SHARE

След като вътрешният министър откри, че граф Монте Кристо стои зад бягствата от затвора, днес той се пренесе в света на Питър Пан и си сложи пиратска превръзка, за да покаже солидарност с жестоко ранен полицай.

Жестоко раненият полицай, който може да изгуби окото си, пострада от футболни агитки на мача “Левски” – ЦСКА.

Валентин Радев отиде с превръзката на срещата между МВР, спортното министерство, футболния съюз и депутати, които трябва да изготвят обща стратегия срещу вандализма по време на футболни мачове.

Ръководството на МВР и здравният министър Кирил Ананиев посетиха болницата, където полицай Гергана Зашева е настанена. Тя претърпя вече една успешна операция на окото, от която е извадено стъкло. Предстои 24-годишната Зашева да претърпи втора операция след около месец.

Междувременно Специализираният наказателен съд с председател съдия Пламен Панайотов остави в ареста кмета на район “Младост” Десислава Иванчева, нейния заместник Биляна Петрова и сочения за посредник Петко Дюлгеров.

След заседанието прокурорът Илиян Рангелов заяви, че 70-те хиляди евро, за които се твърди, че са взети от тримата обвиняеми, не са били върнати на Александър Ваклин, а са към материалите по делото.

Спор на тема: Къде са парите?

Неочакван въпрос излезе по време на заседанието на Специализирания наказателен съд по мерките за неотклонение на тримата. Защитата има съмнения къде се намират парите от предполагаемия подкуп, които са основният предмет по делото.

Адвокатът на Петрова Иван Иванов посочи пред спецсъда, че според приемно-предавателен протокол от 17 април, подписан от служителя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Деню Денев, парите са върнати на сочения за изнудван бизнесмен Александър Ваклин.
Ако разследващите действително са върнали въпросната сума на сочения за изнудван предприемач, това би компрометирало цялото дело, тъй като парите са основното доказателство по него и няма как твърденията на обвинението за получен подкуп да бъдат проверени от съда.

От спецпрокуратурата репликираха защитата с краткото обяснение, че “парите са по делото”, но не коментираха какво тогава удостоверява въпросният приемно-предавателен протокол. Подробности.
Прокуратурата обаче обяви, че няма да провери дали има превишаване на права при ареста на районния кмет Десислава Иванчева. Решението идва, след като главният ни прокурор пита дали цялото правителство смята, че има превишаване на права, или единствено Екатерина Захариева и Цецка Цачева. Никой друг не се обади…

Продължава и скандълът с потенциал да ни изведе от ЕС и НАТО, но който бе редуциран до махленска свада. След като лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини Радев, че иска да положи първи стъпки за излизане от ЕС и НАТО, то президентът му отговори, че е функционално неграмотен и затова се борил за българското образование.

Днес Цветанов коментира също, че: “За всички е ясно, че президентът гледа на Изток. Има съмнения, че този човек е зависим от други държави”.

От “Демократична България” също изразиха позиция: “Има негласен консенсус между всички партии и институции на статуквото за допускане на все по-голямо засилване на влиянието на путинския режим в България”.

“Остро осъждаме факта, че в проекта за заключителен документ, предложен от президента, се съдържат елементи на преосмисляне на  позиционирането на България в ядрото на НАТО и в Европейския съюз заради актуалната ситуация. В този проект само веднъж се споменава за НАТО, и то в негативен контекст.  В „Демократична България“ сме убедени, че лошото състояние на Българската армия само засилва необходимостта от една тясна интеграция на България в най-активното ядро на държави – членки на НАТО и ЕС.  С очевидните си опити да се хареса на Путин, когото възнамерява да посети в близко бъдеще, президентът Радев подкопава националната сигурност и отбранителната способност на страната.

Висши представители на ГЕРБ направиха опит да се разграничат по този повод от президента.  Декларациите им обаче звучат кухо и неубедително, защото на практика поведението на управляващите в решаващия момент съвпада с това на Радев.  В един глас с президента премиерът Борисов настоява за отпадането на санкциите срещу Русия, а правителството се сниши при случая със Скрипал, като не изгони нито един руски дипломат, и така България, макар и председател на Съвета на ЕС, остана в малцинството на държавите членки. Наред с това правителството тласка България към все по-голяма зависимост от Русия в енергетиката.

Заключителният документ от КСНС, приет с участието на всички партии на статуквото, няма дори дума за използването на химическо оръжие в Сирия и осъждането на това използване от режима на Асад, нищо че по този въпрос България зае позиция, съвпадаща с тази на своите европейски партньори и със съюзниците си в НАТО.  Вместо това в документа се отправят завоалирани критики към САЩ, Великобритания и Франция. Конфликтът с Украйна е представен абсолютно абстрактно, без да стане ясно, че той е резултат от агресивната политика на Русия, анексирането на Крим и руската намеса в Източна Украйна, в нарушение на фундаментални норми на международното право, чиято защита е от първостепенен интерес за България. Същото се отнася и за Западните Балкани. Буди тревога, че КСНС не посочва реалните източници на рисковете за националната сигурност на България, които идват в основната си част от страна на Русия и на нейното проникване в Западните Балкани и регионa на Черно море. Няма и дума за енергийната независимост на страната от руските енергоизточници и енергийни проекти – като например корупционния проект „Белене“, нито за проникването на руската пропаганда в българските медии и обществен живот като цяло.” Цялата декларация можете да прочетете тук. 

Фондацията на Джордж Сорос “Отворено общество” ще закрие своето представителство в Будапеща и ще премести в Берлин офиса за дейностите си в Източна Европа. Това съобщи австрийският вестник “Пресе”.

Засега няма официално потвърждение от клона в Будапеща или от централата в Ню Йорк на фондацията.

От пресслужбата на унгарското правителство не отговориха на искането за коментар, посочи Ройтерс.

Демократическата партия в САЩ заведе дело срещу Русия, ГРУ, кампанията на Доналд Тръмп и “Уикилийкс” за конспирация срещи изборите, която им е нанесла финансова щета.

Демократите твърдят, че кампанията на президента е била в конспирация с Москва, за да навреди на Хилъри Клинтън.

Искът е внесен в съд в Манхатън и в него се твърди, че високопоставени членове на кампанията са действали в сговор с руското правителство и военното му разузнаване ГРУ, като част от това е хакването на компютърните мрежи на партията и разпространяването на откраднат оттам материал от “Уикилийкс”. Демократите искат милиони долари обезщетение за проникването.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.