SHARE

Съюзът на съдиите в България поиска отговорните институции да заемат ясна позиция срещу продължаващите “манипулативни” медийни атаки срещу съда, които имат за цел да всеят страх в съдиите и да ги подчинят на прокуратурата. Висшият съдебен съвет, който пряко отговаря за защитата на независимостта на магистратите, бе призован незабавно да отговори на две публикации по адрес на съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд.

ССБ цитира публикация във вестник “24 часа”, озаглавена “Двама магистрати с нередовни имотни декларации”. За съдията Хинов са отбелязани декларираните от него кредитни и заемни задължения, като е подчертано, че той е съдията, който “пусна в петък от ареста кметицата на “Младост”.

Според ССБ така “се създават манипулативни внушения, неосновани на никакви факти, за съмнения в добрата му професионална и човешка репутация”.

В този контекст е цитирана и публикация в сайта “Блиц” със заглавие “Съдията, пуснал Десислава Иванчева, изплува в центъра на афера за 200 милиона долара!”.

Подробности.

България ще трябва да получи ново одобрение от ЕК за “Белене”, което е малко вероятно и навярно ще убие “корупционния гьол”. 

Даденото от Брюксел преди повече от 10 години одобрение за изграждането на втора атомна централа край Белене е невалидно към днешна дата. Това обяви евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов, като се позовава на получен отговор от еврокомисаря по климата и енергетиката Ариас Канете. От името на ЕК Канете казва, че възобновеният проект за АЕЦ “Белене” трябва да се смята за изцяло нов проект за ядрена централа и съответно е необходимо да измине отначало пълната процедура по одобряване. Според Малинов, казано по-ясно, това означава, че всичко започва отначало.

“Турски поток” още не е стигнал до България

Руската медия “Комерсант” в четвъртък разпространи информация, че “Газпром” е взела решение втората тръба от газопровода “Турски поток” да се насочи към България. Засега обаче това са по-скоро предположения и не се базират на никакви официални позиции. Гръцкият премиер Алексис Ципрас категорично заяви, че ще настоява втората тръба, която все още не е изградена, да се насочи към Гърция. Такива бяха и първоначалните планове на “Газпром”.

Лондон и Брюксел договориха проектоспоразумение за бъдещите отношения

Великобритания и ЕС са “договорили на теория” проект на споразумение за бъдещите връзки, което дава “зелена светлина” за финализиране на сделката за Brexit на извънредна среща на ЕС в неделя. Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, като уточни, че политическата декларация очертава как ще функционират сферите на търговията, сигурността и други. Миналата седмица Лондон и Брюксел договориха проектоспоразумение за условията за британското напускане на съюза, а вчера се проведе среща в Брюксел между британския премиер Тереза Мей и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от данъчните промени, с които се въвежда нов екокомпонент в данъка за колите, отлага се прилагането на формулата “замърсителят плаща” при определянето на таксата смет, повишава се местният данък за сгради в курортните общини.

Народното събрание също въведе таван до 5000 лв. за обезщетения за хора, чиито по-далечни роднини и близки са загинали в катастрофа. Това се наложи, след като застрахователи предупредиха, че заради многото заведени дела няма да издържат финансово и ще трябва да вдигнат сериозно цената на полиците.

Бюджетната комисия прие на второ четене бюджета на здравната каса и на държавното обществено осигуряване. БСП казаха, че ще сезират Конституционния съд за преходните и заключителните разпоредби в бюджета на здравната каса, където според тях има спорни текстове. Максималният осигурителен доход се повишава, както предложи правителството, до 3 хил лв., а минималният осигурителен доход за земеделските производители пък се вдига от 350 на 400 лв.

Столичната община ще обяви конкурс за изграждането на 25 станции за зареждане на електрически автомобили както в зоните за платено паркиране, така и извън тях. Идеята е общината да отдаде под наем за 5 години местата, на които ще бъдат поставени станциите, като сумата за обектите зависи от местоположението и ще се определи с търг.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.