SHARE

Президентът Румен Радев е решил да взема уроци от държавния глава на САЩ Доналд Тръмп. Радев е изключително впечатлен от противоречивите ходове на американския президент, който дотук няма нито един внесен и приет законодателен акт и среща широката опозиция на целия политически спектър в страната си. Коментарите на Радев са по повод неспособността на държавата ни да закупи нови самолети за армията вече десет години. Повече по темата четете тук. 

Коментара на Радев идва по време на приема, който даде американският президент Доналд Тръмп на ръководителите на делегации на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

По предварително договаряне бяха разпределени кандидатите за 11-те места в съдебния съвет. Посочени бяха шестима души за съдийската колегия и петима за прокурорската. Нямаше дебат за професионалните качества на предложените назначения, а част от народните представители на ГЕРБ трябваше да получат знак как да гласуват. Така с днешния избор новият състав на съдебния съвет е попълнен. Биографии и снимки на новия ВСС ни представят от “Дневник”. Кадри на потайните знаци, с които членове на ГЕРБ си казваха как да гласуват, може да видите тук. 

Парламентът ще избира нови председател и членове на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Настоящият мандат изтича тази година, а заявления могат да се подават в следващите две седмици, като кандидатите трябва да имат висше образование и да бъдат психически здрави.

Главният прокурор на Русия Юрий Чайка отправи деликатна заплаха към България относно доклада на Министерския съвет, който посочва Русия като заплаха за вътрешната сигурност на страната ни. “Ще припомня думите на Александър Невски – който при нас с меч дойде, от меч ще загине.” Всички изказвания на Чайка за България може да видите тук. 

И ако напоследък получаваме само критики от Запад, то днес България получи похвала за опазването на границите си от друга държава в Европейския съюз. За съжаление тя  дойде от Полша, където демокрацията е сериозно застрашена до такава степен, че от ЕС наскоро заявиха, че съществува риск от отнемане на правото на страната на глас в съвета на съюза. “България и Полша са страни, които ги свързват много неща. Ние сме приятели и ще се борим това да не се променя. Имаме много общи теми – инфраструктура, социална политика и, разбира се, сигурността”, каза полският премиер Беата Шидло. Повече за опитите на Полша да овладее правовата държава и връзките на държавниците с Русия може да прочетете в днешния ни материал тук. 

Бившият шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев е избран за изпълнителен директор на ББP, става ясно от материал по темата в “Дневник”. Мавродиев ще има практически пълен контрол над оперативните решения в институцията с 2.2 млрд. лв. активи. Той банкерски опит и досега няма яснота (освен спекулациите за лобиране и лансиране през “Обединените патриоти”) за това как се е стигнало до неговата номинация и последващ избор.

България е на предпоследно място в Европейския съюз по продължителност на трудовия живот. Това показват данните от анализ на Евростат, който сравнява 2016 г. с 2006 г.

През изминалата година средната продължителност на трудовия живот в България е 31.7 години, като средната за ЕС е 35.6. Единствено в Италия трудовият живот е по-къс от този в България – средно 31.2 години.

Влезе в сила всеобхватното търговско споразумение между ЕС и Канада (ВИТС, или както е по-известно СЕТА). По този повод Европейската комисия разпространи данни за търговските отношения на всяка от страните членки с Канада, които цитираме от “Дневник”. Що се отнася до услугите, Канада е на 11-о място сред най-големите търговски партньори на България извън ЕС. 82 млн. евро е стойността на българския износ за Канада, а 47 млн. евро – стойността на българския внос от Канада.

“Газпром” рязко увеличи финансирането на проекта “Турски поток”, като след преразглеждане на инвестиционната програма е отделила допълнително 1 млрд. долара, съобщи “Дневник”.

Поне осем севернокорейски кораба са напуснали Русия с товар от гориво и са се насочили към Северна Корея, въпреки че по документи са се водили към други дестинации. От САЩ изразиха подозрения, че това противоречи на санкциите, наложени от ООН върху комунистическата република поради продължаващите й опити с оръжия, които заплашват националната сигурност. Ройтерс не разполага с доказателство за нарушение на корабите, но не е ясно дали те са разтоварили горивото в Северна Корея или другаде. Според американските власти промяна на дестинацията по средата на пътуването е знаков елемент от тактиката, използвана от Северна Корея за заобикаляне на санкциите.

Арктическата полярна шапка се е стопила със стотици хиляди квадратни мили под средното през изминалото лято. Климатичните промени увеличават температурите с огромна бързина в полярните региони, като в момента ледът достига до най-ниското си ниво, преди да започне да нараства отново. Минимумът през 2017 беше 610 000 квадратни мили под средния за 1981-2010.

Огромно земетресение в Мексико погуби над 200 души, а жертвите вероятно ще се увеличават. Поне 30, повечето деца, са загинали след срутването на училище вследствие на труса от 7,1 по Рихтер. Епицентърът е на около 120 км от Мексико сити с дълбочина 51 км. Повече по темата четете тук. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.