SHARE

Хоби на управлението е предизборно да констатира наболели проблеми, сякаш те тепърва са открити и светлите сили на деня ще въдворяват ред

Отвъд арестуването и пускането на бизнесмени периодично, това се изразява например с казуса с нелегален добив на дървесина, който бе “разкрит”. Никакво значение, че преди едва няколко месеца излезе анализ за незаконен дърводобив за периода 2013 – 2017 г., който показва, че незаконната сеч е в размер между 2,4 и 2,7 милиона плътни кубически метра (т.е. надвишаване с 1/3 на официалния  добив). Според  анализа злоупотребите в горите продължават – посочените количества са от порядъка на обема незаконно добита дървесина от предходния анализ (за периода 2006-2013 г.) Разбира се, когато граждански организации и активни българи говорят за този проблем, те са различни по цвят “терористи”, затова може би сте го пропуснали. Повече по тази тема може да научите тук. 

Иначе керванът си върви, не е спрял въпреки горещите разкрития и спецакции. Със срок  от две години закъснение и остра критика от страна на експерти и НПО-та, без дебати на първо четене бяха приети промените в Закона за защита на личните данни. Според част от експертите, участвали в първоначалното обсъждане на законопроекта, в него продължава да има редица тревожни текстове, съобщи след внасянето му в парламента “Капитал”. Един от притеснителните моменти е, че макар да отпадна правото на Комисията за защита на личните данни да иска от медиите разкриване на източниците им на информация, останаха текстове, според които комисията може да извършва проверки в медии, като ще има право да влиза във всички помещения на редакцията. Освен това ще има и достъп до всеки компютър и друго техническо средство за предаване на данни, както и право да изисква достъп до всички данни и до цялата информация. По темата цитираме колегите от “Дневник”, които предлагат обстоен анализ тук.

Междувременно председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова депутатите да не лишават българите от достъп до правосъдие. Затова и този “глас в пустиня” е бил привикван по телефона в Народното събрание, отказвайки да се яви, тъй като това не е рамката на отношения между законодателната и съдебната власт. Не е, ама само за някои. За повечето общуването се случва точно така. Подробности. 

Това не е единственото събитие от деня, което напомня за времето, когато нямаше нищо, но пък всичко беше евтино. Вече ви съобщихме радостната вест, че връщаме плановата икономика, вчера премиерът се почуди какво да прави със свободата на словото докато днес общински съветници порицават журналисти че отразяват събития (поне не ги арестуват и не се хвалят с това), и с тия стари номера не е чудно, че рейтингът на целия политически апарат се свлича. За общ спад на доверието към институциите съобщава национално представително изследване, като одобрението към правителството пада под 30 на сто и растат негативните оценки. Одобрението за Румен Радев също пада. Повече по темата тук. 

А премиерът си се хвали. Днес бил ударил корупцията, ама така, че да падне само 1%. Това е гордостта за спад в цигарената контрабанда, като в сряда той участва в станалото редовно представяне на резултатите от извършван анализ на изхвърлените опаковки от цигари, за да се установи делът на нелегалните марки. Не, това не е шега, това е самата реалност.

На този фон вероятно е обяснимо защо България ще защитава Виктор Орбан от санкциите. Вече сме го казвали, но на приказки сме с Меркел и Макрон, а на действия – с Орбан и Путин. Абсолютно разбираме обаче министър Каракачанов, който се страхува, че подобни санкции може да бъдат насочени и към България. Същите хора ревнаха възмутено, когато ЕС реши да обвърже еврофондовете с върховенството на правото. Идат тежки времена.

“Правителството “Борисов 3” е на път да направи втора сериозна външнополитическа грешка в евразийска посока: след заемането на руската позиция по казуса “Скрипал” сега то се готви да подкрепи сродната си душа Виктор Орбан. Както винаги, оправдания ще бъдат търсени в криворазбран “патриотизъм” и желание да се покажем “независими”, пък било то и от здравия разум”, пише в анализ Даниел Смилов за “Дневник”. Препоръчваме пълния текст.  

И докато сме на темата как бавно се връщаме в орбитата на Родина Мать, на която и без това сме най-вярна подлога: 

Според данни на посолството на Руската федерация у нас градовете в България, които имат руски побратими, са вече 100. “Непрекъснато постъпват и нови предложения!”, каза вчера, посланикът на Русия в София Анатолий Макаров. Заедно с кмета на Варна Иван Портних (ГЕРБ), 8 негови колеги от страната и 20 представители на руски градове и области Макаров откри Втория форум на побратимените български и руски градове във Варна.

И ако това ви звучи като хубав сценарий за вечна дружба между народите, ето какво казва за този проект Общоруският конгрес на общините, който е част от тази братска инициатива:

“В сегашната международна обстановка всички участници в обществените отношения следва да бъдат включени в процеса на укрепване на позицията на Руската федерация на геополитическата карта на света, за насърчаване на положителен образ на страната в чужбина и пробив в създаваната информационна и политическа изолация.” Друга цел, формулирана по време на дискусията, е “подкрепа на сънародниците, живеещи в чужбина, и техните национални диаспори, за удовлетворяване на националните и културните им потребности”. Подробностите продължават тук. 

Междувременно в някакви си държавички, където още има правосъдие и закони, като Франция, текат разследвания относно афери по високите етажи на властта. Днес бе изслушването на бившия телохранител на президента Макрон Александър Бенала, който бе заснет в проява на физическа агресия към демонстранти в Париж. Президентът Еманюел Макрон очевидно не е “парле ву франсе” с Бойко, защото лично пое отговорност за инцидента още през м. юли. Въпреки това центристката партия на президента бойкотира изслушванията в Сената, обвинявайки доминираната от опозицията горна камара на парламента в умишлено раздухване на конфликта. Междувременно реформите във Франция продължават, като Еманюел Макрон се зае да реформира френската здравна система, смятана за една от най-добрите в света.

И в не чак толкова заблудени държави, където не се лигавят с човешки права и закони, също има събития от световно значение: лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун обеща ядрено разоръжаване с конкретни стъпки за демонтиране на севернокорейските ядрени инсталации. Повече по темата тук. На другия край на света един друг диктатор продължава да не успява да оплете версията си за събитията, като Путин свали обвиненията към Израел за поразения руски военен самолет. Първоначално руското министерство обвини Израел, но днес Владимир Владимирович заяви, че било случайност, че самолетът е свален. Цялата история тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.