SHARE

Протест се очаква утре от 14 ч. пред Министерския съвет срещу убиването на двете лъвчета Терез и Масуд.

“Терминал 3” застава зад протеста, организиран от Организация за защита на животните “Четири лапи” и активни граждани и призовава за незабавна адекватна реакция от страна на властите. 

Лъвчетата, за които граждани се грижиха с месеци, бяха дадени на община Пазарджик в нарушение на споразумение, подписано между община Разград и фондация “Четири лапи”, според което лъвчетата трябваше да бъдат изпратени в резерват в ЮАР, където да живеят свободно и за тях да се грижат специалисти.

Терез и Масуд бяха спасени от разградския нелицензиран зоопарк, като те са плод на недопустимо кръвосмешение между лъв и лъвица брат и сестра.

Зад неочаквания обрат вероятно стоят частни интереси: преди три месеца главният редактор на “Телеграф” се свързва с “Дивите животни” с искане да ги осинови, но това не е възможно по закона на Република България. След това медията “Телеграф” е направила дарение на сухо мляко за бебетата за животните, а главният редактор присъствал лично на договарянето на споразумението за намиране на нов дом между община Разград и “Четири лапи”. Впоследствие е оказан натиск от община Пазарджик за преместването им там, разказват от фондацията, като граждани и фондации бяха обект на атака от определени медийни кръгове.

Цялата история вижте тук.  Спасяването на Терез и Масуд в снимки – тук. 

Тук може да прочетете за всички нередности в разградския зоопарк. А как изглеждат животните вътре и в какви условия живеят – вижте тук. 

Проверка на състоянието на “Пирогов” показа несъответствия с медицинския стандарт. Отделенията по хирургия, анестезиология, интензивно лечение, ортопедия и травматология в най-голямата болница за спешна помощ – “Пирогов”, не съответстват на определените им нива на компетентност и се налага преструктуриране по отношение на служителите. Освен кадровия проблем е установен и административен. При разпределение на средствата за основни заплати в лечебното заведение “има диспропорции и липсват единни правила и механизми” за принципите на разпределение на основните и допълнителните възнаграждения на персонала, показват резултатите от проверката. Повече може да научите от “Дневник”, от които цитираме новината. 

Когато прокурорът е оправил цялата съдебна система, той се заема с контрол на регулацията на движението. Сотир Цацаров заяви, че иска шарените пешеходни пътеки в страната да изчезнат. И не, това не е шега, а истинска новина – вижте тук. Така прокуратурата ще направи обща национална проверка на всички пешеходни пътеки.

Докато тече проверката на пешеходните пътеки, ще тече и проверка по доклада на турските служби за “Булгартабак”. В него се казва, че “продуктите, идващи от българската компания “Булгартабак”, са се превърнали в източник на контрабанда в Турция”. Сотир Цацаров заяви, че прокуратурата ще пита Интерпол с каква цел е бил създаден този доклад, защото “всичко, което е стигнало до прокуратурата, представлява страници”. Миналата седмица вътрешният министър Валентин Радев заяви, че се е запознал с доклада, за който първоначално твърдеше, че не съдържа твърдение, свързано с “Булгартабак”, и обяви, че ще питат компанията за констатациите на турските служби. Продължението – тук. 

Цели три дни след като началникът на отдел “Фискален контрол” в Националната агенция за приходите (НАП) Иво Стаменов беше прострелян в центъра на София, Борисов свика внезапно съвещание в МС. Институциите приемали стрелбата като “изстрел срещу държавността”. Повече четете тук. 

Днес Европейската комисия реши да активира процедура срещу Полша, която ще отнеме правото ѝ на глас в ЕС поради промените в закона на страната, които уронват върховенството на правото. Какво означава това за България? Страната ни ще бъде първата страна, която ще председателства Съвета на ЕС, докато е под мониторинг. В последния доклад се казва, че страната не е свършила нищо за година. А останалите предположения представят от “Медиапул”. 

На фона на това България прави пореден противоречив ход. Преди празниците управляващите решиха да създадат нов специализиран съд, който ще гледа едни от най-важните дела в държавата. Проектът на ГЕРБ и ОП ще се занимава с делата срещу актовете на целия контролен апарат на държавата – държавни агенции, държавни комисии, изпълнителни агенции и държавни институции. Тъй като съществуват други, по- прости мерки за разтоварване на тежеста на ВАС, става въпрос за създаване на чисто нов съд с лоялни съдии, които ще бъдат подбрани от лобито във ВСС. Повече по темата разказват от “Медиапул”. 

ООН категорично и еднозначно отхвърли решението на Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. След като Тръмп заплаши страните, които планират да гласуват против, със спиране на помощи, въпреки натиска 128 члена гласуваха за поддържане на международния консенсус относно статуса на Йерусалим. Само девет държави – включително САЩ и Израел, гласуваха за решението. Страните, които подкрепиха САЩ, бяха Того, Микронезия, Науру, Палау, Маршалските острови, Гватемала и Хондурас. 35 държави се въздържаха – сред които и Канада, за която палестинската страна очакваше да подкрепи съседката си. Посланиците на няколко въздържали се страни използваха времето си на подиума, за да критикуват хода на Тръмп. Повече четете тук. 

 

Снимка: “Дивите животни”, където може да проследите цялата история на Терез и Масуд 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.