SHARE

И да имаме, и да нямаме късмет Търговския регистър няма да го има още известно време.

Междувременно днес Комисията по специален надзор пусна заявлиение, че вината за фалиралия застраховател „Олимпик“ е само върху напусналия шеф, а не върху зам.-председателя Ралица Агайн . А напусналият шеф Карина Караиванова обвини заместничката си Агайн.

(Но що се отнася до вина, и двете не трябва да се притесняват. Прокуратурата навярно вече е по следите на известният клошар злосторник, който след подпалването на Тютюневия склад в Пловдив се е образовал за застрахователните пазари и е взел поредна жертва.)

Експерти предупреждават: Екокатастрофата в Черно море е вече факт

“Екологичната катастрофа на дъното на Черно море вече е факт”. Това каза в сряда пред bTV любителят водолаз Михаил Заимов, ден след като нови мазутни петна се появиха на юг от Созопол и най-вече на плаж Корал, където според свидетелства на очевидци през уикенда морето е почерняло.

Плажуващите на Корал през почивните дни забелязали първи топчетата мазут. Морето разнася топчетата, но и днес следи от тях личат. Според туристите е така от четири денонощия.
Те казват, че вече не се знае коя сутрин кой плаж ще осъмне с мазут. Същото е положението и на плажа на къмпинг „Юг“.

Рибарите в Созопол също са изненадани от катранените топчета.

От Морската администрация признаха, че огражденията, поставени да спрат разлива от потъналия кораб, са разбити от бурното море и не всички течове са овладени. Ставало дума обаче за тънък филм над водата, който не бил опасен.

Още по-темата. 

 

Новата мащабна проверка на българската банкова система ще започне през септември или октомври тази година и трябва да приключи до юни-юли 2019 г.

Това предвижда планът за действие на правителството за присъединяване към Банковия съюз и “чакалнята” за еврозоната ERMII (Валутно-курсовия механизъм II), одобрен в сряда. Най-вероятно през първите месеци ще върви подготовката на процеса с избор на консултанти и одитори, а началото на следващата година ще се случи същинският преглед, като процесът ще се движи от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Подробности. 

Нови до 100 млн. лв. за ремонт на стари съветски самолети

Министерството на отбраната подготвя поредната многомилионна поръчка за ремонт на съветски бойни самолети, която почти сигурно ще отиде в ембаргова Русия – този път за 14-те Су-25. Макар обявената сума да е за 41 млн. лв., при подробен прочит се вижда, че сумата всъщност е без ДДС, а възложителят ще може да сключи договори за двойно по-голяма стойност, ако се окаже необходимо. Така сумата става 99 млн. лв.

За участие са допуснати само две компании: руската “Обединена авиостроителна корпорация” – ПАО ОАК, и беларуският “Авиоремонтен завод 558”, Барановичи. Военният министър Каракачанов вече сключи по-рано през годината спорен договор с руската РСК МиГ за ремонта на старите МиГ- 29, чиято цена ще надхвърли 80 млн. лв.

Кабинетът се разбърза с акцията по източване на мазута от потъналия кораб до Созопол

Няколко дни след като туристи и рибари сигнализираха, че през уикенда са се появили нови петна мазут на юг от Созопол – до плаж Корал, правителството побърза да отпусне на “Морска администрация” 2.4 млн. лв. на днешното си заседание, за да се справи с проблема. Мазутът идва от резервоара на потънал преди близо век американски кораб край Созопол. Дейностите започват веднага с разполагането на кораби и екипировка за източване на мазута от резервоарите, обясни министърът на транспорта Ивайло Московски. Акцията ще продължи повече от 50 дни.

Над 170 мигранти в кораб остават блокирани в Италия, никой не иска да ги приеме

Все още няма решение на проблема с мигрантите, блокирани на борда на италианския кораб “Дичоти” в пристанището Катания на остров Сицилия, съобщи днес Европейската комисия. Това означава, че все още никоя европейска държава не е предложила да приеме 177-те нелегални мигранти, спасени миналия четвъртък, или поне част от тях, добавя агенцията.

От неделя, когато Италия разреши на кораба да акостира на нейна територия, но отказа да ги пусне да слязат, комисията се опитва да намери решение.

След като за десет дни БАН и Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) не успяха да се разберат за бъдещето на института, в преговорите ще се включи и правителството.

Туристическите пътувания на българските граждани намаляват с 5.6% от април до юни, въпреки че в периода има голямо струпване на празнични дни, показват данните на НСИ.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.