SHARE

Българските народни представители са единствените в целия бивш Източен блок и Европейския съюз, които си позволяват открито да празнуват Сталин. Не, това не е шега. Волен Сидеров поднесе венци на паметника на съветската армия в 4 часа сутринта, като подслади акта с неверни исторически твърдения относно нацистка Германия, без да споменава, че всъщност последната започва Втората световна война заедно със СССР. По тази тема си поговорихме с факти тук. А там, където свършват фактите, започва евтиният популизъм.

Всяка алчна власт пренаписва историята, вместо смело да се изправи срещу нея – няма значение дали става въпрос за нацизъм или сталинизъм. Повече за това казахме тук. 

И защото не сме се изправили срещу злото от миналото, то продължава да витае из нашия живот.

Доносите и активните мероприятия срещу протестиращите за правата на хората с увреждания показва, че исканията им са резонни, а протестът все по-масов и стряскащ за управляващите!“, направи резюме на ситуацията с протестиращите майки на деца с увреждания журналистката Миролюба Бенатова. “В момента ГЕРБ прилагат тактиката срещу протестиращите, добре позната на кабинета “Орешарски” (коалиция БСП – ДПС, 2013 г.). Преди 5 години в НС и МС се събираха “граждански организации”, пълни с престъпници и кукли на конци на службите, които имаха бойна задача да дискредитират, провокират и цапат.”

 

ДС срещу протестиращите майкиДоносите и активните мероприятия срещу протестиращите за правата на хората с увреждания,…

Публикувахте от Miroluba Benatova в Четвъртък, 21 юни 2018 г.

 

И ако средностатистическият гражданин е заливан с конспиративни теории и спекулации за недоказани финансови схеми относно всеки неудобен на властта протестиращ, то той рядко има възможност да чуе каквото и да било за финансиралите се от фалиралата КТБ, която разтърси страната. И за която все още виновни не само че няма, но и най-близко свързаният с нея – депутатът и медиен собственик Делян Пеевски – продължава необезпокоявано да трупа активи.

И докато Пеевски и Василев си прехвърлят топката относно отговорността, която без съмнение е поделена, то на десетки лица са били раздадени суми на стойност милиони левове, посочват свидетелства по делото. Сред тях на публични личности, журналисти и консултанти. Стоян Мавродиев, който днес е шеф на Българската банка за развитие, е получавал пари в брой на стойност 50 000 евро. Медиите, закупени с кредит от КТБ и индиректните получатели на пари от КТБ  “Труд” и “24 часа” също се споменават в материала по темата, който може да прочетете тук.

А мафиотите управляват държавата, която симулира антикорупционна дейност и замазва очите на народа. Така съдът няма да отнеме придобитото от престъпна дейност имущество на стойност милиони левове на осъдения до живот бизнесмен  Георги Вълев от групата за мокри поръчки, известна като “Килърите”. Това се случва, защото КОНПИ не е приключила проверката си в установения срок от 10 месеца. Искането на комисията срещу Вълев за 3.6 млн. лв. – за 41 недвижими имота, както и суми от продажба на имущество, придобито от престъпна дейност, беше внесено в съда през февруари. КОНПИ е обжалвала – надяваме се не просто фиктивно.

И понеже тази схема проработи с ЧЕЗ и не само, тя се прилага отново и отново. Дружество, регистрирано на 26 април с капитал от 100 лв., обжалва изключително важна обществена поръчка за доставка на 400 линейки на стойност близо 50 милиона лева. Става въпрос за мащабен инвестиционен проект за модернизацията на системата за спешна медицинска помощ за над 163 млн. лв., който включва модернизация на 237 обекта от системата, който се финансира с европейски средства. “Вайман технолоджи” е регистрирана месец преди процедурата и обжалва – според КЗК неоснователно – процедурата. Поръчката явно се бави умишлено. Защо – предстои да разберем.

Въпреки че разбрахме това от първа ръка и без никой да ни предупреди – не влизайте в метрото по време на наводнение, препоръчаха от “Пожарна безопасност”. В страната се очакват интензивни валежи, а лошо изградената през последните години българска инфраструктура няма да помогне с намаляването на щетите от потенциални наводнения. Интензивни валежи днес се очакват във Видин, Монтана, Ловеч, Враца. За 23 юни жълт код е обявен за по-голямата част от страната с изключение на Добрич, Силистра, Перник, София и София-област, Кюстендил. Повече по темата. 

Ако празните приказки даваха реални резултати, Красимир Каракачанов би бил държавник, за когото всяка страна може да ни завижда. Каракачанов е министър на отбраната от повече от година и има парламентарно мнозинство с управляващата коалиция, но проектът за модернизация на военноморските сили е забавен от някакви мистични сили – този път ДДС-то. Въпреки че Каракачанов се надява да получи кораб до две години, договор нито е подписан, нито проектът е гласуван в парламента. На фона на всичко това министърът иска трите проекта за модернизацията на армията да се движат заедно. А ние искаме да няма повече нелепи жертви от неадекватното управление на военните ни ресурси.

Отклоняваме се от политическата арена обратно към градската среда с разговор защо дърветата трябва да се поддържат в градовете и как може да разпознаем неадекватното осакатяване на околната ни среда в града. Вече подхванахме темата с липите в Шумен, а колегите от “Дневник” внасят и експертната гледна точка в дискусията. Как се поддържа едно дърво? Как се отсича? Какви дървета трябва да се засаждат в градовете? И как да се грижим за красотата около себе си – вижте тук. 

Друга хубава новина е, че индустрията на бутилираните води ще събира 90% от пластмасата, като най-малко от 25% от тях ще бъдат рециклирани в нови пластмасови бутилки. Това е новото европейско изискване, което трябва да се приложи във всички държави членки. Още по темата. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да вини демократите за кризата с разделянето на деца от родителите им на границата, въпреки че самият той е президент на републиканците, които контролират и Сената, и Камарата на представителите. За нелогичната и болезнена ситуация ви разказахме тук. Тръмп отново избухна в социалната мрежа Туитър, наричайки историите за над 2000 деца, разделени от родителите си, “глупави истории за тъга и болка”. Междувременно журналист на ProPublica проследява случващото се с едно такова разделено семейство, което може да видите с английски субтитри тук.

Separated From Her Mother at the Border, a Six-Year-Old Has to Find Her Own Way

Jimena Valencia Madrid, the 6-year-old heard screaming in audio ProPublica obtained from a detention facility, is now being held in Phoenix, while her mother is detained in Port Isabel, TX. https://propub.li/2tioMAK

Публикувахте от ProPublica в Петък, 22 юни 2018 г.

 

Междувременно във Великобритания се постави началото на първата интернет клиника за лечение на зависимости, като центърът в Лондон ще се фокусира над пристрастяването към видеоигрите с планове да се разраства. 

В Унгария пък мюзикълът “Били Елиът”, по който има и едноименен филм от 2000 г.,  е атакуван от проправителствените медии като “развращаващ” и пропагандиращ хомосексуалност. Филмът разказва историята на момче, което пораства в град в работническата класа на Северна Англия през 80-те и се отказва от боксирането, за да преследва любовта си към танците и в частност балета. “Пропагандирането на хомосексуализъм не може да бъде национална цел, докато популацията ни застарява и става все по-малка, а държавата ни е заплашена от инвазия”, казва се в медиите, които явно са забравили обичайното си твърдение, че Виктор Орбан е увеличил населението на Унгария многократно без никаква имиграция. 

 

Колаж: Иван Червенков

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.