SHARE

Кипърската Сметна палата е алармирала преди 3 години за потенциални затруднения пред застрахователната компания “Олимпик”. Напомняме: българската КФН не бе открила никакви проблеми, докато дружеството не фалира.

Председателят на Кипърската палата посочва, че още през 2015 година кипърската институция е предупредила за възможни проблеми пред компанията от следващата 2016-а, когато влиза в сила новата система за застрахователен надзор в ЕС, позната като “Платежоспособност 2”.

Заради проблеми с капиталовата адекватност “Олимпик” не е в състояние да отговори на изискванията на “Платежоспособност 2”, бе решаващият извод в доклада от външния му одит, представен на 4 май тази година.

Още по темата. 

Това вече не е новина, но и тази седмица нямахме Търговски регистър. Системата ще бъде тествана от експертите в събота и неделя, за да се избегнат нови технически проблеми. Очаква се регистърът да започне да функционира в неназован ден през следващата седмица.

Дано “неназованият ден” не е септември… 2019 г.

Единственият печеливш от наливането на стотици милиони в старата съветска техника е Руската федерация, а България не повишава бойните си способности и губи доверието на съюзниците в НАТО. Това обявиха от “Демократична България”, след като тази седмица военното министерство пусна поредната многомилионна поръчка за ремонт и поддръжка на съветска техника.

Този път ще се стягат 14 щурмовака Су-25, което може да струва до 80 млн. лева.

От партийното обединение припомнят, че това е третата от серията обществени поръчки за ремонт и поддръжка на авиационна техника, самолети и вертолети, произведени от вече несъществуващия Съветски съюз за нуждите на разпадналия се през 1991 г. Варшавски договор.

ЦИК обяви поръчка за машинното гласуване

Централната избирателна комисия обяви обществена поръчка за проучване на всички фирми, които произвеждат и доставят устройства за машинно гласуване.. Въпреки че обжалва решението  на Административния съд в София да въведе машинното гласуване до половин година, изборната администрация предприе конкретни стъпки за осигуряването му, тъй като ако не бъде променен Изборният кодекс, най-вероятно по-горната инстанция ще постанови същото решение. Подробности.

Борисов нареди да се “задържи” планът за строеж край Силистар

Политическа заръка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да “задържи” реализацията на плана за строежи край плажа “Силистар” получи кметът на Царево Георги Лапчев, който е представител на управляващата партия. Това стана часове след като в петък общинският съвет одобри предложението му да се изработи план за изграждане на двуетажни вили върху терена от над 22 дка в природния парк “Странджа”.

От пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че Борисов е разпоредил на Лапчев да задържи и да не изпълнява решението на Общински съвет – Царево, по казуса “Силистар“. Това ще е така “до пълното убеждаване на обществеността в правотата на това решение на Общински съвет – Царево”, посочва още управляващата партия.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.