SHARE

Гражданите нямат право да получават достъп до стенограмите на заседанията на експертния съвет на екоминистерството, който одобрява екологичните проекти в страната, пряко засягащи българската природа. Става въпрос за поискана информация по казуси като “Южен поток”, автомагистрала “Струма” и в последно време плана за Национален парк “Пирин”. Юристи казват, че отказът на министерството не е обоснован.
Междувременно стана ясно, че държавата е дала на концесионера на ски зона Банско  “Юлен” над четири повече пъти държавни средства, отколкото е получила от дружеството като печалба. Вижте подробности. 

Междувременно вътрешнокоалиционното напрежение расте, след като Волен Сидеров обвини коалиционния си партньор Валери Симеонов в това, че се грижи за интересите на Цеко Минев. Според Волен Симеонов “се грижи откъде ще мине лифтът и фирмата офшорка с Георгиус Георгиу от Кипър, назначен да прикрива истинския собственик, дето в крайна сметка Борисов му каза името – Цеко”. И докато протестите за Пирин продължават и тази вечер, повече за ескалацията в управляващата коалиция може да видите тук.  

От движение “Да, България” попитаха Столичната община как предвижда обществени обсъждания за проект за 67 милиона евро заем, без да предоставя никакви материали по темата, нито дава време за обществен достъп до документацията. Става въпрос за проекта, който ще замърси още повече столичния въздух и за който първи ви разказахме тук. 

Електронното дистанционно гласуване ще бъде отложено с минимум две години поради провалена поръчка на Министерство на вътрешните работи за система за електронна идентификация.

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че е възможно пробното електронно гласуване да се проведе на частични местни избори тази година. И тя, и представители на неправителствени организации смятат, че това е повод да се иска отлагане на въвеждането на електронното гласуване. Подобен доклад ЦИК внесе и в парламента. Засега управляващите твърдят, че не са го разглеждали, а повече може да прочетете в “Дневник”, откъдето цитираме информацията. 

Натиск над медиите, липса на политика за търсещите убежище, дискриминация  – това видя в България тазгодишният доклад за правата на човека на “Амнести интернешънъл”. “Заплахите, политическият натиск и атаките срещу журналисти продължиха, а значителна част от медиите остават под строгия контрол на политически партии и местни олигарси”, правят обзор на доклада колегите от “Дневник”.

ЧЕЗ одобри сделката за продажба на активите си в България с компанията “Инерком България”, която е собственост на Гинка Върбакова от Пазарджик. Цената на сделката по неофициална информация е 320 млн. евро, а пакетът включва няколко дружества с участието на ЧЕЗ. Сделката касае над 2 млн. потребители на електроенергия и националната сигурност на страната, затова следва да бъде проверена от ДАНС. Засега няма подобно намерение. 

След като “Правен свят” премина в ръцете на друг собственик, материалите започнаха да наподобяват жълти таблоидни сводки. Днес срещу тях се обявиха от Съюза на съдиите, осъждайки нелегитимните цели на подобни материали. Повод за нея е публикация в сайта “Правен свят”, в която се обсъжда и осъжда решение на съдия от Софийския районен съд по дело на съкратен служител от Върховния касационен съд. “Съюзът на съдиите в България констатира зачестяване на случаите. Както неведнъж сме отбелязвали,в демократичното общество съдебните актове подлежат на добросъвестна критика, при която изразяването на несъгласие с възприети от съда изводи следва да е основано на точно позоваване на фактите по конкретния случай и да допринася за информиране на обществото”, отбелязват още магистратите в своята позиция.

Земетресение от 4.7 по Рихтер бе регистрирано днес край Асеновград, като няма данни за пострадали или материални щети.

Финансовият министър Горанов се намеси в скандала с дълговете към чуждите здравни каси. Повод е разминаването в данните за задълженията към чуждите каси за лечение на българи в ЕС, като Горанов изразява недоумение от разминаването и иска отлагане на подписването на нов рамков договор, в който се предвижда увеличение на цените на клинични пътеки със 150 млн. лв. Така Горанов настрои срещу себе си Българския лекарски съюз, цитираме “Медиапул”, от които може да научите още тук. 

По света – кризата в Източна Гута продължава, като сирийското правителство и неговите съюзници системно унищожават медицински заведения. 22 болници и клиники са бомбардирани в последната седмица, като лекари на място казват, че само три болници са напълно функциониращи и продължават да се пълнят с жертви и ранени. Това е петият ден на атаката от страна на руски и сирийски самолети над опозицията. Повече четете тук.

Експозицията на испанския творец Сантяго Сиера, която представя политически затворници в съвременна Испания, бе затворена, предизвиквайки съмнения за политическа цензура от страна на културната общност в страната. Изложбата се състои от 24 портрета, които включват снимки на бившето каталунско правителство, което проведе незаконен референдум в областта миналата година. Може да видите още по темата тук. 

Все повече европейски граждани напускат Великобритания, предава британската BBC. Броят на напусналите страната европейци е в най-високите си стойности от десетилетие насам – 130 000 души. Но повече европейци са се установили на Острова за това време – въпреки това нетната миграция, тоест съотношението между напуснали и заминали, е в най-ниската си стойност от пет години насам. За сметка на това миграцията от неевропейски държави расте, което означава, че населението продължава да нараства със същите темпове. 285 000 неевропейци са пристигнали в Европа за последната година, а едва 80 000 са си тръгнали. Това прави 205 000 неевропейски граждани срещу едва 90 000 европейци, пристигнали във Великобритания през последната година.

Снимка: Webcafe

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.