SHARE

Въоръжени мъже без опознавателни знаци, с танкове и друга бронирана техника са завзели центъра на Луганск, съобщи телевизията на самопровъзгласилата се “Луганска народна република”, РБК, и украинската държавна агенция УНИАН, цитираме “Дневник”. 

Неидентифицираните мъже не предявяват никакви формални искания, но блокират достъпа до правителствени сгради и в частност до седалището на ръководителя на “републиката” и нейното вътрешно министерство, пътищата около което са затворени за автобуси и леки автомобили, пише агенция “Интерфакс”. Според “Новая газета” сред въоръжението има огнестрелни оръжия и миномети.

Руската агенция ТАСС, която в първите часове не беше съобщила за случващото се, по-рано през деня цитира изявление на Корнет, според което редица официални представители на ЛНР са били арестувани за “връзки с украинските спецслужби”.

“С “Росатом” имаме много добър диалог и с общи усилия ще направим най-доброто”коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Компанията е производител на оборудването за АЕЦ “Белене”, а днес стана ясноче е прикривала ядрен инцидент в продължение на месеци. Мислим, че този коментар е достатъчен.

Лозан Панов обвини върховните съдии, че не си мърдат пръста за реформата. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов успя да се скара едновременно с върховните съдии и с почти цялата Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет заради предложението за намаляване на върховните съдии с четирима.

Панов бе предложил да се редуцира щатът на ВКС с един наказателен, един търговски и двама граждански съдии. Подробности. 

Президентът Румен Радев е шампион по антиевропейски изказвания, което е обяснимо, като се има предвид кой го назначи у нас. Но днес, противно на досегашните си тези, президентът заяви, че според него доверието в българските институции щяло да се повиши след края на председателството на страната ни на Съвета на ЕС. По време на разговор с президента на ЕП Таяни Радев го уверил, че българските институции в лицето на парламента, правителството и президента са обединили усилията си за успешно провеждане на председателството на Съвета на Европейския съюз. Още може да научите тук.

Напомняме ви “Протестът за цялостно творчество”, адресиран към кмета Йорданка Фъндъкова, като шествието срещу безобразията в София ще започне в 13 ч. в неделя от Министерския съвет, като ще премине по бул. “Дондуков”, ул. “Г. С. Раковски” и щу достигне до сградата на Столичната община. Повече може да научите тук. 

България претърпя очаквано поражение в избора на ново място за двете агенции на Европейския съюз – Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) и Европейския банков орган (ЕБО), пише “Капитал”. Агенцията за лекарствата ще се намира в Амстердам, а Европейският банков орган се мести в Париж. Напомняме ви, че въпреки уверенията на управляващата партия България изпълни само един от тридесет критерия. Оставки нямаше. Съвсем естествено.

Днес в “Терминал 3” ви разказахме за една много дебела телевизияисторията на телевизия “Европа”. Поговорихме си и за отсечените знакови кестени в сърцето на София. 

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе подаде оставка. В негово писмо се казва, че решението е доброволно и че смяната на властта ще протече гладко, предава Ройтерс. Изненадващото съобщение спира процедурата по импийчмънт, която беше започнала срещу него. Мугабе беше отказал да предаде властта въпреки военното напрежение в страната и протестите през последните дни. Мугабе беше на власт от 1980 година насам.

Севернокорейски войник се събуди, след като като бе прострелян по време на бягство от страната на границата с Южна Корея. От южнокорейската страна съобщават, че войникът вероятно ще оцелее. Дезертьорът е преминал през демилитаризираната граница миналата седмица и е прострелян над 40 пъти от севернокорейските власти, преди да достигне до безопасна зона. “За да осигурим психологическа стабилност, закачихме южнокорейския флаг на стената в клиниката, където войникът се възстановява”, заявиха правителствени лица. Повече информация може да намерите тук. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.