SHARE

Докато опозиция и управляваща коалиция продължават да гласуват единодушно закони и мерки, извънпарламентарната опозиция сезира Европейската комисия за поправката “Домусчиев-Пеевски“, която опрости близо 60 милиона лева на близки до властите бизнес интереси и постави същия прецедент за други приватизационни издънки, сред които и “Булгартабак” на Пеевски.

На фона на всичко това Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет призна, че не може да защитава независимостта на съдиите и призна тежки проблеми в структурите си.

Трепереща от страх, властта потушава временно криза след криза, които кризи са всъщност продукт на собствената ѝ унищожителна некомпетентност. Старите лица не слизат от властта по никакъв начин, а ротацията на постове е практика – пример е Меглена Кулева, която ще ръководи представителството на ЕС към Съвета на Европа.

И тъй като слабостта на властта се вижда отдалеч, тя винаги търси “врагове на народа”, които да се громят. Така удобно идват бежанците, за които единодушно парламентът задължи Министерския съвет да не подписва споразумение за обратно приемане. Така България тръгва по добре отъпкания от Полша и Унгария път, в който корупцията във властта се крие в кожата на ксенофобия и всяване на паника сред населението. Борисов се превръща в новия Виктор Орбан, сеейки дезинформация в парламента и сравнявайки хуманитарното бедствие в Сирия с “хибридна атака”.

И ако ксенофобските разделения са подпалени отново в държавата, то етническите също не остават по-назад. Призовка към МОН да десегрегира училищата бе изпратена от Ромския образователен фонд – Будапеща (РОФ), за да могат ромските деца да бъдат равномерно разпределени във всички училища. Призивът на РОФ цели да се предотвратят други подобни случаи като този с училищната директорка на 9-о ОУ в Благоевград, която публикува на страницата на училището в социалната мрежа “Фейсбук”, че на втория етап от приемане на заявления за записване на първокласници няма да приема деца от ромски произход, цитираме по темата “Дневник”. 

Да сравняваш мигрантската криза след кървавата война в Сирия със случващото се в Странджа е достатъчно жалко само по себе си и не заслужава коментар. За “Медиапул” Полина Паунова разплита митовете около Странджа и къде се крие вината за случилото се. 

Във връзка с това – започнала е дезинфекция по границите заради чума по свинете в Гърция и Румъния, където се борят с африканска чума по свинете. Обявен е засилен санитарен контрол по границата и има забрана за внос на свинско месо, включително за лична консумация. Повече по темата тук. 

Обратно към слабата държава – в безпрецедентна позиция Съдийската колегия на ВСС призна, че не може да изпълнява най-важното задължение – защитата на независимостта на съдиите. Това се случва, след като нямаше защитна позиция за двама обругани и преследвани от медиите бухалки на Делян Пеевски, в случая ПИК, съдии Силвия Хазърбасанова и Полина Якимова- Илиева.

“Агресивните публикации на ПИК, граничещи с клеветническа атака, бяха предизвикани от решението на съдията, с която тя осъди сайта по дело, заведено от историка Емил Джасим за уронване на доброто му име. Сайтът обаче не спря дотук и репортери на медиите започнаха да преследват съдията на работното ѝ място и около дома ѝ”, разказват колегите от “Медиапул”, където може да научите повече по темата. 

Какво се случва с българските медии и как те пазят политическото статукво чрез клеветнически кампании и дезинформация констатираха и  „Репортери без граници“  в последния си доклад, който ви представихме днес тук. 

Едни от най- очерняните са депутатите от извънпарламентарната опозиция, които напоследък остават единствена опозиция на ГЕРБ, тъй като БСП масово гласуват важните решения с тях, а пререканията по време на заседянията слабо могат да бъдат наречени твърда политическа битка. Коалиция “Демократична България” продължава критиката си към властта, като този път подготвя правно становище с искане за вето от страна на Румен Радев, както и сигнал до Европейската комисия за неправомерна държавна помощ във връзка с поправката “Домусчиев”, която според тях е арогантно потъпкване на правни принципи и груб лобизъм. Още по темата. 

Докато Столичната община обяви обществена поръчка за над 70 милиона лева за електронна система за таксуване, експерти оценяват постигнатото около Ларгото като катастрофално. Повече четете по-долу.

Екипът на ярх. Ян Геел оцени новоремонтираното пространство около Ларгото като катастрофално: огромен пуст плац, лишен…

Публикувахте от Спаси София в Петък, 20 юли 2018 г.

Владимир Путин е споделил пред руски дипломати, че е направил предложение на Доналд Тръмп на срещата на върха, провела се по-рано тази седмица, разказахме ви днес. 

Предложението на Путин е да се извърши „референдум“ в завладения от сепаратисти Донбас, където са и Донецката и Луганската народна република.

Подобен „редефендум“ се проведе под военна окупация през 2014 г. в Крим, Донецк и Луганск, като нито един от тях не бе признат за легитимен от международната общност, като Кримският полуостров бе присъединен към Руската федерация, а Донецк и Луганск остават под проруски сепаратистки контрол.

“Черногорците са много агресивни. (…) И – честито – ето ви Трета световна война”, каза Тръмп в интервю за “Фокс Нюз”. Ами да, то дори самото име Черна гора звучи заплашително, пише в сатиричен коментар Томас Лачан, който може да прочетете на сайта на Deutsche Welle – Bulgaria. 

А пък ЕС предупреди Лондон, че разполага с 13 седмици за успешно завършване на преговорите. Вчера вече споменамхме, че Европа предупреди гражданите си да се подготвят за Брекзит без никаква сделка. Повече по темата.
Снимка: УебКафе
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.