SHARE

На въпрос на журналисти за съмнения, че Габриела Козарева – новият директор на Агенцията по вписвания – е свързана с Делян Пеевски, както е била и предшественицата й, Борисов отвърна: “Аз не я познавам. Днеска се запознах и с нея за първи път. Питайте хората, които са я предложили – Патриотичният фронт”. Попитан дали е от квотата на “Атака”, той казва: “Волен Сидеров беше тука, попитайте го.”

Между другото, г-н премиер, коалиционният ви партньор се нарича “Обединени патриоти”, а не “Патриотичният фронт”.

На извънредното заседание на парламента бе гласувана оставката на зам.-председателката на Комисията за финансов надзор  Ралица Агайн. Пак пред парламента премиерът Бойко Борисов направи поредната прогноза за пълното възстановяване на Търговския регистър – в края на седмицата може би.

“Кризата е преодоляна и имам уверението на Държавната агенция за електронно управление за пълно работещ Търговски регистър, може би в края на седмицата. Да ги оставим да работят още няколко дни.” Това обяви премиерът Бойко Борисов в изложението си пред парламента по срива на Търговския регистър. Вицепремиерът Томислав Дончев не беше толкова категоричен и доста по-уклончиво заяви: молим се да стане до края на седмицата. Само преди три дни, в неделя, пак Борисов заяви, че е получил уверение, че Търговският регистър ще заработи напълно в сряда. Днес той призова депутатите да не коментират поддържащата фирма “Лирекс”, защото те работят по възстановяването и “ако си вдигнат шапката”, ще стане лошо.

В кулоарите пред журналисти Борисов отказа да носи отговорност за новоназначения изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева и посъветва въпросите да се отправят към Патриотичния фронт и Волен Сидеров, които са я предложили.

От 18 обвинения към Манафорт журито е готово с решението си за 8 от тях, стана ясно от съобщението на съдебните заседалите (журито) до съдията днес.

Съдията ги инструктира с т.нар. Allen charge. Призив малцинството да обмисли да приеме гледната точка на мнозинството по въпросното обвинение.

Навярно обвинението за банкова измама е спорно, тъй като собственикът и CEO на една от банките, които Манафорт използва за пране на пари – Стивън Калк, участва в схемите (и е получил обещание да получи позиция в администрацията на Тръмп). Защитата реторично запита: Как може да измамиш банка, като собственикът ѝ е в схемата.

Десет дни се скъсило времето за междуфирмените плащания в България, като за 2018 г. срокът е сведен до 27 дни при 37 дни през 2017 г., а при плащанията от публичния сектор към бизнеса периодът на разплащане е 30 дни през 2018 г. и 31 дни през 2017 г. Това показват данни на Българската търговско-промишлена палата, базирани на доклад на Intrum за разплащанията, проведен в 29 европейски страни.

Служителят от правителствения пресцентър Любомир Методиев е уволнен след оплакване на кореспондентката на в. “Монитор” Елена Крумова, че я е ударил, съобщи пресслужбата на МС. Инцидентът стана по време на посещението на премиера на разкопките на гробницата “Малтепе” край пловдивското с. Маноле в събота.

Девет кандидата се явиха на търга, обявен от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ)  за производство, доставка и монтаж на вертикални пътни знаци на републиканската пътна мрежа. Държавата планира да подмени пътните знаци в страната в следващите пет години, а прогнозната стойност на обществената поръчка, която се финансира от бюджета на АПИ, е 15 млн. лева.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.