SHARE

Симеон Сакскобургготски губи и двореца “Врана”

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза – Хробок загубиха делото, водено от държавата за собствеността върху двореца “Врана”, парка край него и целия комплекс от сгради. Решението е на съдия Петя Алексиева от Софийския градски съд. Сакскобургготски могат да обжалват решението пред Софийския апелативен съд.

Съдът обаче отхвърля претенциите на държавата Симеон II и сестра му да платят общо 8.6 милиона лева за обезщетение на държавата за неправомерно владеене на двореца периода 2001 – 2011 г. Сакскобургготски все пак ще трябва да платят на държавата разходите за адвокати на стойност 93 000 лева. Държавата трябва да плати адвокатски разноски за около 220 000 лева. Столичната община, която също беше страна по делото, дължи 724 000 лева разноски.

Подробности от Mediapool.

“Демократична България” призова Брюксел за проверка на Търговския регистър

“Демократична България” призова Европейската комисия да проведе независима проверка на причините за срива на Търговския регистър. Коалицията настоява тя да бъде осъществена с участие на външни експерти и гаранции за прозрачност и независимост от страна на Еврокомисията.

“Един значителен кръг от търговски дружества са собственост на или в тях има участие на граждани и правни субекти от други държави от ЕС, а от друга страна, много български компании работят активно с дружества в други държави от общия европейски пазар”, припомня коалицията между ДСБ и “Да, България”.

“Основният ресурс – хората, е крайно подценяван, заплатите им са ниски, подготовката им е изключително недостатъчна, трето – няма никаква перспектива. Дори заделените над 2 млрд. за нова техника водят до това, че тази техника не се поддържа и стоят на земята.”

Това коментира бившият военен министър Велизар Шаламанов в четвъртък пред bTV по повод поредния инцидент с хеликоптер на армията, който скъса електропровод край Стамболийски във вторник вечерта.

Според него в случая “Кугър”-ът е слязъл толкова ниско заради възникнал проблем в машината, тъй като при всеки подобен полет има мисия, планиране и се използват съответните компютърни програми, които отчитат релефа, инфраструктурата.

“И Господ не може ни даде гаранции, че нещо подобно (бягство на двама въоръжени затворници от Софийския централен затвор – б.а.) няма да се случи пак“. Това каза ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов в разговор с Mediapool за нерешените проблеми в затворите. Разговора можете да прочетете тук. 

Делото срещу Десислава Иванчева е внесено в специализирания съд. 

Спецпрокуратурата предаде на спцсъда бившия кмет на столичния район “Младост” Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и екскмета на квартала от ГЕРБ Петко Дюлгеров.

Делото вече е минало през системата за случайно разпределение и ще бъде гледано от съдия Иво Хинов, съобщиха от спецсъда в четвъртък.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.