SHARE

Стъмва се, а не знаете къде е детето ви? Става полунощ и още го няма? Не се притеснявайте. Навярно е тайно задържано в някое районно, където ще стои 24 часа, без да знаете, защото е “непослушно”.

Това предвижда новото законодателно творчество на управляващите.

И Цацаров се обяви против законодателното творчество на ГЕРБ

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за промени в току-що приетите разпоредби в Наказателно-процесуалния кодекс, които дават възможност на прокуратурата да забави с 24 часа уведомяването на родителите на арестувано дете за задържането му. Той разкритикува и намерението на ГЕРБ и ДПС да избавят общинските съветници от задължението да подават декларации пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Според Цацаров текстът за т.нар. “тайни арести” се нуждае от юридическо прецизиране. За втория заяви, че промяната в закона го учудва.

Антикорупционната комисия на Пламен Георгиев – КПКОНПИ, ще може да иска конфискация на имущество като “незаконно придобито” дори когато наказателното производство, по повод на което е образувана проверката, е било прекратено или проверяваният е бил обявен за невинен с оправдателна присъда, реши днес окончателно парламентът. Това ще бъде изрично записано в Закона за конфискацията в резултат от “спешния” ремонт, предложен от Данаил Кирилов (ГЕРБ) само преди десет дни.

Така на практика имущество ще може да се отнема, без да има доказано престъпление. Достатъчно е прокуратурата да повдигне обвинение, за да започне проверка на имуществото в КПКОНПИ, а после производството заживява самостоятелен живот, без значение какво се случва по наказателното дело – комисията ще сверява приходи и разходи по своя методика. Така на практика се подменят основни принципи за правна сигурност, защита и неприкосновеност на частната собственост и се връщат практики от соца, когато “спекулантите” се наказваха само защото са богати. На този фон малко успокоение е, че поне засега отпаднаха други скандални предложения – за “вечните проверки” за незаконно имущество и обратното действие на закона.

“Патриотите” пак заподозрени в помощ на “Юлен”

Депутатите решиха защитата на водата в националните паркове да отслабне и вече да може да се нарушава естественото ѝ състояние. Това стана с изменение в Закона за защитените територии (ЗЗТ), които обаче не бяха направени по каналния ред и не бяха подложени на обществено обсъждане. Текстовете са внесени от депутатите от “Обединените патриоти” Борис Ячев (НФСБ) и Атанас Стоянов (ВМРО). Те са предложили промяната между двете четения на промените в Закона за чистота на атмосферния въздух, който беше приет в четвъртък.

Това изменение засяга националните паркове у нас – Рила, Пирин и Централен Балкан. Още по темата. 

Специализираната прокуратура отново поиска да се отмени освобождаването под домашен арест на бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

Окончателното решение за ареста трябва да се вземе от Апелативния спецсъд, който вече два пъти връща Иванчева и Петрова в ареста.

Държавният департамент на САЩ излезе с официално изявление, с което изразява надежда българската армия да закупи нови самолети F-16.В изявлението се обръща внимание на факта, че в последните 25 години САЩ са вложили около 300 млн. долара в българската армия.От изявлението на Помпео става ясно, че Вашингтон може и да намали цените при бъдещи разговори на междудържавно ниво (навярно имайки предвид, ако бъдат избрани за сделката).

Енергийният регулатор по всяка вероятност ще одобри увеличение на цена на газа с 3.51% за първото тримесечие на 2019 г., стана ясно на открито заседание днес. Европарламентът и страните – членки на ЕС, се споразумяха да намалят банковите такси при разплащанията в евро в ЕС за граждани на страни и извън еврозоната.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.