SHARE

Протести, контрапротести, а управляващите са в Москва да договарят руски енергийни проекти.

Единствената разлика с 2013 г., че този път президентът не защитава европейския път на България, а най-пръв отлетя за Москва, за да анонсира, че АЕЦ “Белене” не може да се случи без Русия. От своя страна Путин набързо привика и премира Борисов, който ще обсъжда как най-зависимата в енергийно отношение страна на ЕС да изгради още един изключително скъп, технологично остарял и опасен проект, който да налее пари към Кремъл и родната олигархия.

Имаме и култова реакция от “Росатом” (дружество, чийто най-голям източник на приходи през 2016 г. е България!):

“Не ни е известен икономическият модел, който ще предложи българската страна за приключване на този проект… “Росатом” ще участва в него при всички положения.”

Колко е хубаво България да е независима страна, чиито данъкоплатци разбират, че ще захранват руски компании от самите тях, а не от правителството им.

Междувременно Вежди Рашидов, настоящ председател на парламентарната комисия по култура и медии, заяви днес, че „Бойко Борисов има една „вина“ – толерира свободата на словото“.

Едно на ръка, че последното, в което премиерът ни може да бъде обвинен, е, че “толерира свободата на словото”. Не възприемайте моите думи за чиста монета. Вижте фактите! Откакто Борисов е начело на изпълнителната власт в страната, KLETA MAJKA BALGARIQ се срина в класацията на свободата на словото на “Репортери без граници” на последно място от страните в ЕС и във втората половина на държавите в света – 111-о!

Да атакуваш свободата на словото през XXI в. от позицията на председател на комисията в титуляря на законодателната власт на страна – членка на ЕС, е тежко обществено провинение. Но не и в БГ!

Още по темата.

Промените в българския закон, които целят адаптиране на европейския Общ регламент за защита на личните данни (GDPR), носят риск от затваряне на публичните регистри. За това алармира авторитетната неправителствена организация “Програма Достъп до информация”.

Притесненията са заради лошо написания чл. 25 г от проектозакона за изменение на Закона за личните данни. Той гласи буквално следното: “Публичен достъп до ЕГН се предоставя само ако закон изисква това. В тези случаи законът определя реда и условията с цел недопускането на неговата общодостъпност”. Още по темата. 

Съдиите от Софийския градски съд номинираха Евгени Георгиев за техен председател. СГС е без постоянно ръководство от есента на 2017 г., след като тогавашният председател Калоян Топалов изненадващо подаде оставка.

Очаквано Националната здравноосигурителна каса ще сключва договори с лечебните заведения за тази година според броя на леглата им и нивата на компетентност към 31 март 2018 година, без да изчака влизането в сила на новата национална здравна карта. За това са се договорили Българският лекарски съюз и НЗОК, съобщиха във вторник от съсловната организация. Подробности.

Земеделското министерство не може да се намесва по друг начин в кампанията по изкупуването на маслодайната роза освен с помощи след края на беритбата, каза министър Румен Порожанов по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. Според омбудсмана Мая Манолова министерството предлага недостатъчни помощи от 30 стотинки на кг розов цвят, а за да се достигне себестойността, трябвало поне 1 лев на килограм.

Франция е блокирана от стачки, президентът Макрон не отстъпва

Между 130 и 140 демонстрации са насрочени в цяла Франция, а синдикатите са отправили съвместен призив за стачки в училищата, обществените услуги, енергийния сектор и въздухоплаването. Недоволството на държавните служители се засилва в третия национален ден на протести от идването на власт на президента Еманюел Макрон, съобщава AFP. Според синдикатите плановете на правителството са посегателство срещу статута на държавния служител чрез все по-масовото използване на нещатни служители, насърчаване на преместването на друга работа, включително насочване към частния сектор.

От своя страна президентът Макрон засега не отстъпва от намеренията си да преструктурира държавната икономика и администрацията. Плановете на правителството за реформа на администрацията трябва да се превърнат в проектозакон през първата половина на 2019 г., като кабинетът планира да съкрати 120 хил. държавни служители до 2022 г. Въпреки продължаващата стачка на националната жп компания SNCF през миналия месец долната камара на френския парламент одобри най-голямата реформа на френските железници след национализацията. Проектозаконът предвижда премахване на държавния монопол, пренебрегвайки яростната съпротива на синдикатите.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.