SHARE

Две държави, два казуса с жестоко отношение към децата. В САЩ проблемът мълниеносно набра популярност и се разрешава след огромен натиск от обществото и целия политически спектър.

TIME’s new cover: A reckoning after Trump's border separation policy: What kind of country are we? https://ti.me/2yujl6Z

Публикувахте от TIME в Четвъртък, 21 юни 2018 г.

Другата държава е България, само че тук обществото, което се осмелява да оказва натиск, беше окаляно по официален ред.

Докато майките на деца с увреждания са обвинявани в платени протести и политически схеми – традиционна стратегия срещу протестиращи в страната през последните годинизам.-министърката със скъпата командировка, както стана известна Росица Димитрова, подаде оставка, но се премести в кръга от съветници на Валери Симеонов. Цветан Цветанов от ГЕРБ излезе с конспиративната теория за протестите срещу Димитрова –  “сценарий това да се случи”, а Валери Симеонов довърши с остра реакция по темата. И хората са прави – ценни другари не се губят, те просто се местят в друго ведомство. Особено тогава, когато служат добре на Партията. 

Сред ценностите на демокрацията е свободата на гражданите да протестират справедливо за правата си, когато те са нарушавани или пренебрегвани. Множество българи подкрепиха протеста на майките на децата с увреждания още днес, непосредствено след като несправедливи и недоказуеми твърдения бяха отправени срещу тях. Да окажете подкрепа, или поне подробно да се запознаете с темата може да направите и вие тук. 

 

Междувременно БСП и ГЕРБ влязоха в пореден евтин казионен спор кой е по-по-най-, който, разбира се, не даде никакви практически резултати. 

Лошото е, че нито властта, нито самата заместник- министърка разбра защо си отива. Нещо не е наред на фундаментално ниво. Загубен е рефлексът, свързан с основни човешки ценности

Публикувахте от Greta Ganeva в Сряда, 20 юни 2018 г.

 

И докато министри летят за хиляди левове, здравни работници изоставят болна жена във Врачанско на стълбището в кметството, пред очевидци. От спешния телефон 112 не се отзовават нито полиция, нито социалните служби. Здравното заведение отказва разговор с екипа на bTV, които съобщават за случая. Държавата? Държавата отсъства, а кметът заявява, че проблемът не може да се реши от общините. „Сега по селата е пълно с такива хора”, казва Илиян Буковски пред bTV.

Недопустимо отношение към болна жена

Здравни работници изоставиха болна жена във Врачанско – никой не искал да я прибере и затова я стоварили пред кметството на село Добролево. Вижте още: http://bit.ly/2MMk9XM

Публикувахте от bTV Новините в Сряда, 20 юни 2018 г.

 

Докато сме на темата за селата – ямболското село Воден е огнище на чума по дребните преживни животни, констатирано за пръв път на територията на ЕС. Няма опасност за хората, но животните са изключително застрашени. Налага се и забрана на търговията с животни и животинска продукция. БАБХ е изтеглила над 1 милион яйца от птицеферма в Добричко, където пък има огнище на птичи грип. Ще бъдат умъртвени и над 300 хил. кокошки. По последни данни няма опасност за хората. 

Противно на очакваното, обаче абсурдите не се ограничиха дотам. Осъден за блудства и кражби избяга от ловешкия затвор, но заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов успокои, че и мъжете на улицата имат такива мисли – така че няма повод за притеснение. Проданов подчерта пред медиите, че затворникът не е избягал, а се е отклонил. “Знаете ли колко мъже вървят по улиците с такива мисли в главата?”, заяви човекът, отговорен на високо ниво в ресор, който отговаря за сигурността и правосъдието в България. 

Дръжте се здраво, защото има и още. ДАНС бе осъдена след повторен отказ за предоставяне на обществена информация за прилагани специални разузнавателни средства.

“Тревожно е, че една агенция, подчинена на Министерския съвет, създадена с цел да защитава националната сигурност, систематично не спазва не само законови разпоредби, но и съдебни решения. С тези си действия агенцията застава срещу интересите на българските граждани, които са лишени от правна сигурност. Държава, в която съществува орган на власт, поставящ се над закона, следва сериозно да промени политиката си и да възстанови върховенството на правото“, коментира адв. Адела Качаунова, директорка на правната програма на БХК, които предизвикаха Държавната агенция “Национална сигурност” в съда. 

Метеорологичният институт също протестира, заплашвайки да спре работа от 9 юли, ако не бъде направено увеличение на заплатите и осигуряване на средства за извършване на нормална работна дейност. Министърът на образованието Красимир Вълчев обеща да обсъди с ръководителите на БАН конкретните възможности. Метеоролозите остават в стачна готовност. 

От 1 юли парното и токът поскъпват повече от предвиденото. Очаква се повече информация в края на този месец, тоест цените ще бъдат обявени непосредствено преди влизането им в сила следващия месец. Повече по темата.

Нека не забравяме и за несправедливостта, която отне два човешки живота преди седмица – падането на вертолета Ми-17 в авиобаза Крумово.

“Техническата неизправност води до спиране на двигателя или работата на витлата, при което се губи подемната сила.  Пилотската грешка е поставяне на машината в критичен режим на полет, от което следва срив  на подемната сила.
Въпреки че поради опитността на летците и несложната задача пилотската грешка е почти изключена, не бива един летец за 25 години служба да има налетени само 600 часа! Ако се замислим, това са 2 часа на месец (2 задачи по около 40 минути) при норма в НАТО 13-15 часа.
При летците тази неадекватност при планирането и осигуряването на ресурсите от управляващите и съгласието на командирите с това състояние води до загуба на безценното – човешки живот“, заявяват в позиция “Демократична България”, които призовават властите да предоставят обществена информация за състоянието на техниката  и нивото на подготовка на личния състав на военната авиация. 

А извън границите – Гърция ратифицира Истанбулската конвенция, което оставя България като единствена страна, членка на съвета на Югоизточна Европа, която не е ратифицирала документа. Само преди дни у нас поредна жена беше пребита до смърт от мъжа си. Цялата история тук. 

В разгара на празника на музиката в Париж инициатива на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране съвместно с Европейската комисия в България организира семинар за предприемачество и бизнес в България и Франция. Френската столица събира местни и родни предприемачи и инвеститори в дискусия за възможностите за стартиране и развиване на бизнес в България. Целта е активизиране на връзките с българите в чужбина през призмата на предприемачеството и рисковите инвестиции, както и представяне на България като успешна дестинация за започване на бизнес и за инвестиране в стартиращи компании.

Снимка: Гражданско движение ”ДНЕС’ 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.