SHARE

Протестът срещу вицепремиера Валери Симеонов заради изказването му за майките на деца с увреждания продължава и в понеделник вечерта. Две групи протестиращи блокираха отново трафика пред сградата на Министерския съвет (МС).

Движението е спряно по бул. “Дондуков” и бул. “Цар Освободител”.

Ако поискам силово оставката на Валери Симеонов, това ще счупи цялата конструкция, с подобен акт правителството ще падне, заяви премиерът Бойко Борисов в понеделник от Обединените арабски емирства (ОАЕ), докато в София лидерът на “Атака” Волен Сидеров постави ултиматум до края на деня да се свика коалиционен съвет за незабавното махане на вицепремиера Симеонов. Конкретният повод е скандалното изявление на Симеонов от миналата седмица, че майките на деца с увреждания са “кресливи жени, които спекулират с децата си, манипулират обществото, изкарвайки на пек и дъжд тези уж болни деца”.

Вицепремиерът обяви обаче, че ще се оттегли от поста само ако това бъде поискано от коалиционните му партньори. Успоредно с това той получи подкрепата на национално представените работодатели, които дори заявиха, че биха могли да изкарат на улицата 20 000 души, ако се наложи.

По този повод Ружа Смилова написа:
“Роботърговците, пардон – работодателите, щели да изведат хората си в защита на стабилността и кабинета.

Клето “общество”, в което
– вицепремиер хули най-слабите,
– насъсква едни слаби срещу други слаби,
– и получава подкрепа от най-силните.

Насъскването на едни нещастни хора срещу други нещастни хора е най-голямото престъпление на това правителство и неговите “медийни” и други ятаци и помагачи.

Това престъпление е непростимо – то заплашва да взриви обществото ни.”

Кабинетът планира рекордно увеличение на разходите догодина

Следващата година ще е поредната, в която правителството планира да увеличи рекордно разходите си – с над 5,6 млрд. в сравнение с очакваната сума за тази година. Една пета от парите ще отидат за вече обявеното увеличение с 10% на средствата за заплати в бюджетната сфера, повече има и за образование, здраве и социални политики. Затова и бюджет 2019, подобно на предходните, се планира на дефицит – от 600 млн. лв., или 0.5% от БВП, въпреки че се очаква 3.7% ръст на икономиката, а последните 3 години завършват с излишъци. Това става ясно от публикувания законопроект за държавния бюджет за 2019 г. и мотивите към него.

Саудитска Арабия призна, че журналистът Джамал Хашоги е бил убит

Под засилващия се международен натиск Саудитска Арабия промени основната версия за случилото се с журналиста Джамал Хашоги в консулството на арабската страна в Истанбул. Външният министър Адел ал Джубейр заяви пред Fox News, че той действително е бил убит, както твърдяха множество публикации в турски медии. Хашоги изчезна след влизането си в консулството преди 20 дни, а саудитските власти дълго твърдяха, че той е напуснал сградата малко по-късно. В края на миналата седмица Рияд обяви, че журналистът е умрял при юмручен бой. Сега за виновни се посочват “престъпни елементи”,  действали без знанието на властите и несвързани с най-високите нива на апарата за сигурност. За Reuters високопоставен служител от Рияд е разказал в неделя, че планът е бил Хашоги да бъде отвлечен и върнат в родината му, която напусна след заплахи заради критики към реформите на управляващите. След като оказал съпротива, бил удушен, гласи тази версия.

Държавата дава достъп на общините в страната до регистъра на частните имоти, поддържан от Министерството на финансите. Идеята е местните администрации да следят хората да не декларират повече от едно жилище като основно и по този начин да ползват отстъпка от 50% от данъка върху имота. Сега това е възможно, ако собствеността им се намира в различни общини.

От Комисията за защита на конкуренцията съобщиха, че в събота срещу неделя през нощта пожар в подземията на сградата им на бул. “Витоша” №18 в София е унищожил малка част от архивния фонд. Оттам уверяват, че тя ще бъде възстановена в най-кратки срокове. На фона на кризата с Търговския регистър всички инциденти, свързани с важни бази данни, държат публиката нащрек.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.