SHARE

Помните ли Живковия закон, с който ще отнемат частна собственост не само без присъда, но дори и с оправдателна такава, който бе приет набързо в края на миналата година?

Е, на същия президентът Румен Радев отказа да наложи вето въпреки острите критики на правната общност и гражданското общество.

С промените, внесени без никакво обществено обсъждане от председателя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, в закона изрично бе записано, че държавата ще може да иска конфискация на имущество като незаконно придобито дори когато неговият собственик е бил оправдан по наказателното дело срещу него или пък производството е било прекратено – било поради липса на извършено престъпление, поради липса на доказателства и др.

Така парламентарното мнозинство реагира на тълкувателно решение на Общото събрание на гражданската колегия (ОСГК) на Върховния касационен съд (ВКС) от 7 декември м.г., с което съдът прие, че прекратяването на наказателното производство, станало повод за проверка на имуществото, включително и оправдателната присъда, представлява “абсолютна процесуална пречка” за правото на иск на държавата за отнемане на незаконно придобито имущество.

Северната тангента ще се ползва безплатно, реши Борисов

Премиерът Бойко Борисов сложи край на споровете между пътната агенция и Столичната община дали да има винетка за Северната скоростна тангента. След днешното правителствено заседание той обяви пред журналисти, че пътят ще се ползва безплатно подобно на Южната и Западната дъга, като смисълът от тези пътища според премиера винаги е бил “в услуга на гражданите”. От думите му стана ясно, че поддръжката на пътя ще е ангажимент на Столичната община, а не на пътната агенция.

Румъния започва европредседателството си

Румъния поема за пръв път шестмесечното председателство на Съвета на ЕС от началото на новата година под мотото “Кохезия, обща европейска ценност”. Периодът е важен, тъй като през следващите шест месеца трябва да бъдат сключени споразумения по ред важни въпроси преди изборите за европарламент през май, включително и това за Brexit. Предвижда се в периода да продължат и преговорите за многогодишната финансова рамка на ЕС за 2021-2027 г.

Петролът и фондовите пазари започнаха годината с понижение

Цената на петрола се понижи в началото на годината заради притесненията за глобалния икономически растеж, опасността от търговската война и нарасналия добив на най-големите производители от ОПЕК и извън организацията. Публикуваните днес данни показват, че производството в Русия през 2018 г. е достигнало рекорд след времето на Съветския съюз. Други данни сочат, че и американското производство е било рекордно през октомври, а Ирак е отчел бум на износа на петрол през декември, съобщава Reuters. Брентът и американският лек сорт отстъпиха през деня в диапазона 1.4-1.8%, като котировките бяха съответно около 53 и малко под 45 долара за барел.

Срокът за подаване на оферти за концесията на летище София е удължен за четвърти път – вместо до 29 януари оферти може да се подават до 16.30 часа на 5 февруари. Причината е, че има промени в концесионния договор – трето лице с финансови възможности (банка) ще може да стане страна в него.

Шестима души са загинали при жп катастрофа на моста Great Belt Bridge в Дания, който свързва островите Шеланд и Фюн. По първоначална информация пътнически влак към столицата Копенхаген е бил ударен от предмети от товарен влак по време на силна буря на моста. Тя затрудняваше и спасителните екипи да стигнат до мястото на инцидента, като стотина души бяха блокирани в пътническия влак, а пътят бе затворен.

Македонците вече ще плащат данъци по нова система с по-висока ставка за високи доходи (над 90 хил. денара, или около 2900 лв. месечно). От вчера те ще се облагат с допълнителен данък от 8% (т.е. общо 18%), а за другите остава 10%. Според властите промяната ще засегне едва 1% от населението, но бизнесът я обяви за удар по конкурентоспособността на страната. Данъците върху капиталовите печалби, хазарта и доходите от наем пък нарастват от 10 на 15%.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.