SHARE

Докато политическата, медийната и обществената ситуация в България бавно отнемат и последния шанс на българите да научават истината за случващото се в страната, държавата ни се превръща в дистопия. Агенция Франс прес пише за това, че ограничения за лотохазарта няма дори за деца. И докато народонаселението се разсейва с печалби, трохи и остатъци, сметките се увеличават, докато държавата ни се разпродава на парче. 

Въпреки че Европа се пребори за интересите на България пред руския “Газпром”, вместо искания от арбитраж за връщане на средства – защото години наред сме плащали най-скъпия руски газ – цените в България отново скачат, докато тези в Румъния падат. Междувременно убийци, участници в отвличания и наркотрафиканти са станали български граждани за последните десет години. 

„Газпром“ е най-големият доставчик на природен газ в редица държави от Централна и Източна Европа. През април 2015 г. комисията посочи, че дружеството нарушава антитръстовите правила на ЕС, като следва обща стратегия за разделяне на пазарите на газ според националните граници в осем държави членки – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Тази стратегия позволява на „Газпром“ да налага по-високи цени на газа в пет от тези държави членки (България, Естония, Латвия, Литва и Полша). Европейската комисия наложи редица правила, от които България можеше да се възползва. Вместо това у нас цените отново скачат, докато всички управляващи партии мълчат. За справка – страни като Полша и Литва вече поискаха връщане на парите. 

По тази тема сме писали тук. За увеличението на цените може да намерите информация тук. 

Краят на Приказката

Публикувахте от Christo Komarnitski в Понеделник, 2 юли 2018 г.

 

И ако това не стига, за да се изкарат наяве политическите зависимости на управляващите партии – изказването на Волен Сидеров, че Крим трябва да бъде признат за руски, не е обсъждано от ГЕРБ.  В неделя пред Нова телевизия той поиска София да признае присъединяването на Крим към Русия и да започне да търгува там. Това е поредното изказване на Сидеров в подкрепа на незаконното анексиране на Крим. На форум в Ялта през април той обяви, че в Крим има сериозен размах, строежи и грижи от страна на Русия. Няколко дни след това зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се разграничи от думите на Сидеров, но коалицията не предприе никакви действия срещу него. Позицията на ГЕРБ е, че са ясни интегритетът и неделимостта на Украйна, от която е част Крим. Днес Цветанов не отговаряше на мобилния си телефон, цитираме колегите от “Дневник”.

А държавата си е разграден двор – от извършител на убийство в Молдова, през участник в отвличане в Хърватия до наркотрафиканти в Германия. И такива хора са се сдобили с българско гражданство за периода 2005 – 2015 г., съобщава разследване на “Капитал”. В половината от случаите престъпленията са били извършени, преди кандидатите да получат български паспорт. Най-много са казусите с македонски граждани (33), на следващо място са молдовци, сърби и албанци. Повече за тези практики си говорихме тук, както и тук. 

Френски медии пишат за проблемите на България с хазарта, като в България са продадени 100 милиона талона за търканев държава с под 7 милиона души население. 

Да, “Националната лотария” кара българите да мечтаят, защото държавата отдавна им е отнела това право във всяка една друга сфера. Лесна печалба – бърз изход от мизерията, на която България обрича гражданите си. Повече по тази тема си говорихме тук. 

Какво означава присъствието на Китай в Източна Европа? Това анализира “Дневник” в шестата година на срещите “16+1” за общи проекти и инвестиции на Китай в региона. На фона на острата реторика срещу Брюксел от страните в Централна и Източна Европа и напрегнатите отношения със САЩ, отговорите ще намерите в анализа тук. 

Първият делничен ден на автобусната линия 7ТМ, заместваща трамвая по бул. България се оказа (за пореден път) източник на…

Публикувахте от Спаси София в Понеделник, 2 юли 2018 г.

 

Междувременно избирателно се решава на каква информация българите имат или нямат право – като например защо през последните месеци главният прокурор Сотир Цацаров се появява на официални места с повече охрана от НСО. Вместо единия гард, който го придружава от началото на мандата му през 2013 година, вече той ходи с двама охранители. Промяната е от поне два месеца, като репортери в парламента забелязаха увеличената охрана в началото на април. Малко след това попитан защо е с повече гардове от обикновено, Цацаров заяви лаконично: “Не съм останал с такова впечатление”, и отказа да коментира темата, казват от “Дневник” тук. 

А онези, които се опитват да хвърлят светлина над важните неща, са безмилостно очерняни. Журналистът Мария Чернева публикува писмото, което предизвика отстраняването й от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца и здравния ресор в БНТ. Повече по темата може да прочетете тук, а отговорът на г-жа Чернева публикуваме по-долу.

До г-н Константин Каменаров генерален директор на БНТУважаеми господин Каменаров, Не ви дължа обяснения от гледна…

Публикувахте от Мария Чернева в Понеделник, 2 юли 2018 г.

Случая Мария Чернева може да си припомните тук. 

И, да, мафията си има държава. Агенция “Пътна инфраструктура” ще плати почти половин милиард за превантивно, текущо и зимно поддържане на шосетата, както и за ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации. Търговете, чийто общ прогнозен бюджет е 475.5 млн. лв. без ДДС, са за 27 области и са с 50% повече от досегашните разходи. В обхвата им не са включени автомагистралите, пише “Капитал”.

“Знаете ли какво е общото между Руанда, Намибия, Кения, Гамбия, Гана, Ботсвана, Замбия и Уганда. Никоя от тях не участва на световното по футбол и всички се намират в Африка. Другото общо е, че всички те имат по-добри пътища от България според Индекса на глобалната конкурентоспособност за 2017-2018 на Световния икономически форум. Тази класация е донякъде странна предвид факта, че преди нас е и Албания, която беше известна като балканската държава с най-лоша пътна мрежа.

Какво повече може да си кажем? Корупция и нерентабилност са обхванали държавата. И нека не забравяме, че строим АЕЦ – напомняме това в деня, в който си говорихме за революцията на възобновяемата енергия в Европа и Латинска Америка. 

За финал – обръщаме очи към света. Нов президент в Мексико, като историята му – особено в последните му години, може да ви се стори позната. През 2018 г. мексиканците са се уморили от своето БСП и своето СДС. Те търсят популист, който ще ги оправи „за 800 дни“, писахме днес. Какво е продължението може да разберете тук. 

А отвъд океана продължават мафиотските драми с привкус на евтин популизъм, като бившият адвокат на президентът Доналд Тръмп заяви, че лоялността му се е изместила от Тръмп към семейството. Майкъл Коен “ще постави на първо място семейството си и страната си”, докато разследванията над работата му за президента продължават, след като бе привлечен към разследването за намеса в изборите през 2016 г. от страна на Русия и сътрудничество между асистенти на Тръмп и Москва. Миналата година адвокатът Коен каза, че “би поел крушум в гърдите за президента”.

Колаж: “С китайския инвеститор”, Иван Червенков  

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.