SHARE

БАБХ откри нарушения в клиника на “Четири лапи”, но според представителите на асоциацията ситуацията е съвсем различна и става дума за кампания срещу тях.

Припомняме, че “Четири лапи” е един от основните критици на БАБХ, които през последната година и малко нашумяха в редица скандали: неадекватната кампания за изтребването на животни в Странджа, изоставените от собственика си коне, незаконното изземане и умъртвяване на екзотични птици, забавянето на заминаването на лъвовете Терез и Масуд.

Мили приятели, от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започват война с нас. За втори път в рамките на…

Публикувахте от Явор Гечев в Петък, 2 ноември 2018 г.

Негативните кампании не са новост в милата родина. 

Комитетът по правата на човека на ООН е установил проблеми със защитата на правата на човека в България. Става дума за разпоредбите на Международния пакт за граждански и политически права.

Според комитета насилието срещу жени в България е достигнало “тревожни размери” и са необходими сериозни законодателни и практически мерки за борбата с него. Затова наред с други мерки той препоръчва ратифициране на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа. ГЕРБ оттегли преди време предложението си конвенцията да се ратифицира след негативна кампания, проведена от различни групи в обществото.

Сред другите проблеми, установени от комитета, е забавената реформа в законодателството, отнасяща се до запрещението, заради което продължава дискриминацията на хората с увреждания. Изразена е загриженост за правата на малцинствата, дискриминацията спрямо хората с различна сексуална ориентация и реч на омразата спрямо ромите, представители на религиозните малцинства, мигранти и други групи.

Повече по темата тук. 

23-годишна френска гражданка е намерена обесена на кабел тази сутрин до сградата на областната администрация в Ловеч, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура – Ловеч, Кирил Петров, цитиран от БНР. Момичето е пристигнало в Ловеч вчера със свой приятел. Снощи е било в заведение в града с приятели, откъдето са си тръгнали след полунощ. Работи се по всички възможни версии – самоубийство и убийство, съобщават “Дневник”. 

Докато сме на тема човешки права: “Искам да ви е пределно ясно, че никой в касата не изгаря от радост и желание, че ще му се стовари на главата още един проблем и дейност“, заяви в петък управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев по повод закриването на Фонда за лечение на деца и прехвърлянето на дейността му в касата от следващата година. “И то без допълнителни средства за целта“, допълни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Колко мило от тяхна страна… и в какъв свят живеем?!

Сръбските власти са арестували четирима души по подозрения, че са вземали подкупи, за да уредят издаването на неверни документи, с които сърби могат да получат българско гражданство, съобщава БНР. Акцията е проведена от полицията, отдела за борба срещу корупцията и Специалния антикорупционен отдел на прокуратурата в Ниш, цитираме отново “Дневник”. 

Имам доказателства, че вицепремиерът Красимир Каракачанов и партията му ВМРО се издържат от продажбата на българско гражданство. Моята кауза е България и искам да се спазва законът, затова и понесох удари. Това коментира бившият шеф на дирекция “Българско гражданство” в Министерството на правосъдието Катя Матева в ефира на Би Ти Ви. Повод за това са арестите в Държавната агенция за българите в чужбина. “Няма да споделя подробности, защото те ще загубят своята тежест. Аз съм а агенцията от 2005 г. и съм получавала нееднократно сигнали за злоупотреби. През 2017 бях освободена, но до момента не ми е известна точната причина”, коментира тя, а продължението може да откриете тук. 

Дванайсета поредна вечер родители на деца с увреждания и граждани, които ги подкрепят, се събраха в центъра на София с искане вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка. Още четете тук. 

Прекомерно запрашаване на въздуха в София се очаква през уикенда. Системата на общината за предупреждение показва, че на 3 и 4 ноември се очаква концентрацията на фини прахови частици да е между 50 и 100 микрограма на куб. метър при норма от 50 микрограма за денонощие. Темата продължават колегите от “Медиапул”, като тази новина идва няколко дни след като доклад на СЗО заключи, че съществуват необратими последици за здравето на децата от токсичния въздух, от който страдат милиарди деца и умират стотици хиляди.

Апелативният съд реши да остави Иванчева и Петрова в ареста, защото те оставали “опасни” и “имали противоправно поведение”. На 18 октомври завърши разпитът на свидетели по делото “Иванчева” и нито един от тях не бе чул районният кмет на “Младост” да е взимала подкуп. Неадекватността, по която се водят тези процесуални действия, възмущава дълбоко дори онези, които не са убедени, че Иванчева е била най-добрият кмет на света. По тази тема коментар ви предложихме тук. 

Съдия Галина Захарова, която преди седем години подаде оставка в знак на протест срещу порочната политика на Висшия съдебен съвет, е предложена за заместник-председател на Върховния касационен съд (ВКС). Знаковото предложение е направено от ръководителя на ВКС Лозан Панов и бе одобрено от Пленума на върховния съд в петък. Съдия Захарова трябва да замени на позицията друга авторитетна фигура от ВКС – съдия Павлина Панова, която бе избрана за конституционен съдия. Повече по темата. 

Обещанията на институциите да защитят тютюневите складове и да накарат собствениците им да ги възстановят все още са само на думи. В същото време това знаково за града място е сред “гвоздеите” в програмата на Пловдив като Европейска столица на културата. Титла, която градът ще носи през 2019 г. Въпреки че състоянието на старите сгради в Пловдив през последните десетилетия се подобрява, в навечерието на 2019 г. проблемът с опазването на културното наследство в европейската културна столица все още стои на дневен ред. Темата продължават колегите от “Медиапул”, които цитираме, тук. 

Съдът в Скопие отхвърли искането на бившия премиер Никола Груевски за отлагане на двегодишната му присъда затвор за доставката на луксозния мерцедес по делото “Танк”, съобщи агенция МИА. Груевски има право на още едно обжалване, а ако и то бъде отхвърлено, ще трябва да се яви на 8 ноември за изтърпяване на присъдата. И още. 

Според руския делови всекидневник “Ведомости” контрасанкциите срещу Украйна, въведени вчера от Москва, няма да имат сериозен ефект, още повече че мнозина украински политици и висши служители приемат включването си в санкционния списък като държавна награда, четем отново в “Медиапул”. 

Снимка: ОфНюз

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.