SHARE

Съветът на Европа излезе с позиция, че България е изоставила хора с увреждания в нечовешки условия, съобщи Mediapool

Комитетът срещу изтезанията на Съвета на Европа е останал потресен от условията в някои от домовете за хора с психични разстройства и умствена изостаналост в България, посетени през последната година. Това става ясно от доклада на институцията, който бе публикуван във вторник.

В документа се описани истории за хора, “накацани от мухи”, подове, покрити с “човешки отпадъци”, умствено изостанали, поставени в заключени стаи в условия на пълна изолация без никакъв шанс за човешки контакт.

Посетени са били домовете за хора с психични разстройства в Твърдица и Радовец, както и домовете за умствено изостанали в Батошево, Качулка и Радовец.

Особено впечатление на делегацията са направили социалните домове в Качулка и Радовец, както и психиатричната болница в Раднево, където хора с психични заболявания са били назначавани за санитари.

“Делегацията е обезпокоена от видяното. Въпреки че изолацията на хора е забранена от българското законодателство, трима души със сериозна умствена изостаналост в дома в Качулка бяха вкарани в заключени стаи от много време. Не може да се избяга от трезвия извод, че тези уязвими хора са де факто изоставени от държавата, която явно се проваля да им предостави нормален човешки контакт, комфорт, грижа и подкрепа, от която те имат нужда, както и достойнството, което заслужават”, се казва в доклада, цитиран от пресслужбата на Съвета на Европа.

Сидеров бойкотира срещата за уж исканата от него оставка на Валери Симеонов, Каракачанов защити вицепремиера

Темата с оставката на вицепремиера Валери Симеонов може да се счита за приключила – поне в коалицията на “Обединените патриоти”. Във вторник лидерът на ВМРО Каракачанов се обяви против подобна мярка, а лидерът на “Атака” Волен Сидеров дори не се яви на заседанието на коалиционния съвет на “Обединени патриоти”, посветено на темата, въпреки че гласовито искаше оставката на Симеонов предходните дни. Самият Валери Симеонов многократно заяви, че няма намерение да се оттегли от поста, за което настояват майките на деца с увреждания и подкрепящите ги граждани, но ще го направи, ако това поискат лидерите в коалицията.

В профила си във Фейсбук Сидеров даде странно обяснение – че партията на Симеонов е свалила политическото си доверие от него като председател на парламентарната група на “Обединени патриоти”, затова и не вижда “логика да бъда на тази среща”. 

Ердоган: Убийството на журналиста Хашоги е умишлено и планирано

Убийството на журналиста Джамал Хашоги е било планирано няколко дни по-рано и Турция има сериозни доказателства, че той е убит умишлено и по “дивашки начин” в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Това заяви във втроник турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като призова заподозрените да бъдат съдени в Истанбул. Той поиска от Саудитска Арабия да даде отговор на въпроса къде е тялото на Хашоги и кой е наредил операцията.

Взривно устройство бе открито в пощенска кутия на Джордж Сорос

Експлозивно устройство беше намерено в пощенска кутия в дома на милиардера Джордж Сорос в окръг Уесчестър в щата Ню Йорк. То е било открито от служител на резиденцията на милиардера. След подаден сигнал до полицията на Бедфорд екип за обезвреждане на взривни устройства го е детонирал. Сорос не е бил в дома си по време на инцидента. Случаят е предаден за разследване на ФБР.

Глоба до 10 хил. лв. за кметове, които не са намалили замърсяването на въздуха през изминалата година, предвиждат промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, внесени в Народното събрание. Чрез промените за първи път чистотата на въздуха се вменява като пряка отговорност на кметовете.

Референдум дали Столичната община да вземе кредит от 67 млн. евро за инсталация за изгаряне на преработен отпадък в “ТЕЦ София” няма как да се проведе, защото общинските съветници вече са го одобрили преди 6 месеца, стана ясно от днешното заседание на комисия по екология, която отхвърли искането на 15 съветници за провеждането на допитване по въпроса.

Лицензът на дружества за строителен надзор ще се отнема при две, а не както е сега при три нарушения – такава промяна в нормативната уредба обмисля регионалното министерство според министър Петя Аврамова. Идеята е предшествана от скандала с ремонтите в центъра на София и от цялостното видимо влошаване на качеството на ремонтите в града.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.