SHARE

Европейската космическа агенция (ESA) за първи път откри доказателства за съществуването на вода на Марс – в течно състояние. Те смятат, че това е езеро с диаметър около 20 км, разположено на южния полюс на планетата и скрито от дебела ледена шапка.

Преди това имаше предположения, че по повърхността на Марс периодично се стича вода от топящи се ледници, но сега за пръв път има основания да се смята, че на Червената планета съществува и постоянен водоем с вода в течно състояние.

Откритието е направено чрез използването на радарния инструмент Marsis, който е на борда на орбиталната станция Mars Express.

Водата е най-силната индикация за възможен извънземен микробен живот. Подробности. 

Междувременно у нас Волен Сидеров откри, че съпатриотът му Валери Симеонов е лобист за “редник Цеко” (Цеко Минев) (това се случва по повод обвиненията, че самият Сидеров е лобист на “редник Киро” (Кирил Домусчиев)… засега няма индикации за интелигента форма на живот и на това място.

“Росатом” удължи с 30 години експлоатационния срок на 6-и блок на АЕЦ “Козлудуй”

“След като през миналата година пети блок на атомната ни централа получи от Агенцията за ядрено регулиране нов десетгодишен лиценз, днес успешното продължаване на експлоатационния срок на шести блок е сред водещите ни задачи в областта на ядрената енергетика”, заяви министър Петкова.

“Асоциацията на европейските журналисти – България” призова в сряда за нетърпимост към всяка форма на заплаха и неправомерен натиск спрямо журналисти.

“Категорично се противопоставяме на заплахите срещу наши колеги заради въпросите, които задават като част от работата си. Призивите за “прочистване” на медиите от журналисти, които дръзват да питат, т.е. да вършат отговорно работата си, са недопустими”, смята АЕЖ.

Повод за реакцията на организацията бе публикуван материал във вестниците “Телеграф” и “Монитор” във вторник, в който се отправя призив телевизия bTV да бъде “прочистена” от журналисти като водещия на предаването “120 минути” Светослав Иванов.

Атаката срещу Иванов дойде в отговор на зададени от него въпроси към американския бизнесмен Ярив Лернер, изпълнителен директор на компания “Ню Бояна”, във връзка с обявеното намерение на дружеството да придобие част от издателския бизнес на депутата Делян Пеевски, към който принадлежат и вестниците “Монитор” и “Телеграф”. Още по темата. 

Министерството на отбраната смята да изпрати до седем държави запитване за предоставяне на оферти за доставка на 16 нови или втора ръка модернизирани изтребители на стойност 1.8 млрд. лв. Това става ясно от публикуван в сряда от ведомството актуализиран проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, който бе одобрен от Народното събрание на 8 юни 2018 г. Обявени бяха и плановете до края на 2018 г. да се обяви процедура за доставка на три батальонни бойни групи за нуждите на Сухопътните войски с обща стойност 1.464 млрд. лв.

България е 63-а в света по споделена икономика според нов индекс на  шведския мозъчен тръст Timbro.

Списъкът бе представен у нас от Института за пазарна икономика в сряда.

Листата се оглавява от Исландия, което е любопитно предвид, че традиционната икономика в страната се възстановява от икономическата криза. Туризмът обаче бележи значителен ръст, което е в основата на доброто представяне при споделената икономика. Следващите в класацията са островите Търкс и Кайкос, Черна гора, Малта и Нова Зеландия.

Като цяло страните с развита интернет инфраструктурата и значителен дял на туризма имат големи споделени икономики, сочи докладът. След България в класацията са държави като Германия, Румъния, Япония, Полша, Чехия, Австрия и др. Последна в класацията е Еритрея, а Люксембург е само две по-позиции преди държавата, която е най-зле със споделената икономика.

Римска бронзова военна диплома от средата на втори век е открита от археолози при проучванията на най-голямата късноантична сграда от крепостта Состра до троянското село Ломец. Фрагментът е с много малки размери и дава информация за заселен ветеран от помощните военни части на римска провинция Долна Мизия в околностите на крепостта, съобщиха от община Троян. Подробности. 

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.