SHARE

Владислав Горанов не живеел в имот на Домусчиеви (!), това жилище просто му било предоставено от неговия кръстник (!) и тъй като двамата се познавали от 20 години, то нямало конфликт на интереси (?!), обяви Горанов.

Изявлението повдига сериозни въпроси за подкуп, предвид факта, че този скромен дар е жилище от 180 кв. м в луксозния жилищен комплекс “Есте”, при което наемът върви около 10 евро./кв. м.

Фактът, че Горанов живее в комплекса “Есте”, е обект на журналистически публикации от години, но досега прокуратурата не се бе самосезирала по случая.

Според сайта “Биволъ” кръстникът на Горанов се казва Иван Сариев, а жилището се води официално на съпругата му – Снежана Радкова Сариева. Купено е през 2011 г. срещу 382 000 лв. Сариев е бизнесмен в сферата на електрониката и известен масон, като от 2011 г. до 2017 г. е бил “велик майстор на Обединената велика ложа на България”.

Още по темата. 

Теменужка Петкова продължава опитите за строеж на АЕЦ “Белене” макар анонса, че Европейската комисия трябва да направи нова оценка на проекта при нови завишени критерий заради аварията с “Фукушима”. 

Процедурата за одобрение на АЕЦ “Белене” от страна на Европейската комисия би отнела месеци, а не години и това няма да забави проекта. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в петък, след като ден по-рано партията “Демократична България” обяви писмо от Европейската комисия в отговор на техни въпроси, в което се посочва, че при възобновяване на спрения през 2012 г. ядрен строеж ще трябва нов анализ дали отговаря на изискванията на Договора за Евратом и дали се одобрява от Брюксел.

Старата процедура отне около две години и специалисти смятат, че толкова може да трае и сегашната, съобщава Mediapool.

Няма опция проектът за нов тип изтребители да поскъпне, твърди военният министър Красимир Каракачанов.

“Би ми се искало цената да е надолу от 1.5 млрд. лева (без ДДС). Ако възникне хипотезата, че трябва да се увеличи цената за самолетите, това означава да започнем цялата процедура от начало“, посочи Каракачанов пред журналисти.

Таванът е 1.8 млрд. лева с ДДС, като правителството иска да ги изплати разсрочено за десет години.

В момента България избира нови изтребители между три оферти: на САЩ и Lockheed Martin за последния модел F-16- блок 72, известен като Viper, на шведската компания SAAB за Gripen и на Италия за втора ръка Eurofighter. Още по темата. 

Вече 170 милиона европейци се управляват от популисти

През последните 20 години подкрепата за популистките партии в Европа се е увеличила повече от три пъти, което им е осигурило достатъчно гласове, за да настанят лидерите си на правителствени постове в 11 държави и да предизвикат установения политически ред на континента. Това са част от изводите от изследване на лондонското издание “Гардиън”, проведено в сътрудничество с повече от 30 видни политолози от Европа и извън континента.

Анализът, публикуван в “Дневник”, обхваща 31 европейски държави и описва стабилния възход в подкрепата за европейски популистки партии, особено за десни такива, при представянето им на национални избори в продължение на две десетилетия.

Прокуратурата разкри кои от собствениците на “Джи Пи” са обвинени. 

Двама от тримата номинални собственици на “Джи Пи Груп” ООД са обвинени за изпиране 14 милиона евро, придобити чрез укриване на данъци. Имената на обвиняемите са Владимир Лозанов и Георги Василев. Това съобщи държавното обвинение.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.