SHARE

Бойко Борисов коментира вчерашните протести за рестарта на проекта АЕЦ “Белене”, без да споемене и думичка за визитата си Москва. Той обясни, че  “Ако не вземем някакви мерки за тази стока, тя не е домати и краставици, а ядрени ректори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап”.

Днес написахме нещо за митовете около “Белене“, а също и за това измори ли се българинът от приспиващата го тоталитарна демокрация.

Както мнозина предупреждавахме – след всички проруски (корупционни) изпълнения и отказа от каквато и да било съдебна реформа шансовете на България за чакалнята на еврозоната не са особено големи. “Изненадващо” на същото становище е и Европейската комисия.

Европейската комисия публикува двегодишния си доклад по конвергенцията, в който оценява готовността на държавите членки, които в някакъв момент ще се присъединят към еврото, да се присъединят към валутния механизъм.

„Заключението на доклада е, че България изпълнява три от четирите икономически критерия, нужни за приемане на еврото: критериите по отношение на стабилност на цените, публични финанси и дългосрочни лихвени проценти. България не изпълнява критерия за обмен на курса и законодателството на България не е изцяло съвместимо с договорите“, посочва Европейската комисия.

В доклада ясно се посочва, че през последните две години страната не е изпълнила почти никакви препоръки, поради което анализът е почти идентичен с този през 2016 г.

„Законодателната основа за Българската народна банка (БНБ – централната банка на България), Законът за БНБ от 1997 г., бе променен до известна степен от доклада по конвергенция през 2016 г. Въпреки това никакви промени не са извършени по отношение на несъвместимостите, подчертани в доклада на Комисията по конвергенция от 2016 г. Следователно тазгодишният коментар до голяма степен ще преповтори оценките от предходния доклад“, се посочва в доклада на ЕК.

Още по темата. 

Съдът отстрани кмета на столичния район “Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, обвинени за корупция.

Основният довод за това бе, че в Закона за местното самоуправление и местната администрация няма изрична хипотеза, която лишава кметове и зам.-кметовете от служебни правомощия, ако са задържани.

Специализираната прокуратура поиска отстраняване от длъжност на Десислава Иванчева с мотива, че макар да е в ареста, тя и оттам продължавала да управлява общината.

През 2018 г. България се изкачва с едно място в годишника на световната конкурентоспособност на швейцарския Институт за развитие на управлението (IMD), продължавайки възстановяването си бавно и теглена от Европейския съюз, съобщиха от Центъра за изследване на демокрацията, партньор на IMD.

Така страната ни заема 48-о място в класацията, включваща 63 държави, което е подобрение със седем позиции спрямо 2015 г., но влошаване спрямо постигнатото през 2009 г. 38-о място.

Реално дългосрочните фактори на конкурентоспособност на българската икономика остават устойчиво ниски, което прави вероятността за пробив в близките години много малка, без съществена корекция в политиките на българските правителствени и бизнес лидери, посочват двата института.

Като предизвикателства пред българската икономика за 2018 г. те посочват:

– Подобряването на ефективността на съдебната власт и публичната администрация.
– Пренасочване на повече квалифицирана работна ръка от публичния към частния сектор.
– Насочване на повече финансиране от ЕС към професионално образование.
– Приоритизиране на развитието на националната система за иновации в законов, както и в бюджетен аспект.
– Завишаване на прозрачността и европейската интеграция в българската енергийна система.

Още по темата. 

Посещението на премиера на България Бойко Борисов в Русия ще се състои на 30 май, съобщи в сряда руската държавна агенция ТАСС, като се позова на Юрий Ушаков, помощник на руския президент Владимир Путин.

“На 30 май очакваме работно посещение на премиера на България Бойко Борисов”, каза Ушаков пред журналисти.

 

Следващите избори за Европейски парламент ще се проведат между 23 и 26 май 2019 година, реши Съветът на ЕС. На изборите се очаква и европейските партии да издигнат свои кандидати за председател на Европейската комисия, както и да се появи ново европейско движение на Еманюел Макрон.

Министерският съвет назначи за заместник-председатели на Държавна агенция “Националната сигурност” (ДАНС) досегашните заместници на председателя – Недялко Недялков и Николай Ненков. Това стана в непрозрачна процедура без яснота заради кои техни качества са предпочетени двамата и в хода на каква процедура, имало ли е алтернативи и т.н.

Прокуратурата повдигна обвинение за подкуп на началника на Пътна полиция в Благоевград Данаил Стоицов, арестуван във вторник при мащабна полицейска акция. Стоицов е обвинен, че е получавал подкупи за издаването на специални регистрационни номера за автомобили с еднакви или последователни цифри, както и за бърза регистрация на МПС още в деня на заявлението.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.