SHARE

Камарата на представителите на САЩ прие закон, който забранява на президента Доналд Тръмп да извади страната от НАТО. Законопроектът бе приет с 357 гласа “за” на 22  “против” в долната камара (единствено представители на либертарианския “Събор на свободата” не подкрепиха законопроекта). Нужно е и Сенатът да одобри законопроекта, но ходът бе ясен знак срещу намеренията на президента Тръмп да изтегли САЩ от НАТО, за които съобщи New York Times на 15 януари.

Нови раздори в “Обединени патриоти” – този път заради евроизборите

Националният фронт за спасение на България (НФСБ) обяви, че спира преговорите с ВМРО за общо явяване на европейските избори. За конкретен повод партията на Валери Симеонов сочи медийни изяви на лидера на ВМРО, с които не са съгласни. Проблем е и това, че вчера гражданско обединение официално издигна кандидатурата на Ангел Джамбазки от ВМРО за евродепутат, с което не са съгласни както Симеонов, така и лидерът на “Атака” Волен Сидеров.

Брюксел очаквано критикува хлабавите правила за гражданство срещу инвестиции в България

Въпреки че България не е най-големият пробив в системата за получаване на европейско гражданство, страната заедно с Малта и Кипър има най-разхлабена система за даване на гражданство срещу инвестиции. Това се вижда от очаквания и публикуван днес доклад на Европейската комисия за даването на гражданство и на разрешения за пребиваване срещу инвестиции от граждани на страни извън ЕС. За пръв път Европейската комисия представи подробен доклад, тъй като е загрижена, че тази система отваря възможността за пране на пари и застрашава сигурността на европейските граждани.

Парламентът одобри на първо четене промяната, с която се отлага с 6 месеца влизането в сила на лобисткия закон за горивата. Законът бе изработен под натиска на големите компании за горива и ощетява малките, като вероятно ще доведе до фалити. Заради шума около поправката и готвените протести от дребните търговци на горива правителството предложи отлагане.

Очаквано кабинетът отмени в сряда решението си за промени в плана за управление на “Пирин”, които позволяваха строежи, след като ВАС постанови, че кабинетът е нарушил закона, като не е направил първо екооценка. Решението за разрешаване на нови ски строежи в планината беше мотивирано с нуждата от изграждане на втори кабинков лифт от Банско до ски пистите над курорта. Концесионер на съоръженията и пистите е компанията “Юлен”, а наскоро за неин собственик се обяви ски легендата Марк Жирардели.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.