SHARE

В много отношения България е уникална в качеството си на европейска държава. Встрани от баналните неща – като липсата на пътища и тротоари, липсата на закони и тривиалности като проблемите с бездомни животни или ниските заплати и пенсии – държавата ни ежедневно може да се похвали с много други проблеми, които са си само наши.

Ето, например румънците заявили, че имало “много солидно” шпионско присъствие на руски агенти в Русия. Това обтяга още повече и без това хладните отношения между Румъния и Русия, като страната експулсира руски дипломат по повод на атаките в Лондон.

Какви аматьори са тези румънци, които не могат да бъдат ловки дипломатически балансьори, нали? Сигурно затова си реформираха и съдебната система. Срам.

Ние правим нещата по-умерено и по-иначе например. Така тридесет години след падането на социализма бившата агентура се спуска да обяснява по де що е телевизия какъв посредник е страната ни между Европа и Русия. 

Агент “Иван”, който бе изпратен в  “Нова телевизия”, заяви, че щяло да има реакция на България по случая “Скрипал” само при доказана вина на Русия. Освен това агент “Иван” заяви, че трябва да се излезе от комунистическия начин на мислене.

Другият герой – не, не този, който се шегува с концлагерите; другият, който ходи на митинги с православни икони и руски знамена – бе изпратен в БНТ. Сидеров заяви, че златната възможност на България е да организира среща между Брюксел и Москва, по примера на тази с Турция. Разбира се, Сидеров смята, че позицията на Борисов се дължи на “Обединени патриоти”, които движат държавата в “правилната посока”, предполагаме и в патриотичната такава.

Междувременно демократичните процеси в България се разрешаваха както обикновенослед едночасова седянка с премиера, след чиято еднолична намеса всички протести някак си се отменят. Какъв държавник, а?

И между другото надали ще се изненадате, но управляващите не са изпълнили 69% от обещанията си за съдебна реформа за периода 2010-2017. Ако имаше категория на “Гинес” за политици, константно преизбирани въпреки липсата на подобрение в ключови за страната сфери – ние щяхме да грабнем рекорда!

Но уникалността ни не свършва дотук.

Помислихме си, че е първоаприлска шега. Честно. Оказа се, че Комисията за защита на конкуренцията ще започне проверка на медийния пазар, за да провери имало ли е концентрация на власт в медиите и дали има пречка пред новите играчи. Тази проверка започва над година след като случаят с разпространението на “Прас-Прес” (случаят беше такъв, че вестникът изобщо не беше разпространен от страна на дистрибутора Пеевски) стигна до световните медии. След изследването през 2009/11 били открити проблеми с разпространението на печатните издания, но държавата не направила нищо по въпроса. Тръпнем в очакване.

90% от междублоковите пространства на София ще могат да се преотреждат за застрояване. Днес Парламентът прие промените в…

Публикувахте от Войслав Тодоров в 28 март 2018 г.

За скъпите ни читатели в столицата: ако покрай празниците сте успели да се порадвате на живота, Столичната община тихомълком успя да придвижи мерки, от които ще ви приседне. Срещу тях се обяви кметът на софийския район “Младост” Десислава Иванчева, която поиска президентско вето. Текстовете премахват забраната за промяна на статута на зелените площи и позволява застрояване без ясни устройствени планове. Найс, а?

Образованието ни също е уникално: ректор на университет иска да уволни преподавател, който е подал сигнал до Министерството на образованието. Сигналът – срещу почетната титла на депутата от ГЕРБ Менда Стоянова, което само по себе си е еталон за уникалност в много категории – уронвал престижа на висшето училище. Друг преподавател, подписал сигнала до образователното министерство и критикувал присъждането на титлата на Стоянова, е бил принуждаван да дава обяснения за действията си. А пък вицепремиерът искал да излизаме от комунизма! Рано е, рано е, там си ни харесва! 

Смятаме, че БДЖ също трябва да влезе в списъка на уникалните притежания на България. Пожар изпепели два вагона от влака София-Бургас, след което от железниците обещаха на пътниците като компенсация… едно, ама само едно, безплатно пътуване! Условието е да покажат билета за запалилия се влак… освен ако не е изгорял? Същевременно БДЖ твърди, че влаковете са изключително безопасни. Надяваме се, че с безплатния билет раздават и безплатни огнеупорни костюми, както и пожарогасители.

А в другите държави? Какво имат там? Ето, във Франция се подготвят масирани стачки, а президентът Макрон, вместо да ги покани на затворени врати, да седнат на масата и да се разберат като мъже, оставя хората демократично да протестират исканията си. Не само това, ами французите даже са посмели да си направят страница в интернет, на която броят колко от изборните си обещания е изпълнил Макрон, откакто е на власт, колко му остават и така нататък.

Би Би Си пък върна изданието си на сръбски език, като регионалният инспектор заяви, че медийният пазар и общата ситуация в страната се влошават. Александър Вучич също е голям приятел на Путин, но пък незнайно защо има амбиции към средствата на Европа, подобно на други балкански политици. Както и да е, 70% от сръбските журналисти се чувстват под натиск от властите, а пропагандата била повсеместна. Почти като у нас, дано имат Комисия за защита от конкуренцията, която да го констатира.

Има един човек, обаче, който успя да надмине Путин. Египетският Сиси спечели втори мандат не с над 70%, а с над 97%! Ето това вече е наистина уникално. Може би ако Владимир Владимирович бе направил кампания… нищо, след време пак. Обратно в Египет – бившият главнокомандващ бе избран в надпревара с кандидат, който… е привърженик на Сиси, след като през януари другите опозиционни претенденти са прекратили кампанията си. Сиси пък заяви, че би искал на изборите да са се явили повече кандидати, но малшанс, както изпяха Rolling Stones: You can’t always get what you want, или по нашенски: Не стана работата!

Снимка: Иван Червенков 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.