SHARE

Царските конюшни са продадени на цена над десет пъти по-ниска от пазарната. Но делото по този повод отново няма да започне. Имотът е продаден за 658 870 лв., а е струвал 10 989 000 лева. 

Софийският апелативен съд е върнал делото срещу тогавашния областен управител Веселин Пенев и оценителката Юлия Ценова, като това е поредно връщане на делото, след като друг състав на същия съд прие през март, че няма противоречия и неясноти.

Това е практика у нас – делата се точат напред-назад, докато изтече давността; докато обществото забрави казуса; докато нищо не се случи… Повече по темата. 

Днес в студиото на bTV адвокат Марин Марковски и бившият зам. правосъден министър Димитър Бонгалов изразиха възмущението си от случващото се с Десислава Иванчева. 

“Това е нехуманно отношение, което предполага дисциплинарна и наказателна отговорност. Самият правилник забранява да се допуска изтезание”, каза Бонгалов.  Марковски заяви, че практиката е жестока и противозаконна:

“Тя има тумор на хипофизата и то е доказано. Трябва да вземе лекарства, които водят до увеличаване на стреса. В момента е в болницата на затвора. Има и парадонтоза от стреса. В затвора има двама души при нея. С белезниците влиза в тоалетната и е прикована към болничното легло”, даде още подробности той. 

Петр Келнер очаквано обжалва решението, което му отказва закупуването на “Нова телевизия”. Повече по темата. 

Пловдивска област е в бедствено положение за седмица напред заради преливането на участък от р. Чая, пропадане на пътища и активизиране на свлачища. В дългосрочен план трябва да бъде издигната нова дига, тъй като настоящата в района на с. Катуница е строена през 50-те години на миналия век. Гражданите от селата Катуница, Чешнегирово и Садово обявиха, че смятат да обявят гражданско неподчинение заради бездействието на държавните институции след бедствията. Земеделските земи на повечето са наводнени за втори път в рамките на месец и половина, съобщава “Дневник”. 

Само преди около две седмици Асоциацията на европейските журналисти изрази надоумението си пред решението на вестник  “Труд” да постави като челно заглавие на броя си от 16 юли псевдонаучно твърдение, което насажда омраза”.

“Ролята на медиите е да проверяват фактите и да служат на обществения интерес, като разбиват противоречащи на науката митове”, заявиха от асоциацията.

Е, на в. “Труд” това не е създало никакво впечатление, тъй като днес стана ясно, че Министерството на образованието се отказа от проект за социално равенство на половете в училищата след публикация в “Труд” с твърдения, че с него “джендър агенти в БАН” ще налагат “джендър идеология” сред учениците.

А проектът просто е предвиждал педагози да бъдат обучавани как да се справят с неравенството между половете, съобщава “Дневник”. Без коментар. 

Междувременно в България телесното наказание остава социално приемливо. По този повод стартира кампания за информираност от  Института за социални дейности и практики, наречена “Ръцете горе – срещу телесното наказание над деца”.

На страницата на кампанията в социалната мрежа Фейсбук можете да намерите материали за вредата от телесното наказание и идеи за позитивно родителство. Те са налични и на мобилното приложение на #handsupchildren, което може да се изтегли на български език, съобщават колегите от “Дневник”.

Водният цикъл на Враца официално стана най-продължителният европейски проект в България. Новината от миналата седмица мина незабелязано, някак покрай останалите, но в кратко съобщение правителството реши да удължи срока за завършване на цикъла от юни 2018 г. на третото тримесечие на 2021 г.

Ако новата дата бъде спазена (а това е голямо “ако” предвид двукратното вече удължение), то от одобряването на договора през 2009 г. до завършването на изпълнението ще са минали 12 години. Единствените други два конкурента на този маратон са магистрала “Струма”, която до момента е в 7-ата си година и жп линията Бургас – Пловдив, разказват от “Капитал”, където може да научите повече по темата. 

В историческо решение папа Франциск се обяви срещу смъртната присъда във всички случаи. Според него тя е “неприемлива” и католическата църква ще работи за премахването ѝ по цял свят. В предишна позиция на църквата се казваше, че смъртната присъда е подходящ отговор за сериозността на някои престъпления след честен и справедлив процес и че тя е приложима, когато защитава общото добро. Според новата позиция по-ефективните модерни системи на задържане осигуряват защитата на гражданите, без да отнемат “на виновния възможността за изкупление”. Папа Франциск и преди е заявявал, че смъртното наказание “в същността си противоречи на Светото писание”.

Задава се нова вълна от екстремна жега, която може да счупи рекорда от 48 градуса по Целзий в Европа. Големи части от Южна и Западна Европа ще бъдат ударени от новата гореща вълна, като метеоролози предупреждават, че термометрите могат да достигнат до 48 градуса в Испания. Средиземноморието очаква температури от 40-45 градуса. “Тези температури са не само изключение за местните, но във Великобритания никога не сме имали такива показатели”, казва Люк Миал, британски метеоролог. Великобритания изстрада най-сухото лято в историята си, а миналият месец беше третият най-горещ юли месец в историята на страната. Жегата унищожи земеделската продукция и най-вече житните полета в Северна Европа, което предизвика спад в прогнозите на Европейския съюз, най-големия производител на жито. 

Снимка: dnevnik.bg

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.