. 

Борисов е заплашен с протести и от едрия автомобилен бизнес. Причината е разделение в бранша за извършването на регулациите. Законовите текстове на ГЕРБ създадоха проблем, тъй като предвиждат Българската автомобилна камара да издава лицензите за автомобилни превози, а не държавната “Автомобилна администрация”. Премиерът заяви, че секторът трябва да бъде “успокоен и дисциплиниран”, за да не отидат “всички медии на катастрофата – огромен шум”.

Добра новина за любителите на историята и археологията – официален латински надпис от времето на римския император Марк Аврелий (161-180 г.) откри екип на Регионалния исторически музей в Ямбол. Каменната плоча е намерена при археологическите проучвания на Националния археологически резерват “Тракийски и античен град Кабиле”, четем в “Дневник”. 

Междувременно “Да запазим Корал” подаде жалба срещу фотокапаните на “Ибердрола“, като гражданите, които се грижат доброволно за плаж “Корал” от 15 години и вярват, че българските граждани, отишли на почивка, имат право да бъдат защитени от възможността да попадат в нерегламентирани фотокапани и техните снимки “по бански” да бъдат анализирани и пращани на трети лица от служителите на “Ибердрола” без тяхно каквото и да е изразено съгласие, гласи тяхната позиция. 

Тежко им на свободните хора в Турция, коментира политологът Огнян Минчев, цитиран от “Капитал”. Победата на Ердоган в спорни избори консолидира авторитарната власт на президента с потенциал за управление в следващото десетилетие. “Властници като Ердоган не си отиват с избори. За това, което е Турция днес, отговорност носи не само Ердоган и неговата партия. Отговорни са съюзниците на Турция в НАТО и в Европа, които помогнаха на Ердоган да демонтира системата на светско републиканско управление – защото… не била демократична. Мислите и надеждите ми са с всички истински демократични и свободни хора на Турция. На тях няма да им бъде леко. На нас като съсед на Турция също няма да ни е леко.” Още по темата. 

Коментар може да намерите и тук. 

Публикувахте от Christo Komarnitski в Понеделник, 25 юни 2018 г.

 

 

Снимка: Дневник

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.