SHARE

В синхрон с модерните тeнденции днес решихме да ви предложим кратък тест. Той се казва “Връщаме ли се към “Едното Време?” и отнема едва десетина минути. Ако до края сме отговорили с “да” на поне пет твърдения, то, уважаеми дами и господа, имаме проблем.

  • Управляващите не мислят много, но когато мислят – не са мотивирани особено от закона или човешките права. 

“В нашата работа имаме готовност да се хвърлим във всяка ситуация, без да мислим много.”

С тези думи встъпи в длъжност новият вътрешен министър Младен Маринов, всявайки спокойствие в сърцата на всички подопечни в държавата, че решенията в МВР ще се вземат ако не хладнокръвно и разумно, то поне бързо. Може би арестите на журналисти показаха именно това. Новият ни министър смята, че случаят е приключен и каза да “продължаваме напред”, защото нямало повече какво да се търси по случая, в който двамата журналисти, Димитър Стоянов от “Биволъ” и румънският му колега Атила Биро от RISE Project бяха задържани в нощта на 13 срещу 14 септември, държани с часове без право на обаждане и адвокат.

  • Съдебната власт преследва неудобни хора и опоненти.

Междувременно варненски съдия наказа с проверка трима варненски активисти и две неправителствени организации. От мотивите на съдия Марияна Ширванян става ясно, че тя е била провокирана от активността на гражданите при воденето на дело за достъп до обществена информация, която засяга нейния съд. Още по темата. 

  • Едни и същи апаратчици се въртят на различни постове, защото са верни на Партията.

Новият регионален министър Петя Аврамова е пожелала Николай Нанков, който подаде оставка, да остане в екипа ѝ като заместник-министър. Аврамова заяви, че знанията и опитът на Нанков били ценни. Нанков е бил областен управител на област Ловеч и народен представител в 42-ото и 43-ото НС. Министър на регионалното развитие е от три години насам. За това време не става ясно, че 35-годишният мъж се е превърнал в “стълб в министерството”. Можем само да предполагаме.

  • Журналисти и активисти, които си вършат работата, се обвиняват за “врагове на народа”, “имиджорушители” и “антибългари”.

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ), се солидаризира с журналистите от Казанлък. Те бяха обвинени от председателя на Общинския съвет Николай Златанов, че рушат доброто име на града, като огласяват съществуващите проблеми в общината.

От асоциацията напомнят, че основна роля на медиите е да насочват вниманието към нерешени въпроси и да търсят отговорност от институциите, придържайки се към законите и Етичния кодекс на българските медии. Това изключва дискриминационна реторика, език на омразата и насаждане на междуетническо противопоставяне.

“Всяка атака на властта срещу журналисти трябва да бъде възприета като опит за ограничаване на свободата на словото и цензура”, завършва позицията.

  • Институциите системно не функционират в ущърб на държавата и нейното развитие, но това не притеснява никого.

Българската агенция за безопасност на храните е изпратила невярна информация до Световната организация за здраве на животните за умъртвено стадо с 203 овце в Болярово с потвърден вирус на чума. В действителност не са били предприети никакви мерки, а смърт в стадото няма. За БАБХ ни се наложи да говорим отново само преди дни – тук. 

  • Управляващите са популисти, чиито празни думи са подплатени със сервилност на чужди интереси.

Нинова и Борисов навлизат в поредната сага на сапунката ГЕРБСП, която, изглежда, няма край. Този път двамата спорят кой обича повече унгарския премиер Виктор Орбан, който ще бъде санкциониран от ЕС поради нарушения във върхоенството на правото и човешките права. От началото на кабинета “Борисов 3” насам Нинова и Борисов системно заемат единодушна позиция по ключови за страната проекти и законодателни решения, докато хвълят прах в очите на избирателите си. Днешният ден не е изключение. 

  • Не е ясно точно какъв е интелектуалният капацитет на хората във властта. Това няма никакво значение, стига те да принадлежат към Партията. 

От изказванията на новия регионален министър за контрол на контрола, през първия цитат в този текст на новия вътрешен министър, та чак до Първия версия 2.0 Борисов, който днес обсъждаше колко са “устати” жените с характерния си речников запас на овчар, който се възстановява от тежка мозъчна травма.

  • Големите злоупотреби не се разследват. За сметка на това се прави mise en scène с различни задържани в привидно огромни акции, след което всички щастливо излизат на свобода – най-вече преди избори.

 

Как българските власти отказват да видят злоупотребите с еврофондове може да прочетете подробно тук. Междувременно, както обявихме и в сряда, акцията с големите “разкрития” за незаконна сеч става част от този сценарий. Само един от задържаните служители остава в ареста, като няма достатъчно доказателства по делото, нито е направена експертиза дали намерените оръжия са огнестрелни.

  • Цените растат. Качеството на услугите – не. 

Очакваното ново увеличение на цената на парното и топлата вода заради по-скъпия природен газ вече има конкретно измерение. От публикуван работен доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране, който предстои да бъде обсъден на 26 септември, става ясно, че тарифите на топлофикационните дружества в страната ще се повишат с между 2 и 9% от 1 октомври. На практика потребителите ще усетят значително по-голям скок, тъй като цените вече бяха повишени средно със 7.33% от 1 юли и с натрупването сметките за парно в различните градове ще са с 23% по-високи. А от началото на следващата година много вероятно ще има и още едно увеличение. Темата продължава тук. 

  • Държавните компании се управляват катастрофално зле, което води до загуби. 

От пусто в празно – така накратко може да се опише управлението на държавните компании в България, а последното доказателство за това е покупката от „Българския енергиен холдинг” (БЕХ) на задължения в размер на 106 млн. лв. на „Топлофикация София” към „Булгаргаз”. Повече за това ви разказахме днес тук. 

Прибавете към резултата си една точка, ако: 

Направете теста за себе си. Няма нужда да ни казвате резултата – ние вече го знаем.

 

Колаж: Иван Червенков

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.