SHARE

Брюксел даде на България срок 2 месеца да спази изискванията на ЕС в 8 области. Сред тях са допълването на мрежата “Натура 2000” със специални защитени зони, отменянето на неактуалния закон за географските означения, транспониране на директивата за енергийна ефективност, както и тази за изпирането на пари и финансирането на тероризма и т.н.

Борисов и Валентин Златев се разбраха за компромис по спорния Закон за горивата

Изискването търговци на дребно на горива да предоставят обезпечение от по 20 хил. лв. на обект ще отпаднат от секторния Закон за горивата. Минната индустрия и строителството пък ще зареждат машините си от мобилни цистерни, които ще се снабдяват от ведомствени бензиностанции. Тези промени по спорния Закон за горивата бяха договорени по време на срещата при премиера Бойко Борисов на Българската петролна и газова асоциация начело с генералния директор на “Лукойл България” Валентин Златев.

Двама президенти и напрежение между Русия и САЩ след драматичните събития във Венецуела

Венецуела преживя драматични 24 часа, след като венецуелският опозиционен лидер и председател на парламента Хуан Гуайдо се обяви за президент по време на митинг срещу властта с участието на стотици хиляди венецуелци снощи. САЩ признаха веднага Гуайдо, както направиха и над 10 други големи латиноамерикански държави, които в последните години приютиха милиони бежанци от на практика колабиралата венецуелска икономика. Русия от своя страна осъди остро чуждестранните сили, подкрепили лидера на опозицията, който се обяви за временен президент, наричайки го опит за “узурпиране на властта”. Москва заяви, че този ход нарушава международното право и е “пряк път към кръвопролития”. Турция и няколко латиноамерикански държави с диктаторски режими също застанаха зад президента на Венецуела Николас Мадуро. Той самият обяви, че Венецуела къса отношенията със САЩ. Американският президент като цяло действа твърдо спрямо Венецуела, а Мадуро обвинява Вашингтон, че планира преврат и умишлено саботира икономиката. На този фон ЕС се обяви “на страната на демокрацията” и призова за нови избори, но се въздържа изрично да признае Гуайдо за президент. Мълчание запази и Мексико.

Парламентът гласува окончателно промени в Закона за българските лични документи, с които бе удължен срокът на валидност на свидетелствата за управление на МПС на хората с увреждания – от 5 години, какъвто е досега, на 10 години – какъвто е за останалите шофьори. Издадените досега шофьорски свидетелства ще са валидни до срока, посочен в тях. В България има около 170 хиляди водачи на превозни средства с различна степен на увреждане.

Парламентът направи първата крачка към изваждане на болница “Лозенец” от управление на Министерския съвет и трансформирането й в търговско дружество, което да бъде прехвърлено към Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Депутатите приеха на първо четене промените, с които болницата ще отпадне от списъка с дружества, управлявани от правителството.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.