SHARE

Днес стана ясно кога приключва ерата на “стабилност” и “балансираност” в българската политика. След 2021 г. Европейската комисия ще прекратява финансовите средства за страни, в които няма върховенство на правото.

Родният триумвират все още не знае какво ще прави в задаващите се трудни години.

Европейската комисия обяви предложението си за следващия многогодишен европейски бюджет (2021-2027). Основните промени, породени от напускането на Британия във финансирането в основните области:

Кохезия: намаление със 7%
Земеделие: намаление с 5%
Директни плащания: намаление с 4%
“Еразъм+” (образование): удвояване на средствата
Научни изследвания и иновации: увеличение с 60%
Миграция и управление на границите: +160%
Сигурност: +80%
Външна политика: +30%
Политики за климата: +60%

Комисията също предлага и нов Механизъм за върховенството на закона, който да гарантира доброто управление на европейските средства. ЕС ще може да спира, намалява или ограничава финансирането за отделни държави членки в съответствие с идентифицираните проблеми.

Реакцията от страната: българският интерес е в достатъчна степен защитен. Не се очаква значима промяна в размера на сумите, които ще получи България. Това съобщиха пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов… НО, слушайте нататък:

“Не е нормално върховенството на закона да бъде критерий при разпределянето на еврофондовете за кохезия и селско стопанство след 2020 г., защото то може да бъде използвано като инструмент за политическо вмешателство и неравно третиране на държавите членки, а равнопоставеността е в основата на европейските договори”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Ехххх, какъв патриотизъм се завихря в страната, стане ли дума някой да ни проверява върховенството на закона.

Интересно – особено предвид факта, че страната днес се готви да откаже европейски магистрати да проверят ВАС и административните съдилища.

Мнозинството в Народното събрание е против извършването на независим функционален анализ на административното правораздаване от Службата за структурни реформи на Европейската комисия.

В началото на годината българското правителство отправи искане до Брюксел за извършване на независим европейски одит на административното правораздаване (включително на Върховния административен съд), наказателното правораздаване и съдебния инспекторат към ВСС. Малко по-късно се оказа, че ЕК е приела частично това искане, като отказва да провери наказателните съдилища.

Така на преден план излезе мониторингът на наследството на близкия до ГЕРБ съдия Георги Колев, който през последните 7 години оглавяваше ВАС, но днес стана ясно, че депутатите не искат той да бъде проверяван. Подробности. 

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров може да напусне позицията си. Каменаров е обжалвал присъда за шофиране след употреба на алкохол условно наказание от една година и три месеца и глоба от 600 лв., както и отнемане на шофьорската книжка за година и половина от Софийския районен съд.

Първата съдебна инстанция е признала Каменаров за виновен, че е шофирал с 1,6 промила алкохол в кръвта, установено с кръвна проба. Главният директор на БНТ е обжалвал съдебния акт пред СГС.

При окончателно произнасяне на съда според Закона за радиото и телевизията членове на управата на БНТ и БНР не могат да бъдат осъждани на “лишаване от свобода” за умишлени престъпления от общ характер (условно или ефективно).

Така скоро може да се отвори позиция в БНТ… (Кошлуков да се готви).

Каракачанов пуска армията да заработва на частни партита по стадионите

На фона на окаяното положение на българската армия вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов вече втори ден не може да излезе от абсурден скандал на футболна тематика. Той тръгна от решението на военното министерство да изпрати хеликоптер и военнослужещи да се включат в празника на ЦСКА – София, който тази събота ще отбележи 70-ата годишнина от създаването на армейския клуб.

От обясненията му стана ясно, че смята практиката военни да участват в частни празненства за нормална, което предизвика силно недоволство от страна на феновете на “Левски”, които иронично поискаха да наемат от военното министерство артилерия.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.